English Edition | Dagen idag | 24. maj 2005

LOG IND: AMERIKAS VALG | LOG IND: USA|EUROPA | RÆSON FOR UNDERVISERE | Om RÆSON

 

 SENESTE ARTIKLER 

24.05

Simon Espersen

EU a la Monty Python

22.05

Lars Erslev Andersen

Den hellige krig mod terror - upassende tanker i anledning af en rejse til Den arabiske Golf

Eske Vinther-Jensen

Blairs sidste spin

Eske Vinther-Jensen vs. John Hills

Fortvivl ikke over Blair

17.04

Jørgen Ørstrøm Møller

Asiens fremtid er verdens fremtid

15.04

Ellen Trane Nørby

Kan EU indhente USA?

23.03

Peder Hofmansen

From China with Love: Kan romancen mellem USA og Kina holde?

22.03

Katrine L. DiBona

Illusionen om human krig: Erfaringer fra Kosovo og Irak

22.03

Peder Hofmansen

Den nødvendige dobbeltmoral (boganmeldelse)

21.03

Rasmus Leander Nielsen

Nordkorea: Hverken irrationel eller uberegnelig

02.03

Esben Schjørring

Den national-globale lukkelov

07.02

Lars Erslev Andersen

Hvis USA bomber Iran...

Lars Erslev Andersen

Hvorfor er der så lidt demokrati i de arabiske lande?

Chresten Anderson

Foghs farvel til liberalismen

Thomas Banke

Et angreb på demokratiet ét sted...

21.01

Anna Sigrid Pii Svane

Forskningen skal målrettes

Thomas Medom

Efter flodbølgen: Ikke én ny krone fra regeringen

19.01

Mads Fuglede

Kan Bush nu ændre USA?

18.01

Thomas Banke

Et andet FN

Signe Larsen og Carsten Stage

Demokrati med en pistol for panden

Anna Sigrid Pii Svane

Irak må ikke blive et nyt Afghanistan

17.12

Mogens Lykketoft i Nytårsserien

Min regering var ikke gået ind i Irak

Uffe Ellemann-Jensen i  Nytårsserien

Den virkelige fare

15.12

Niels Helveg Petersen i Nytårsserien

Vores yderst følgagtige regering

 vis alle artikler fra 2002 til nu    

Jatak! Jeg vil gerne modtage opdateringer fra RÆSON. RÆSON udsender pressemeddelelser i forbindelse med enhver ny artikel samt et ugentligt Nyhedsbrev, der indeholder resuméer af alle artikler foruden nyheder og annoncer.
Min mailadresse:

Send mig alle opdateringer
Send mig kun det ugentlige Nyhedsbrev

Hvorfor annoncer? Fordi denne del af RÆSON er helt gratis for brugerne og primært finansieres af reklameindtægter. Bemærk: Pressemeddelelserne indeholder ingen annoncer. Ændre/afmelde

 

P R E S S E

23. maj | Monty Python på fransk: Dagbladet Information bringer et uddrag af Simon Espersens artikel.

22. maj | Demokrati i Mellemøsten: i søndagsudgaven bringer dagbladet Politiken en forkortet udgave af Lars Erslev Andersens artikel.

17. april | Turbovækst: Dagbladet Politiken bringer i sin søndagsudgave en forkortet udgave af Jørgen Ørstrøm Møllers artikel.

23. marts | From China with love: Dagbladet Information bringer en forkortet udgave af Peder Hofmansens artikel.

22. marts | Blodløs krigsførelse: Dagbladet Information bringer en forkortet udgave af Katrine Luise DiBonas artikel.

21. marts | Nordkorea: Dagbladet Information bringer en forkortet udgave af Rasmus Leander Nielsens artikel.

16. marts | Første dag i Iraks parlament: RÆSONs medredaktør, Henrik Ø. Breitenbauch, var gæst i TV-Avisen.

