TREDJE  KVARTAL 2003: 9. september 2003

8:12

<  >

 

ark og ulands

 

 

 

Den unødige frygt

Det er tesen i bogen?

 

REL: Det er så tesen i den bog, som hedder "Terrormyten og det amerikanske imperium" - og som har mange teser, kan man sige. Den tager afsæt i at hvis du skal beskæftige dig med verdensordenen i dag; hvis du skal beskæftige dig med USAs rolle i særdeleshed, så må du tage udgangspunkt i det, der står øverst på dagsordenen og det er: "terrorisme" - den globale terrorisme. Ingen kan afvise at der findes lokale områder og regioner, hvor terrorismen er en væsentlig faktor, der rent faktisk sætter de enkelte borgere i en virkelig risikosituation - Israel, Kashmir, Ægypten, forskellige andre steder.

 

Men den globale terrorisme - den, som altså ikke er determineret af lokale, regionale forhold, som nogle opfatter som modstandskamp, andre som terrorisme. Den som er global (og som fx Osama Bin Laden står bag) dens gennemslagskraft er faktisk lille. Alle tænker på 11.september: der døde 3000 mennesker, det var frygteligt, det var menneskefjendsk ud over alle dimensioner, og ingen kan fortænke amerikanerne i en voldsom emotionel reaktion, hvor man med det samme siger: 'Vi skal simpelthen - koste hvad det vil - fange dem, der står bag det her, lynhurtigt.' Og alle går amok - og pressen skamrider det.

 

Det er totalt indlysende at det må gå sådan. Men når vi er kommet ud over den første og hurtige emotionelle reaktion, når vi skal til at overveje: hvad gør vi på længere sigt? Hvad er den langsigtede reaktion? Hvad er den nøgterne måde? Hvordan bekæmper vi terrorismen? Hvordan sikrer vi det ikke sker igen? Så skal truslen stå mål med indsatsen - og det gør den ikke. Jeg har fx i min bog lavet en oversigt over alle terrorangreb i USA - ifølge det amerikanske Terrorism Research Centre - de sidste 10 år, fra 1993-2002. De har sammenlagt kostet 3,400 mennesker livet. Det er jo frygteligt: ingen kan forsvare det. Men hvert år dør der 44,000 i trafikken i USA. Der dør 28,000 på grund af våbenbrug. Der dør 50-100.000 af lægesjusk og af madforgiftning.

 

Jeg siger ikke at man kan sammenligne og sidestille de her ting: det ville være fuldstændigt morbidt. Der findes ingen kølig matematik, der bare kan stille det her overfor hinanden og sige at 'bare fordi der dør så-og-så-mange af det ene, så er det andet neglicérbart' - overhovedet ikke. Men: der må være visse proportioner. Der dør 16,000 børn under 5 år om dagen af sult - ikke ’bare’ på én enkelt, isoleret, frygtelig og tragisk nøgledato, men hver evig eneste dag, uge efter uge, måned efter måned og år efter år. Det er vigtigt at tage afsæt i, når vi skal beskæftige os med hvor verdensordenen bevæger sig hen. Det er tale om en terrormyte: en myte om at det her er en meget stor, global risiko, som både gavner våbenindustrien over hele verden - og gavner terrororganisationerne. Men skaber unødig og overdreven frygt i civilbefolkningen.

ARTIKLENS FORSIDE

   NÆSTE SIDE

TILBAGE

 

 

 

 

 

      

 

    

Portrætfoto: Humanisme.dk Illustrationsfoto: US Dept. of Defense