28. maj 2004 | Dagen idag | Om RÆSON | English Edition   

           
      SENESTE ARTIKLER

   PRESSE

28.5

Ellen Trane Nørby

 

28.5

De politiske ungdomsorganisationer

Veto #9

21.5

Bjørn Lomborg

Hver dag bliver der prioriteret: Bjørn Lomborg vs. Det Globale Panel

21.5

Henning Dyremose

Det politiske mod bag 'verdens mest IT-parate nation’: Henning Dyremose vs. Det Globale Panel

21.5

Trine Pertou Mach

Hvad er der i vejen med Gades Europa?

17.5

Kenneth Minogue

Det britiske kort 1: Europa som en religion

12.5

Linda Nielsen

Hvis vi får private universiteter: Linda Nielsen vs. Det Globale Panel

12.5

Rune Engelbreth Larsen

Torturens betingelser

5.5

Ellen Trane Nørby

EU's forfatning: Gedigent makværk eller spiseligt kompromis?

5.5

Trine Pertou Mach

30.4

Lars Erslev Andersen

Bør palæstinenserne håbe på genvalg til Bush?

30.4

Dennis Christensen

Terroristernes planer med Usbekistan

23.4

Clemens Stubbe Østergaard

Kina, Taiwan, Nordkorea - og USA's to tunger

23.4

Joseph Nye

Right War, Wrong Time, Wrong Way

.

sidste uge/sidste måned

 Vis alle artikler   

  17.5. Europa som en religion: Dagbladet Information bringer et uddrag af interviewet med Kenneth Minogue

  6.5. "Kjersgaard modtager Hal Koch-prisen for sit enestående engagement i demokratiet og samfundet, for sine oplysnings- og debatinitiativer og for sit mod - også i den svære samtale". Clement Kjersgaard blev den første modtager af Hal Koch-prisen, der uddeles af Krogerup Højskole og Dansk Ungdoms Fællesråd.

  6.5. Hal Koch og Hizb Ut-Tahrir: Clement Kjersgaard var gæst i Middagsradioavisen og i TV2 Lorry.

flere overskrifter             

   
 
 
28. maj | I den niende udgave af debatserien Veto spørger vi de politiske ungdomsorganisationer:

1. Har befrielsen af Irak lidt uoprettelig skade med afsløringen af, at fanger er blevet mishandlet og ydmyget af Koalitionens soldater?

2. Er Ariel Sharon det bedste håb for en løsning på konflikten mellem Israel og palæstinenserne? 3. Hvilket spørgsmål har den største betydning for Mellemøstens fremtid: den israelsk-palæstinensiske konflikt eller Irak?
4. Efter Madrid: Er Europa idag i 'terrorkrig'? Er EU? Bør vi være det?
5. Ville Danmark være et bedre land hvis alle embedsmænd handlede som Frank Grevil? Ville vi være et sikrere land?

Læs svarene

   
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stemmekvæg? EUs landbrugskommissær, østrigeren Franz Fischler. Foto: EU  

 

28. maj | ”Jeg er træt af at lytte til den socialdemokratiske dobbeltmoral og kritik af regeringen. HVORFOR gjorde socialdemokraterne ikke en dyt for at reformere EU's landbrugspolitik de 9 år, hvor Nyrup var statsminister i Danmark? Og hvordan kan han nu turnere rundt som den EP-kandidat, der skal kåres til Konge af EU, når man i 9 år var vidne til, at han praktiserede en modsatrettet politik?”

 

I RÆSONs Kommentatorserie retter Venstres EP-kandidat Ellen Trane Nørby i dag en skarp kritik af Junibevægelsen og Socialdemokratiet for at låne de liberales idéer i diskussionen om en fundamental reform af EU's landbrugspolitik. Hun skriver: ”Tidligere på måneden sendte EU's handelskommissær, Pascal Lamy, og landbrugskommissær Franz Fischler et brev til verdens øvrige handelsministre om at EU er villig til at afskaffe sin eksportstøtte i håb om at kunne genoptage WTO-forhandlingerne om mere global frihandel, som ellers brød sammen i den såkaldte Doha-runde sidste efterår. […] JuniBevægelsen gik øjeblikkeligt ud og kritiserede initiativet for ikke at være vidtgående nok. Men det klinger hult, for det er samtidig Junibevægelsen, som er imod forfatningstraktaten, der reelt gør EU i stand til at sætte handling bag de politiske intentioner og vedtage reformer.”

