Man har altid kritiseret partisystemet for at være meget stift, men det passer jo kun delvist: partier er kommet og gået og har haft en ganske stor dagsordensættende indflydelse - både CD, Frp og selvfølgelig DF. For 10 år siden talte man om "politikerlede", i 70erne om "kløften" mellem vælgere og politikere: det er en debat, der ikke har været så meget fremme de sidste 5 år. Tror du at flygtninge-indvandrer-debatten har hjulpet til at gøre Folketinget relevant igen? Eller tror du at apatien hos de almindelige vælgere nu er så stor, at man helt er holdt op med at interessere sig for politik?
REL: Jeg tror ikke folk nogensinde holder op med for alvor at interessere sig for politik, men jeg tror at "politiker" som erhvervsbetegnelse absolut har en meget negativ klang for langt de fleste mennesker - af ret gode grunde. Det skyldes jo mange af de banale ting - at man aldrig får et ordentligt svar, og alt det der, men det er selvfølgelig også til dels pressens skyld: at man i tv-avisen og i de store medier taler med politikerne i en halv time og så får de så 20 sekunder til at udtale sig. Så de har selvfølgelig vænnet sig til dét og er klar, parat til at de bare skal sige det samme 20 gange, fordi de skal være sikre på at få det her budskab ud. Det er jo en del af vilkårene, desværre. Så det er trods alt ikke kun politikernes skyld.
Men også her adskiller Dansk Folkeparti sig jo markant - desværre - ved netop at være det eneste parti i Folketinget --- nej, ikke det eneste, men dét parti i Folketinget, som mest markant har forstået at være ærlige. Dansk Folkeparti lever virkelig op til det slogan, som Venstre engang havde og måske stadigvæk har: Dansk Folkeparti ved du hvor du har. Vi ved at Dansk Folkeparti går ind for diskrimination. Vi ved at de vil af med muslimerne. Vi ved at de vil have indvandrerne barberet ned til et minimum eller helst til 0. Vi ved at de vil alle de her ting. Der er ikke nogen, der kan være i tvivl om det: du kan tale med de mennesker, fordi du ved hvor de står. Det kan du ikke med de andre, vel?
Du har Det Radikale Venstre, Socialdemokratiet, som er meget forargede over Dansk Folkeparti og skam sandelig går ind for menneskerettighederne og lighed for loven osv., men har gennemført den ene barske diskriminationslovgivning efter den anden. Du aner ikke hvor du har dem - de siger ét og gør noget andet. Og det gælder stort set de fleste partier.
Det er klart, som du selv påpeger, at det danske system trods alt ikke er fuldstændig statisk. Der har været partier, som imod alle odds har haft en stor indflydelse igennem de sidste 30 år. Nogle er kommet og nogle er gået. Og det er da også en af grundene til at vi har dannet Minoritetspartiet - netop, håbefuldt, for at komme ind og spille en rolle, med et anderledes budskab og turde være de eneste du - på modpolen til DF - ved hvor du har. Fordi vi går ikke ind for diskrimination af nogen art.
Vi går ind for lighed for loven af gavn og ikke bare af navn. Det vil sige at hvis du bliver tvangsaktiveret til et arbejde, så skal du have nøjagtig den samme løn som en hvilken som helst anden ville få, punktum. Det skal ikke være sådan at du ikke har lov til at holde ferie i udlandet. Det skal ikke være sådan at der er anderledes regler for dig. I bedste fald skal vi selvfølgelig afskaffe tvangsaktivering.
Portrætfoto: Humanisme.dk Illustrationsfoto: US Dept. of Defense
|
|
|
|
|