Fremtiden er kommet
Du sagde før at generalerne har indset at den territoriale trussel er væk. Når vi taler om EU og EU's nærområde, vil vi så have en sikkerhedspolitisk dagsorden om 5-10 år, der handler om at holde de afrikanske - muslimske - flygtninge væk fra de italienske havne, væk fra Malta (der er EU-medlem), Israel (der ønsker at være det) og Tyrkiet (der også ønsker det). Det er dén type grænsekonflikter vi har - og så har vi altså paramilitære enheder, der render rundt langs Middelhavet og langs grænsen til Rusland (eller Kaukasus, eller hvor den nu bliver trukket) og forsøger at holde orden i immigration, terrorisme og menneskesmugling. Er det den type sikkerhedsdagsorden vi får?
SR: Den er kommet - og den vil blive ved med at køre, det er klart. Man har hele tiden haft immigrationsproblemet, men nu er immigration i høj grad blevet blandet sammen med organiseret kriminalitet - og med terrorisme. Så på den måde har man fået pumpet immigrationsproblemet op, plus at det har bredt sig.
Man kan godt forestille sig det, du siger: at der vil kommet et meget stærkere fokus på at samarbejde, blødt og hårdt, med de lande som kan hjælpe én - de nordafrikanske lande etc. Det vil stadigvæk være indenfor det, man kalder bred sikkerhedspolitik, hvor man ikke rigtig bruger militære midler. Det kan være det bliver paramilitær patruljering og sådan noget.
Men i tillæg vil der komme spørgsmålet, om man skal udvikle en evne til at sende militære styrker ud for at gøre ting. Det har europæerne sagt ja til – og opbygningen er i gang. Samtidig peger EU og NATO på identiske investeringsbehov: der skal investeres i mobile hovedkvarterer, mobile styrker, professionelle styrker, støttefunktioner osv. Investeringsområderne kan ikke overraske de europæiske regeringer i. Nu er spørgsmålet at få dem motiveret.
Lad mig sige det på den måde: hvis man bare sætter sig ned og håber på, at de bliver motiveret - så bliver man nok skuffet. Derfor er mit argument, at motivationen må komme omkring en konvergerende, politisk enighed om, at vi skal gøre det her, fordi vi kan opnå noget. Simpelthen sige: Hvis vi gør det, så vinder vi noget. Og det er der, jeg mener der må komme en stærkere europæisk søjle.
Billeder:
Portrætfoto: Syddansk Universitet
Illustrationsfoto: NATO Photos
|
|
|
|
|