Hun fortsætter: ”Junibevægelsen taler med to tunger - og man kan godt have bevægelsen mistænkt for netop at ønske, at EU ikke går i en progressiv og reformorienteret retning, fordi det så netop vil gøre det vanskeligt for Junibevægelsen at kritisere EU i fremtiden.”

Ved at imitere den rigtige liberale vare prøver venstrefløjen at tilslutte sig præcis den udvikling, man tidligere har stået i vejen for: ”Det er også de venstreorienterede, som i årtier har accepteret og støttet linjen i de udviklingslande bl.a. i Afrika, som valgte en indelukket, socialistisk og protektionistisk politisk retning, der mange steder har efterladt kontinentet i en miserabel situation i dag.”

 

Læs artiklen

 
   
   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   
   
 
   
 
 

 
   
   
   
12. maj 9.40 CET |   21. maj 10.02 CET | 21. maj 10.02 CET |  
Linda Nielsen: Henning Dyremose: Bjørn Lomborg: RÆSON har samlet et unikt panel af unge udlandsdanskere med stærke kompetencer og erfaringer indenfor hvert deres område. I en ny serie krydsforhører panelet Danmarks mest betydningsfulde beslutningstagere - for at fastslå om de har forberedt deres institutioner på de konkrete udfordringer fra den stadig stærkere internationale konkurrence.
Hvis vi får private universiteter... Det private mod bag 'verdens mest IT-parate nation' Hver dag bliver der prioriteret...
Læs interviewet | Presse

 

Læs interviewet | Presse

 

Læs interviewet | Presse

”Min pointe med Copenhagen Consensus er netop, at der bliver prioriteret hver dag, uanset hvad vi mener om det. Vi kan ikke vælge prioritering til eller fra. Men vi kan vælge at gøre det bedre. At prioritere på et mere kvalificeret grundlag. Her mener jeg, at Copenhagen Consensus-økonomerne kan yde et væsentligt bidrag.” HVER DAG BLIVER DER PRIORITERET: Bjørn Lomborg vs. Det Globale Panel, 21. maj

   
     
 

 

 RÆSONS  G  L  O  B  A  L  E  PANEL
   
   
 
 

    21. maj 10.02 CET | "Det bliver aldrig rigtig afklaret, hvad det er, Gade vil – beskæftige sig med EU og lægge afstand til EU-kritikerne samt sin egen tidligere position, eller udstikke et centrum-venstre alternativ til den politiske ånd (eller mangel på samme), der plager og præger Danmark."

Steen Gades nye bog ”Gades Europa” og Poul Nyrup Rasmussens "Den Ny Forbindelse" (2003) debatteres i en stor artikel i Kommentatorserien af Trine Mach, der er talsperson og Europaparlamentskandidat for Junibevægelsens og har søgt medlemskab af SF.

Læs artiklen | Pressemeddelelse

   ”Man skal være ganske tillidsfuld for at tro, at blot man af et rødligt hjerte poster magt i EU, så vil EU også per definition bruge den magt rødligt. ”Gades Europa” er den skønne drøm om, at man kan skabe en Union, der for altid vil opføre sig efter en bestemt politisk ideologi. Den gode stormagt med alle de rigtige holdninger og rettænkende EU-borgere er yndig og idyllisk - man fristes næsten til at sige: Morten Korch goes European. Men mest er det svært ahistorisk. Projektet om en ”EU-stat” er ganske enkelt ikke en mulig option, hvis man forholder sig til virkeligheden."

 
   
”Grunden til at Storbritannien ønskede at gå ind i den Europæiske Union i 60’erne og 70erne var at landets økonomi så ud til at have slået fejl. Jeg mener, Den Europæiske Union er en forening af fiaskoer, ikke? Skabt fordi de fleste europæiske stater havde slået fejl på den ene eller den anden måde under og efter krigen. Storbritannien fik først den fornemmelse af fiasko lidt senere – i 60erne."
     