 

Over 10 uger diskuterede Peter Kurrild-Klitgaard, Niels Bjerre-Poulsen, David Gress og Jørgen Dragsdahl den amerikanske valgkamp. I alt har dækningen således omfattet 40 artikler, der er blevet bragt af RÆSON (og, i sammendrag, af Berlingske Tidende). For at læse artiklerne skal man købe de fire forfatteres bog om Amerika, der udkommer senere i år. Den koster 299 kr. inklusiv porto og ekspedition.

BESTIL
BOGEN

ARTIKEL
OVERSIGT

flere overskrifter

 
 

EU a la Monty Python

- eller: retten til frihed er vejen til vækst
 
 

24. maj | "Forfatningstraktaten er et dokument, der giver såvel de regionale som de statslige myndigheder yderligere magt til bestemme eksempelvis, hvad der skal regnes for at være det gode liv.  Samtidig har ingen nævneværdig politiker eller embedsmand tilsyneladende lært lektien af det kolossale spild og de absurditeter, der kendetegner såvel landbrugsstøtteordningerne som regionalstøtte i bredere forstand. Nu skal satseriet i stedet til at dreje sig om de to forjættende bogstaver: IT.”

I en artikelserie spørger RÆSON: Kan EU skabe vækst? Ja, svarer MarkedsCentrets Simon Espersen: men kun ved at sikre borgernes frihed. Ifølge ham er EU som vi kender det ikke ”nyliberalistisk” – tværtimod:

”Man giver støtte til europæiske virksomheder, der ikke er konkurrencedygtige, men som embedsmænd og politikere i Europa ønsker at holde i live. Omvendt kan man finde på at belønne virksomheder, der vitterligt er konkurrencedygtige - vel at mærke med overskuddet fra andre virksomheders succes... Det var således englænderne der opfandt Monty Python, men – fortrinsvis – en række fransktalende euro-krater, der som de første for alvor realiserede galskaben og satte den i system.”

Om traktaten hedder det: ”Måske bør afstemningen – mere end noget andet - handle om dokumentets manglende evne til at fungere som borgernes forsvar mod den statsmagt, som EU også er. Det er og bliver den vigtigste funktion for en forfatning: at være borgernes forsvar - ikke forvaltningens våben. Men den opgave lever forfatningen hverken op til i form eller indhold. Hvis hensigten er at forsvare borgernes frihed er den derfor et ubrugeligt dokument.”

LÆS ARTIKLEN NU:
Simon Espersen i RÆSON | EU a la Monty Python (eller: retten til frihed er vejen til vækst)

 

 
     
 
Medlemmerne af præsidiet for EUs forfatningskonvent skåler med hinanden, på dagen for konventets sidste møde, 13. juni 2003. Fra venstre: Viceformændene Jean-Luc Dehaene og Giulano Amato, formanden Valéry Giscard d'Estaing. Foto: EU

 

 

 I EN ARTIKELSERIE SPØRGER RÆSON: KAN EU SKABE VÆKST?

15.4

Ellen Trane Nørby | Kan EU indhente USA?”Hvis løftet [fra Lissabon-planen] skal opfyldes, har EU således nu fem år til at overhale USA. Dét tror kun 38 % af europæerne vil lykkes - og kun 33 % blandt danskerne.” Det skriver MF Ellen Trane Nørby, der er formand for Venstres Europaudvalg.

 

 
 
 

   

En sandstorm omhylder lufthavnsbasen i Tallil, Irak. Foto: U.S. Air Force

 

 

 

 

 

 

 

 
   
 
Lars Erslev Andersen:
Den hellige krig mod terror
- upassende tanker i anledning af en rejse til Den arabiske Golf
 

 22. maj 7.55 CET | ”Selvom folkestyre i et dansk og amerikansk perspektiv er målet i Mellemøstpolitikken, således som det kommer til udtryk i Det Arabiske Initiativ og i USA’s Greater Middle East Project, er det i høj grad tvivlsomt om frie valg i dag ville indfri dette mål. Snarere er der grund til at frygte det modsatte: nemlig at det vil være udemokratiske kræfter, som vil komme til fadet.” 

