Der vil jo være en yndig logik i det, hvis det er Kosovo, der har gjort udslaget, fordi man i 90erne havde snakken om Jugoslavien som Europas skæbne (på grund af Balkans rolle i Første Verdenskrig, Anden Verdenskrig osv.). Det blev så nydelig en illustration for europæerne af, at det her handlede om deres egen fortid og skæbne. Så det ville passe fornemt i EU's selvforståelse at det så er Jugoslavien, der vækker europæerne til dåd. Men nogle vil sige, at det billede du tegner af et europæisk militærsamarbejde er fuldstændigt urealistisk - jf. den situation vi har i øjeblikket mellem italienerne og tyskerne. At hvis der er noget, det bliver vanskeligt at få de tyske vælgere med på lige nu, så er det: integration med et politisk system, der er så væsensforskelligt fra deres eget.
SR: Det er rigtigt, men det er et gammelt problem i Europa: at man skal koordinere på tværs af nogle nationale grænser, som forekommer at være enorme.
Men det bliver jo et nyt problem, jo mere integrationen kører: nu har vi for at det ikke skal være løgn to udenrigs-zarer i EU. Jo højere en profil - med en europæisk præsident, fx - jo værre. Det er vel en af forklaringerne på at bølgerne går højt i øjeblikket - at der pludselig er en opmærksomhed på de der sammenhænge, ikke?
SR: Der er ikke andet at sige, end at europæerne er kommet et godt stykke vej.
Nøgternt set så har man i dag ikke en fælles sikkerhedspolitik - den kan man ikke blive enige om. Men man er kommet langt i at bevæge sig derhen ad. Det er fx tankevækkende at EU i dag - det kan godt forekomme at være meget småt, men det er faktisk et stort skridt - kører en politioperation i Bosnien, en lille militær operation i Makedonien og en større militæroperation i Congo, som involverer militær magtanvendelse. Det må man faktisk tage hatten af overfor. Så derfor må man sige, at det europæiske potentiale ligger i at skabe opbakning til - når der opstår en kerne af enighed - at nu skal der ske noget. Og så anerkende, at hvis den kerne af enighed i nogle spørgsmål ikke opstår, jamen, så må man bare lade dem ligge.
Billeder:
Portrætfoto: Syddansk Universitet
Illustrationsfoto: NATO Photos
|
|
|
|
|