 

 
 

17. maj 12.10 CET | ”Hvis Storbritannien siger nej til den foreslåede forfatning ved en folkeafstemning ville dem, der ønsker et tættere forhold til Europa, bestemt fortsætte med at bringe os nærmere på enhver måde de kunne – fordi dette er noget i retning af en religion. Der er folk i Storbritannien, som føler at vores eneste frelse ligger i at blive europæere.”

Er Storbritannien ved at forlade Europa? Mens landet forbereder sig på en folkeafstemning om EU’s forfatning – den første siden briterne i 1975 bekræftede deres indtræden i Fællesmarkedet – har vi talt med Professor Kenneth Minogue fra the London School of Economics. I en artikel har Professor Minogue, som er tidligere formand for den euroskeptiske tænketank “The Bruges Group", fornylig kritiseret EU som et projekt udtænkt af internationalistiske ’Olympianere’ – og i stedet slået til lyd for en tilbagevenden til princippet om den nationale interesse.

Læs interviewet nu | Pressemeddelelse

Med denne artikel indleder RÆSON en serie om Storbritanniens plads på verdensscenen.

   
 
   
 
 

   
 

12. maj 9.40 CET | ”Hvis der er »langt værre« billeder i Pentagons besiddelse, er det så ikke i offentlighedens interesse at få dem at se, så enhver kan danne sig sit eget indtryk af torturens fulde omfang under besættelsen af Irak? […] Alligevel er den væsentligste implikation af hele denne affære – og herunder af Rumsfelds vidneafgivelse – dybest set et nagende, principielt spørgsmål: Hvad i alverden får mennesker til overhovedet at begå den slags grusomheder, som disse billeder afslører?”

Amerikas dæmoner. Rune Engelbreth Larsen, der er formand for Minoritetspartiet, spørger i RÆSONs Kommentatorserie til forklaringen på de overgreb, som koalitionens soldater har begået mod  irakiske fanger. Artiklen

   
           

 

Sig "laringa!"* (* Appelsin på maltesisk). For første gang mødtes lederne af 25 EU-lande i lørdags - under det irske formandskab. Foto. EU.

 
     
 

  5. maj 13.09 CET | ”Forfatningen er det mest gedigne makværk længe produceret af og i den demokratiske del af verden, og burde i virkeligheden have en pris som det mest anakronistiske dokument i EU’s historie.”

Sådan skriver Junibevægelsens Trine Mach. Den fjerde ”Logbog: Europa” handler om udvidelsen – og om hvorvidt den forfatning, der er på vej, kan løse problermene for det EU, der på 10 år har mere end fordoblet antallet af medlemsstater.

Venstres Ellen Trane Nørby kalder forfatningen et 'spiseligt kompromis'. Hun siger: ”Nogle spørger, om ikke vi bare kunne skabe et mere fleksibelt EU, hvor man kan vælge fra og til, og hvor landene ikke behøver være med i alt. Og jo, selvfølgelig kan man det, men så er vi jo tilbage ved jungleloven, hvor det er de store lande, som selvstændigt sætter hele retningen.”

 
     

 

 

Læs RÆSON uden reklamer: For 199 kr. får du resten af året tilsendt alle nye artikler direkte (i PDF og Word) og direkte adgang til alle gamle artikler (ligeledes i PDF og Word). Abonnementet fås ved at indbetale 199 kr. til RÆSONs selskab, Balustrade: Den Danske Bank: reg. nr. 3361, konto nr. 3361071816. Husk at oplyse navn og email. Dit abonnement bliver aktiveret så snart indbetalingen er registreret. Som abonnent får du rabat på visse bøger fra RÆSON: "USA | Europa" koster blot 99 kr. inkl. porto og ekspedition. (Abonnement+bog: 298 kr.)