Det skriver Lars Erslev Andersen i RÆSON. Han har for nylig afsluttet en rejse til landene omkring Golfen, og beskriver i en stor analyse udsigterne for demokratisk udvikling i Yemen, Saudi-Arabien, Dubai og Qatar:

"Desværre forstærkes tilsidesættelsen af rettigheder i alle fire lande af krigen mod terror og dennes jagt på bad guys. Desværre vender vesten med USA i spidsen det blinde øje til disse tilsidesættelser af rettigheder, så længe de sker i terrorkrigens hellige navn: demokrati. Det udhuler de vestlige landes forsikringer om, at krigen mod terror og krigen i Irak handler om at eksportere frihed og demokrati til Mellemøsten."

LÆS ARTIKLEN NU:

Den hellige krig mod terror - upassende tanker i anledning af en rejse til Den arabiske Golf

APROPOS:

7.02.05

Lars Erslev Andersen

Hvis USA bomber Iran...

Hvorfor er der så lidt demokrati i de arabiske lande?

 
 

 
Eske Vinther-Jensen i Kommentatorserien:  
Blairs sidste spin?  

22. maj 7.55 CET| ”Margaret Thatchers superindividualistiske minimalstat er endeligt blevet forvist til historiens losseplads. 5. maj blåstemplede briterne Labours forsøg på at skabe et samfund, der – i hvert fald delvist(!) - bygger på socialdemokratiske velfærdsprincipper og social inklusion.”

Det skriver Eske Vinther-Jensen i RÆSONs Kommentatorserie.

Men, fortsætter han: ”Premierministeren står overfor en ny og uvant politisk virkelighed.  Blair er upopulær i store dele af sit eget parti og får svært ved at styre de mange rebelske labourfolk. Konsekvensen er formentlig, at han bliver nødt til at føre en mere kompromissøgende politik og især ændre sin stil. Og det kan vise at være svært for en mand, hvis foretrukne politiske redskaber de sidste otte år har været benhård topstyring og politisk spin.”

”Britisk politik lider, ifølge en del kommentatorer, under vælgernes apati og uvidenhed. Dette valg burde overbevise dem om det modsatte. Briterne faldt ikke for de Konservatives valgkampagne, der fejlagtigt var baseret på en antagelse af, at den gennemsnitlige vælger ikke kan gennemskue problemer så komplekse, at de kræver mere end primitive slagord at løse. Hverken Blairs manipulerende facon og lemfældige omgang med sandheden eller Howards taktik med at sprede ubegrundet frygt blev belønnet. Det gjorde til gengæld den liberale demokrat Charles Kennedys sobre og saglige måde at bedrive politik på.” 

LÆS ARTIKLEN NU:
Eske Vinther-Jensen i RÆSON | Blairs sidste spin?
 

 

 
   

 

 
Eske Vinther-Jensen vs. John Hills:  
Fortvivl ikke over Blair
   
Professor Hills Eske Vinther-Jensen    
 - en vurdering af Labours socialpolitik  

22. maj 7.55 CET | Eske Vinther-Jensen har i London interviewet John Hills, professor ved London School of Economics. Vinther-Jensen er skeptisk overfor hvorvidt Blair-regeringerne har gjort noget reelt for at modvirke den sociale ulighed, som accelererede voldsomt i Thatcher-årene - og som han mener er det engelske samfunds mest presserende problem.

Hills understreger imidlertid, at Blair har nået resultater: ”For tiden falder børnefattigdommen i England: regeringen har en meget ambitiøs målsætning om at bringe England fra at være det land i Europa med mest børnefattigdom til at være blandt de 3-4 bedste inden år 2020. Deres delmål har været at sænke børnefattigdom med en fjerdedel i 2004-2005. Dette vil de have nået, og det er noget af en præstation.”

Hills mener i øvrigt ikke at globaliseringen nødvendigvis medfører stigende ulighed: ”Hvis vi som samfund er interesseret i at beholde noget, der minder om en velfærdsstat, er den generelle økonomiske udvikling eller globaliseringen ikke noget argument for, at det skulle være umuligt. Det er et politisk valg, vi træffer.”

