FØRSTE KVARTAL 2004
21. januar 2004

7:7

<  >

Artiklen kan på sidste side (s.7) downloades som Word-dokument og PDF-fil, fx til udprintning

DOWNLOAD SOM WORDDOKUMENT

DOWNLOAD SOM PDFFIL

 

ark og ulands

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Topmødesammenbruddet - og den danske skepsis

Hvis du skulle give udenrigsministeren et råd, hvad skulle så være den øverste prioritet for dansk udenrigspolitik i 2004?

ML: Det bliver EU-sagen - forhåbentlig - som kommer til at trække flest kræfter, og - forhåbentlig - også bliver bragt til en lykkelig afslutning. Fordi EU er jo, uanset hvad vi mener om resten af verden, den vigtigste platform for os - også når det gælder om at finde de rigtige løsningen for resten af verden. Derfor skal det samarbejde fungere - og der ud fra kan vi så måske få en større styrke til at løse de andre problemer.

Du tror ikke der kommer til at ske det, der ofte sker i dansk EU-politik: at man nu benytter sig af at forfatningen ramlede og så ikke beskæftiger sig med emnet? Er der i virkeligheden et vindue nu, hvor man burde gå ud og tage diskussionen om forbeholdene?

ML: Ja, det er der jo egentlig. Men det bliver meget svært: Statsministeren har jo også viftet det af sig. Nu slipper han for at bruge kræfter på EU lige med det første - så det bliver svært. Det bliver også folkeligt set svært at holde den diskussion i gang - når der ikke er noget helt konkret at forholde sig til, det viser al erfaring.

Vil I gøre noget for at holde den på dagsordenen?

ML: Det vil vi gerne, men det BLIVER vanskeligt. Men både af den grund, og af alle andre grunde, så må man da håbe at der allerede under det irske formandskab begynder at komme noget ny bevægelse i at få løst forfatningsproblemet.

Havde du gerne set at man var blevet færdig med forfatningen, så det med garanti havde været den nuværende regering, der skulle have opgaven med at sælge den til den danske befolkning?

ML: Jeg havde gerne set at man havde fået den forfatning på plads inden udvidelsen rent faktisk formelt finder sted, her 1. maj, så man vidste at man havde et ordentligt maskineri til at få samarbejdet til at fungere.

Er det din opfattelse at danskerne kunne fortolke EU-problemerne sådan at de ville sige, ’nu må VI hellere indtage en mere postiv holdning’?

ML: Næh. Jeg tror såmænd desværre at sammenbruddet i Bruxelles under det italienske formandskab har bidraget til at forstærke en EU-skepsis, så det arbejde vi har foran os er blevet endnu større.

UDGIVET 21.01.04 kl.9.27 CET

DOWNLOAD SOM WORDDOKUMENT

DOWNLOAD SOM PDFFIL

 NÆSTE SIDE

TILBAGE

ARTIKLENS FORSIDE

Tidligere interview med Mogens Lykketoft [20.08.03]: Danmark og den store dreng i klassen.

Mogens Lykketofts artikel ("Keep your eyes wide open") i RÆSONs bog "USA | Europa - fjender i fællesskab?" kan læses på nettet, hvis man køber bogen her.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

        

 

 

Illustration: U.S. Air Force