                   
       

Bør palæstiennserne håbe på sejr til Bush? 30. april 14.32 CET | Mellemøsteksperten Lars Erslev Andersen, som for RÆSON har skrevet en stor analyse af fremtiden for den israelsk-palæstinensiske konflikt - efter israelernes mord på Hamas-bevægelsens ledere og Præsident Bush’ overraskende kontante opbakning til Ariel Sharon’s såkaldte disengagement-plan. Presse | Artikel

 

Terroristernes planer med Usbekistan. 30. april 14.32 CET | ”Truslen om en fundamentalistisk islamisk magtovertagelse i centralasien er rykket nærmere ved de seneste angreb fra muslimske oprørere på Usbekistan.Dette bliver fulgt med største alvor fra både Moskva og Washington." Sådan lyder vurderingen fra stud.scient.pol. Dennis Christensen i RÆSONs Kommentatorserie. Presse | Artikel

Kina, Twain, Nordkorea - og USA's to tunger. 23. april 13.58 CET | Nogle mener, at forholdet mellem USA og Kina nu er bedre end det har været siden 1979: Colin Powell siges at tale i telefon ugentligt med sin kinesiske kollega. Men amerikanernes politik er dybt splittet. Interview med Clemens Stubbe Østergaard. Interviewet

Right War, Wrong Time, Wrong Way. 23. april 12.46 CET | "Det er ironisk, at Præsident Bush under valgkampen i 2000 sagde, at vi ville blive respekteret af andre, hvis vi var en ydmyg nation og netop ikke var arrogante – især fordi Bush’s egen regering har ignoreret dette råd." Interview med Joseph Nye. Interviewet
       
 LOGBOG: EUROPA     SUPERMAGTENS NÆSTE TIGERSPRING

EU MÅ OMGÅENDE OPSIGE HANDELAFTALEN MED ISRAEL | 19. april 14.01 CET | ”Ingen kommer tilbage til et forhandlingsbord med en regering af lovovertrædere, der end ikke forsøger at fjerne blodstænkene fra jakkesættets revers.” Således skriver Junibevægelsens For tredje gang diskuterer Trine Pertou Machhun og Venstres Ellen Trane Nørby i RÆSONs Logbog: Europa. Anledningen er drabet på Hamas-lederen Abdel-Aziz al-Rantissi.

DEN, DER BESIDDER RUMMET, BESIDDER VERDEN 19. april 9.17 CET | Stort interview med Bertel Heurlin om den militære og teknologiske dimension af international politik i det nye årtusinde.

Trine Pertou Mach Ellen Trane Nørby

Bertel Heurlin

                   
 

DEN AMERIKANSKE VERDEN

   

Rune Engelbreth Larsen

Torturens betingelser

  30.4

Lars Erslev Andersen

Bør palæstinenserne håbe på genvalg til Bush?

  19.4

Bertel Heurlin

Supermagtens næste tigerspring

  14.4

Anja Dalgaard-Nielsen

Freden, vi ikke kunne købe os til

 

23.3

Hans Mouritzen

Hvorfor vi vælger USA - også næste gang

 

DEN EUROPÆISKE VERDEN

  21.5

Trine Pertou Mach

Hvad står i vejen for Gades Europa?

  17.5

Kenneth Minogue

Det britiske kort 1: Europa som en religion

 

5.4

Ellen Trane Nørby

En Europæisk Evolution

 

5.4

Trine Pertou Mach

Endelig kommer polakkerne og alle de andre!

  14.4

Anja Dalgaard-Nielsen

Freden, vi ikke kunne købe os til

 

 DANMARK I VERDEN

  21.5

Bjørn Lomborg

Hver dag bliver der prioriteret: Bjørn Lomborg vs. Det Globale Panel

  21.5

Henning Dyremose

Det politiske mod bag 'verdens mest IT-parate nation’: Henning Dyremose vs. Det Globale Panel

  12.5

Linda Nielsen

Hvis vi får private universiteter: Linda Nielsen vs. Det Globale Panel

  19.4

Bertel Heurlin

Supermagtens næste tigerspring

 

19.3

Jesper Vind Jensen

Vil VK tilbage til Keynes?

- Vis alle relevante artikler - Vis alle relevante artikler  - Vis alle relevante artikler 
 

USA | Europa - Fjender i fællesskab?