 

LÆS ARTIKLEN:
Eske Vinther-Jensen vs. John Hills i RÆSON | Fortvivl ikke over Blair – en vurdering af Labour’s socialpolitik

Interviewet er lavet inden valget 5. maj. 

 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

Premierminister- møde: Mr. Wen Jiabao med sin vært og kollega, Dr. Manmohan Singh i New Delhi, 11. april 2005

FOTO: Gov. of India (th), Den Danske Ambassade i Singapore (nedenfor th) 

 

 

 
Jørgen Ørstrøm Møller i RÆSON:  
Asiens fremtid er verdens fremtid  

17. april 2005 05.34 CET | ”Den største strategiske udfordring er, om Kina og Indien i tide sluses ind i det eksisterende globale system, eller om de etablerede stormagter sidder så tungt på deres rettigheder, at der aftegner sig et misforhold mellem økonomisk og politisk magt. Et sådant misforhold vil af indlysende grunde pege frem mod en konflikt.”

Det skriver Jørgen Ørstrøm Møller - Danmarks ambassadør i Singapore, tidl. departementschef for Udenrigsministeriet og adjungeret professor ved Handelshøjskolen i København: RÆSON har bedt ham skrive en stor analyse af Asiens strategiske fremtid, som vi bringer i dag.

Han fastslår: ”Indtil for få år siden var det god latin, at Kina og Indien var rivaler uden udsigt til forsoning. Det var - og er – en helt forkert analyse. Det politiske imperativ om stabilitet tvinger de to lande til økonomisk integration uanset politiske trakasserier, såret forfængelighed og smålig rivalisering. Det vil ske. Det sker allerede”

Og han fortsætter: ”Mellem Indien og Kina er der på intet område tale om kollision mellem vitale interesser. Situationen er helt anderledes, når det gælder Indien-overfor-Pakistan og Kina-overfor-Japan, hvor der i begge tilfælde netop foreligger sådanne potentielle vitale risici.”

LÆS ARTIKLEN NU:
Jørgen Ørstrøm Møller i RÆSON | Asiens fremtid er verdens fremtid

 

     

  "Sydøstasien befinder sig midt i sammenstødet mellem den økonomiske globalisering og yderligtgående islamiske strømninger. Kort sagt: Kan den vestlige samfundsmodel og globaliseringen ikke vinde dette kultursammenstød i Sydøstasien - som meget klart har adopteret store dele af den vestlige model og opnået kolossale økonomiske gevinster - kan den ikke vindes noget sted.”

 

 

Jørgen Ørstrøm Møller blev interviewet af RÆSON 2. maj 2003: ”Verden uden automatpilot”. Interviewet indgår i RÆSON-bogen ”USA | Europa – fjender i fællesskab?", der kan købes direkte fra RÆSON for 149 kr.

APROPOS KINA OG USA: "From China with Love: Kan romancen mellem USA og Kina holde?" af Peder Hofmansen (23. marts 2005)

APROPOS NORDKOREA: "Nordkorea: Hverken irrationel eller uberegnelig" af Rasmus Leander Nielsen (21. marts 2005)

   
 
   
         
07.02.05 07.02.05 02.03.05 21.03.05 22.03.05

 

"Hvis USA bomber Iran... vil det jo gøre mistilliden til USA endnu større. Og det er en af de dårligst tænkelige løsninger. For der er ingen klare militære mål med det, og ingen klar udsigt til, hvordan tingene ville udvikle sig i Iran efter et angreb."

Er det alligevel ved at lykkes George W. Bush at demokratisere Mellemøsten? I dag bringer RÆSON en artikel af Lars Erslev Andersen - suppleret af et uddybende interview, hvor han gennemgår de væsentlige brændpunkter i regionen. n

__________________.

  

Foghs farvel til liberalismen

"Det er ikke i noget som helst omfang lykkedes Venstre og Statsministeren at sætte en ny dagsorden i dansk politik - heller ikke med den såkaldte "værdikamp". Og med Foghs farvel til liberalismen er det nu blevet endnu vanskeligere at tage kampen op mod velfærdsstatens kustoder" skriver Chresten Anderson, der leder tænketanken MarkedsCentret, i RÆSONs Kommentatorserie.

