TREDJE  KVARTAL 2003: 18. juli 2003

5:15

<  >

ark og ulands

 

 

 

 

 

Et NATO med tre søjler

Vi er så vant til at høre politikerne sige, at det ikke er et valg mellem USA og Europa, men at man må stå sammen. Det du siger nu går jo i retning af, at der under retorikken og den megen bølgegang har været en tilnærmelse til amerikanerne - "USA minus 10%" - en opdatering af koncepterne i retning af de amerikanske tankegange. Tror du, at Europa er tæt på have udviklet en sikkerhedsopfattelse og -politik, som bryder aldeles med USA, eller først og fremmest med det militære, i virkeligheden?

SR: Det tror jeg: der er ved at udvikle sig to visioner om hvad man skal i verden - og det er dem, jeg mener man skal have bygget ind i et nyt strategisk koncept: det kan ikke blive det amerikanske koncept, for det er europæerne simpelthen ikke enige nok i. Basalt set, så er min langsigtede vision for hvordan NATO kan overleve, at organisationen får en overbygning, som indeholder nogle generelle principper, og så nogle søjler, som er udtryk for den politiske vilje til at forfølge konkrete politikker. Dér må Europa blive én søjle, USA en anden - så kan man bringe Rusland ind som en tredje (i en partnerskabsfunktion eller som en søjle, der er helt inde i varmen - det er en detalje).

For mig at se er det uhyre vigtigt at man får organiseret Europa i det her - og simpelthen får skabt en meningsfuld platform for de tendenser, som ligger i Europa, fordi der er mange éns tendenser, som ikke sådan helt passer overens med USA. Så derfor må man styrke det transatlantiske samarbejde via Europa. Gør man ikke det, så vil man fortsat se den form for total splittelse, som vi så i Irakkrigen, hvor det bliver alt for nemt for amerikanerne at håndplukke et par lande, som så - via den håndplukning - skaber forbitrelse i Europa. Og dét er ikke til gavn for noget som helst: det underminerer Europas evne til at komme med signifikante bidrag - politisk, diplomatisk og militært.

Og du kan se: hvad fik amerikanerne ud af denne her håndplukning i Europa? Det var kun briterne, der kunne tilbyde noget - Danmark sendte en ubåd og en korvet, mens hverken Italien eller Spanien tilbød militære bidrag - så det var jo ganske begrænset. Så skal der komme noget mere tyngde i et europæisk bidrag, så skal det altså ske via en eller anden form for enighed i Europa.

 

ARTIKLENS FORSIDE

   NÆSTE SIDE

TILBAGE

 

 

 

 

 

      

 

 

 

       

Billeder:

Portrætfoto: Syddansk Universitet

 Illustrationsfoto: NATO Photos