TREDJE  KVARTAL 2003: 18. juli 2003

10:15

<  >

ark og ulands

 

 

 

 

 

Fra F16 til vasketøjskurven

Er det fordi man har forvekslet 'fleksible og mobile styrker' med 'små styrker'? At man har tænkt: i det øjeblik vi skal være fleksible og mobile, så laver vi nogle små enheder - og de har ikke været store nok?

SR: Ja - det er helt klart. Man har regnet med at små nålestik ind i modstanderen skulle få ham til at tro, at vi kan godt mobilisere det hele. Overfor den vision har stået den amerikanske, som siger, at skal man have styrker på banen, så skal det være massivt og det skal være øjeblikkeligt. Fordi dét virker intimiderende.

Intimidering virker bedst, hvis tropperne er klar – tanned, rested, and ready! Er de ikke klar, så vil konflikten udvikle sig, og man vil skulle mobilisere tre gange så mange styrker for at håndtere den.. Så derfor har afskrækkelsesdebatten bevæget sig: det er gået op for europæerne at de skal have det dér hurtige og fleksible i en tung forstand, for at kunne afskrække - og dermed bruge truslen om vold til at opnå politiske mål.

Militært set har der også været et svigt op igennem 90erne. Op til 1995-6 argumenterede man militært set stadig om, at 'der var jo en residual-trussel fra Rusland osv', Yeltsin  var jo fuld hele tiden, og så var man bange for at blive invaderet af generaler. Så derfor holdt man meget fast i det stationære og territoriale.

Og der har også været modvilje mod at acceptere, at man må gå ind og lave frygtelig meget om på værnsstrukturen, organisationen osv. Det er klart et stort chok - et organisationschok, simpelthen.

Så ligger der også en anden ubehagelighed i det nye krav her, og det er, at for at kunne drage langt væk så er du nødt til at medbringe din egen støtte, din egen infrastruktur. Og det gælder alt fra lastbiler over transportfly, opvaskefunktioner, køkkenenheder, til vasketøj- og drikke-enheder: alt skal du selv have med, hvad man ikke skulle tidligere. Så hvis du ikke spytter flere penge i militæret - og man skal ikke regne med, at dét sker - så er du nødt til, indenfor det eksisterende budget, at flytte penge fra kampenheder over til støtteenheder. Det er logisk – men det er bare ikke særlig rart for en jagerpilot, "ok, nu holder jeg op med at være jagerpilot og begynder at flyve med toiletruller'. Det vil man ikke i militæret - men det vil nationerne heller ikke politisk:

Det er ikke som om Danmark siger, 'Det vil være fedt, hvis vi ikke står i forreste linie, men i øvrigt investerer en hel masse penge i at have køkkenfunktioner'.

ARTIKLENS FORSIDE

   NÆSTE SIDE

TILBAGE

 

 

 

 

 

      

 

 

 

       

Billeder:

Portrætfoto: Syddansk Universitet

 Illustrationsfoto: NATO Photos