__________________

  

Den national-globale lukkelov

"Folketingsvalget understregede, at ideologi og økonomi er blevet adskilte emner – og blev dermed et tegn på intet mindre end en demokratiets krise. V og S lever på at udelukke enhver ideologisk diskussion – den trives i stedet i forholdet mellem De Radikale og DF, som vælgerne da også belønner for at turde diskutere hvorvidt døren til det globale fællesskab skal åbnes eller lukkes" skriver Stud.mag. Esben Schjørring i RÆSONs Kommentatorserie.

__________________

Nordkorea: hverken irrationel eller uberegnelig

“I februar erklærede Nordkorea, at landet er i besiddelse af atomvåben og at man ikke ville deltage i en ny runde af de igangværende sekspartsforhandlinger. Det fik medier og kommentatorer til endnu en gang at udpege Pyongyang-regimet som uberegneligt og utilregneligt... Men det modsatte er tilfældet: Nordkorea er hverken irrationel eller uberegnelig" skriver ph.d.-studerende Rasmus Leander Nielsen

__________________

 

Illusionen om den humane krig

”De vestlige lande vil gerne være humane når de går i krig. [...] Men på trods af de gode intentioner, på trods af de avancerede våben og på trods af de strikse regler for magtanvendelse, havde den humane krigsførelse kun begrænset holdbarhed i både Kosovo og Irak. I løbet af begge kampagner blev løfterne delvist glemt og krigsførelsen mindre entydig.”

Kan krig være human? spørger cand.scient.pol. Katrine L. DiBona.

__________________

 
   
   
 
 


Lissabon gav i 2000 navn til EU's Lissabon-strategi, på et møde i det Europæiske Råd d.23-24. marts (nedenfor). Byen er også stedet, hvor man finder "Estação do Oriente"-banegården, bygget som en integreret del af et udstillings- og indkøbscenter. (ovenfor)

 

 

 

 
 

Kan EU indhente USA?

 

15. april | ”I dagene op til påske holdt EU’s regeringschefer topmøde med Europas økonomi øverst på programmet. Men fordi tiden gik med bl.a. vækst- og stabilitetspagten nåede man aldrig frem til mødets egentlige dagsorden: midtvejsevalueringen af den såkaldte Lissabon-strategi. Det var den, der i marts 2000 lovede, at Europa i 2010 vil være verdens mest dynamiske og konkurrencedygtige vidensøkonomi. Hvis løftet skal opfyldes, har EU således nu fem år til at overhale USA. Dét tror kun 38 % af europæerne vil lykkes - og kun 33 % blandt danskerne.”

Det skriver MF Ellen Trane Nørby, der er formand for Venstres Europaudvalg.

LÆS ARTIKLEN NU: Ellen Trane Nørby | Kan EU indhente USA?

Dette er den første artikel i en serie med titlen: Kan EU skabe vækst?

   
 
   
 

From China with love? USAs udenrigminister Condoleeza Rice mødtes med sin kinesiske kollega Li Zhao Xing under sit besøg i Folkerepublikken i forgårs (21. marts 2005). Foto: Dept. of State

   
   

23. marts 8.54 CET | ”Skal Kina og USA være venner eller fjender? Internt i USA stikker uenigheden dybt – mellem dem, der tror på et venligt forhold til Beijing og dem, der tværtimod insisterer på at Kina blot skjuler sine reelle supermagtsambi-tioner: Ifølge den mest pessimistiske udlægning må USA allerede nu forberede sig på en egentlig konfrontation allerede omkring år 2015.”

For RÆSON har historikeren Peder Hofmansen skrevet en stor analyse af debatten om USA's Kina-politik: På den ene side står optimisterne, der tror på den nuværende forsonlige kurs - på den anden side Kina-kritikerne, som ikke tøver med at sammenligne den nuværende politik med 1930ernes appeasement.