RÆSON har dækket forholdet mellem Europa og Amerika siden sin premiereDAG 28. oktober 2002, hvor Mogens Lykketoft diskuterede emnet i en artikel med titlen "Keep your eyes wide open". Den artikel indgår i den store antologi "USA | Europa - fjender i fællesskab?", som kan købes i boghandlerne eller her på sitet:
149 kr. inkl. porto, ekspedition og moms. Læs mere om bogen

Sådan gør du: Indbetal beløbet til RÆSONs selskab, Balustrade: Den Danske Bank: reg. nr. 3361, konto nr. 3361071816. Husk at oplyse navn, adresse og email. Bogen bliver sendt så snart indbetalingen er registreret. Spørgsmål?

 

"Et nyt forsøg på at forklare det anspændte forhold mellem USA og Europa er en glimrende oversigt over typiske danske holdninger." Anmeldelse i Berlingske Tidende,
19. juli 2003 (4 ud af 6 stjerner)

"Netmagasinet Ræson om internationale forhold har stor succes og gennemslagskraft. Nu sender magasinet en bog på markedet om dansk, europæisk og amerikansk sikkerhedspolitik." Anmeldelse i Politiken, 13. juli 2003

 

 

PRESSEN

INDHOLD

OM|VERDEN

USA|EUROPA

I DETTE DØGN

OM RÆSON

RÆSON er et storpolitisk nyhedsmagasin, der er uafhængigt af partier, institutioner og organisationer. Det har udgangspunkt i et panel, der består af de skarpeste penne i Danmark:

Lars Erslev Andersen
Svend Auken
Hans Branner
Gregers Dirckinck-Holmfeld
Jørgen Dragsdahl
Christian Friis Bach
Lykke Friis
Connie Hedegaard
Niels Helveg-Petersen
Ulla Holm
Erik Hoffmeyer
Bertel Haarder
Lars Bo Kaspersen
Morten Kelstrup
Peter Kuhlman
Peter Kurrild-Klitgaard
Mogens Lykketoft

Martin Marcussen
Hans Mouritzen
Bjørn Møller
Gorm Rye Olsen
Nikolaj Petersen
Henrik Qvortrup
Mikkel Vedby Rasmussen

Sten Rynning
Tøger Seidenfaden
Mona Sheikh
Hans Skov Christensen
Ditlev Tamm
Claus Vastrup
Ole Wæver
Clemens Stubbe Østergaard
Uffe Østergaard

Jatak! Jeg vil gerne modtage opdateringer fra RÆSON. RÆSON udsender pressemeddelelser i forbindelse med enhver ny artikel samt et ugentligt Nyhedsbrev, der indeholder resuméer af alle artikler foruden nyheder og annoncer.
Min mailadresse:

 

Send mig alle opdateringer
Send mig kun det ugentlige Nyhedsbrev
 

Hvorfor annoncer? Fordi denne del af RÆSON er helt gratis for brugerne og primært finansieres af reklameindtægter. Bemærk: Pressemeddelelserne indeholder ingen annoncer.
Ændre/afmelde

 

K O N T A K T :  Send email | Tlf.: 32 97 97 07

PHOTO CREDITS: ANC, DET KONGELIGE BIBLIOTEK, LIBRARY OF CONGRESS, FN, U.S. DEP. OF DEFENSE, CLINTON PRESIDENTIAL CENTER, FOLKETINGET, COPRI, NATO, NASA, THE WALT DISNEY COMPANY, THE NOSTALGIA FACTORY http://www.nostalgia.com, The Nixon Foundation, 20TH CENTURY FOX, STARWARS.COM, EU2002, eltonjohnsdarkdiamond M.FL.

I Februar blev RÆSON læst i DANMARK, STORBRITANNIEN, USA, CANADA, BELGIEN, SVERIGE, FRANKRIG, SPANIEN, SCHWEIZ, TYSKLAND, HOLLAND, FINLAND, GRÆKENLAND, ESTLAND, AUSTRALIEN, ÆGYPTEN, FOLKEREPUBLIKKEN KINA og TJEKKIET

    [ R Æ S O N .  E V E R Y B O D Y  W I N S]