LÆS ARTIKLEN NU:
Kan romancen mellem USA og Kina holde?

 
       
   
   

 

Illusionen om human krig: Erfaringer fra Kosovo og Irak

22. marts 2005 8.53 CET| ”De vestlige lande vil gerne være humane når de går i krig. Budskabet er klart: Når vi bruger militær magt, bruger vi den på den rigtige måde. Men på trods af de gode intentioner, på trods af de avancerede våben og på trods af de strikse regler for magtanvendelse, havde den humane krigsførelse kun begrænset holdbarhed i både Kosovo og Irak. I løbet af begge kampagner blev løfterne delvist glemt og krigsførelsen mindre entydig.”

Kan krig være human? Kan man nå sine mål hvis ikke man tør bruge de rette midler? Skal bombepiloterne flyve så højt, at de ikke selv kan blive ramt – hvis det betyder, at de rammer mindre præcist? De spørgsmål rejser cand.scient.pol. Katrine L. DiBona i en stor artikel i RÆSON. 

I artiklen advarer DiBona derfor mod illusionen om en ”human” eller ”blodløs” krig. Hun insisterer: ”De vestlige lande bliver nødt til at erkende konsekvenserne af at slippe deres militære magt løs. I forlængelse af, at forventningerne til teknologien og planlægningen er steget, er de vestlige befolkninger blevet mere og mere intolerante i forhold til krigens menneskelige pris. Men militær magt ER magten til at ødelægge og slå ihjel. Det er essentielt, at de vestlige lande ikke overbeviser sig selv om, at militære resultater kan opnås uden konsekvenser for civilbefolkningen under angreb.”

LÆS ARTIKLEN NU:
Katrine L. DiBona i RÆSON:
lllusionen om human krig: Erfaringer fra Kosovo og Irak

 

Under Operation Allied Force understregede General Clark, at alliancens etiske angrebsstrategi havde kollideret med ønsket om militær effektivitet. Her interviewes han i et tv-studie i NATOs eget hovedkvarter.

Serbiske mål før og efter angreb: t.h. har NATO angivet "possible collateral damage" ["mulige følgeskader"]. Lysbilleder anvendt under NATO-pressekonference 9. april 1999 af air commodore David Wilby. Fotos: NATO
     
     
 

 
 

21. marts 2005 8.29 CET | “I februar erklærede Nordkorea, at landet er i besiddelse af atomvåben og at man ikke ville deltage i en ny runde af de igangværende sekspartsforhandlinger. Det fik medier og kommentatorer til endnu en gang at udpege Pyongyang-regimet som uberegneligt og utilregneligt: som et irrationelt levn fra dengang verden var fastlåst i den bipolære nervekrig under Den Kolde Krig... Men det modsatte er tilfældet: Nordkorea er hverken irrationel eller uberegnelig.”

Det skriver ph.d.-studerende Rasmus Leander Nielsen i Nyhedsmagasinet RÆSON. Han viser i sin artikel, hvordan der er lighedspunkter mellem krisen i 1993-94 og 2004-5: “Men ved mindst to lejligheder er Nordkorea allerede gået længere end i 1990erne [...] Yderligere eskaleringer kan i værste fald lede til et “point of no return”, hvor den mistroiske spiraleffekt kan medføre en militær konfrontation.”

LÆS ARTIKLEN NU:

Rasmus Leander Nielsen i RÆSON | Nordkorea: hverken irrationel eller uberegnelig

Tidligere artikler i RÆSON af Rasmus Leander Nielsen:
Hvorfor kun Bush kan skabe fred i Korea, Ræson 21. oktober 2004

   
   

 

 

 

 

 

 

 

Nordkorea under opsyn. T.v.: Dr. Yousry Abushady, som er IAEA-afdelingslederen med ansvar for implementeringen af sikkerhedsforanstaltninger i Nordkorea, sammen med en kollega og tre nordkoreanske guider foran Genforeningsmonumentet lige udenfor Pyongyang. I midten: Dr. Abushady og en kollega fremviser brudte segl, som er blevet bragt ud af landet: disse metalsegl anvendes til at mærke overvåget udstyr i atomanlæg (t.h.: i nærbillede). Fotos: Kirstie Hansen/ IAEA

 
   
     
 

15-17. december 2004 | Hvad var de væsentligste begivenheder på verdensscenen i 2004? I "Nytårsserien" svarer tre tidligere udenrigsministre: Niels Helveg Petersen, Uffe Ellemann-Jensen og Mogens Lykketoft.

DOWNLOAD HELE NYTÅRS-SERIEN SOM PDF-FIL, FX TIL UDSKRIFT (34 sider ialt)

   

 

1. Det amerikanske valg

2. Bush’ økonomiske politik

3. EU’s udvidelse – og NATO’s

4. Forfatningstraktaten

5. Kinas udvikling

LÆS ARTIKLEN

 

1. Udvidelsen af EU

2. Det amerikanske præsidentvalg

3. Højesterets-afgørelsen i Ukraine

4. Terroraktionen i Madrid

5. Arafats død

LÆS ARTIKLEN

 

1. Udvidelsen af EU

2. Genvalget af Bush

3. Situationen i Irak

4. Arafats død

5. Valget i Ukraine

LÆS ARTIKLEN

 

           
 
   
 
 
   
 
AMERIKAS VALG: SE ARTIKELOVERSIGTEN
 

Over 10 uger dækkede  RÆSON den amerikanske valgkamp. Hver uge diskuterede Peter Kurrild-Klitgaard, Niels Bjerre-Poulsen, David Gress og Jørgen Dragsdahl forløbet - i alt har dækningen således omfattet 40 artikler, der er blevet bragt af RÆSON (og, i sammendrag, af Berlingske Tidende).
SE ARTIKELOVERSIGTEN. For at læse artiklerne skal man købe de fire forfatteres bog om Amerika, der udkommer i 2005. Den koster 299 kr. inklusiv porto og ekspedition.
BESTIL DEN HER

Nettet på tryk: Hver uge lå debatten pakket i en PDF-fil, klar til udprintning.
 
 

Fire af Danmarks mest anerkendte USA-eksperter vil sammen med Nyhedsmagasinet RÆSON skrive en usædvanlig bog om USA.

De fire er: Peter Kurrild-Klitgaard, Niels Bjerre-Poulsen, David Gress og Jørgen Dragsdahl. Bogen kommer på gaden i 2005: den koster 299 kr. inklusiv ekspedition og porto. De fire forfattere skriver hver deres del af bogen, men adresserer de samme spørgsmål undervejs. Opgaven er at sætte George W. Bush' første embedsperiode ind i en historisk sammenhæng - både når det gælder indenrigs- og udenrigspolitik. De fire vil derfor også diskutere, hvad de sidste par års dramatiske brydninger har vist verden om den amerikanske nation og den amerikanske vælger.

Bestil bogen ved at udfylde nedenstående og overføre 299 kr. til RÆSONs udgiver, Balustrade (Den Danske Bank: reg. nr. 3361, konto nr. 3361071816. Husk at anføre navn). Så snart overførslen er registreret vil man få adgang til bogens website og få tilsendt alle de udgivne debatter.

SE ARTIKELOVERSIGTEN

Navn  
Adresse  
By  
Email  
Kodeord (max 8 tegn)

ALLEREDE REGISTRERET? LOG PÅ SOM BRUGER

 

   

PETER KURRILD-KLITGAARD er lektor på Syddansk Universitet og ekspert i amerikansk indenrigspolitik.

   

NIELS BJERRE-POULSEN er lektor på Handelshøjskolen i København; forfatter til bl.a. bogen "Right Face" om den amerikanske konservatisme; specialist i amerikansk historie.

   

DAVID GRESS er medstifter af tænketanken CEPOS og pt. forskningsprofessor i den Kolde Krigs historie på Aarhus Universitet – han har bl.a. skrevet "From Plato To Nato: The Idea of the West and Its  Opponents".

   

JØRGEN DRAGSDAHL har i flere årtier været en af Danmarks mest vidende sikkerhedspolitiske journalister, ikke mindst når det gælder USA's udenrigspolitik og militær.

 

USA | Europa - Fjender i fællesskab?

 
"Netmagasinet Ræson om internationale forhold har stor succes og gennemslagskraft. Nu sender magasinet en bog på markedet om dansk, europæisk og amerikansk sikkerhedspolitik." Politiken, 13. juli 2003 "Et nyt forsøg på at forklare det anspændte forhold mellem USA og Europa er en glimrende oversigt over typiske danske holdninger." Anmeldelse i Berlingske Tidende,
19. juli 2003 (4 ud af 6 stjerner)
 
     

RÆSON har dækket forholdet mellem Europa og Amerika siden sin premieredag 28. oktober 2002, hvor Mogens Lykketoft diskuterede emnet i en artikel med titlen "Keep your eyes wide open". Den artikel indgår i den store antologi "USA | Europa - fjender i fællesskab?", som kan købes i boghandlerne eller her på sitet:
149 kr. inkl. porto, ekspedition og moms. Læs mere om bogen

Sådan gør du: Indbetal beløbet til RÆSONs selskab, Balustrade: Den Danske Bank: reg. nr. 3361, konto nr. 3361071816. Husk at oplyse navn, adresse og email. Bogen bliver sendt så snart indbetalingen er registreret. Spørgsmål?

 

LOG PÅ SOM BRUGER

 

PRESSEN

INDHOLD

OM|VERDEN

AMERIKAS VALG NY

USA|EUROPA

I DETTE DØGN

OM RÆSON

 

 

RÆSON er et storpolitisk nyhedsmagasin, der er uafhængigt af partier, institutioner og organisationer. Det har udgangspunkt i et panel, der består af de skarpeste penne i Danmark:

  Lars Erslev Andersen
Svend Auken
Hans Branner
Gregers Dirckinck-Holmfeld
Jørgen Dragsdahl
Christian Friis Bach
Lykke Friis
Connie Hedegaard
Niels Helveg-Petersen
Ulla Holm
Erik Hoffmeyer
Bertel Haarder
Lars Bo Kaspersen
Morten Kelstrup
Peter Kuhlman
Peter Kurrild-Klitgaard
Mogens Lykketoft

Martin Marcussen
Hans Mouritzen
Bjørn Møller
Gorm Rye Olsen
Nikolaj Petersen
Henrik Qvortrup
Mikkel Vedby Rasmussen
Sten Rynning
Tøger Seidenfaden
Mona Sheikh
Hans Skov Christensen
Ditlev Tamm
Claus Vastrup
Ole Wæver
Clemens Stubbe Østergaard
Uffe Østergaard

 

Jatak! Jeg vil gerne modtage opdateringer fra RÆSON. RÆSON udsender pressemeddelelser i forbindelse med enhver ny artikel samt et ugentligt Nyhedsbrev, der indeholder resuméer af alle artikler foruden nyheder og annoncer.
Min mailadresse:

Send mig alle opdateringer
Send mig kun det ugentlige Nyhedsbrev
 

Hvorfor annoncer? Fordi denne del af RÆSON er helt gratis for brugerne og primært finansieres af reklameindtægter. Bemærk: Pressemeddelelserne indeholder ingen annoncer.
Ændre/afmelde

K O N T A K T :  Send email | Tlf.: 32 97 97 07

PHOTO CREDITS: ANC, DET KONGELIGE BIBLIOTEK, LIBRARY OF CONGRESS, FN, U.S. DEP. OF DEFENSE, CLINTON PRESIDENTIAL CENTER, FOLKETINGET, COPRI, NATO, NASA, THE WALT DISNEY COMPANY, THE NOSTALGIA FACTORY http://www.nostalgia.com, The Nixon Foundation, 20TH CENTURY FOX, STARWARS.COM, EU2002, eltonjohnsdarkdiamond THE NATIONAL PARK SERVICE, GOP CONVENTION, JOHNKERRY.COM M.FL.

RÆSONs annoncesalg varetages af: