FØRSTE KVARTAL 2004
28. januar 2004

6:9

<  >

Artiklen kan på sidste side (s.9) downloades som Word-dokument og PDF-fil, fx til udprintning

af Clement Behrendt Kjersgaard,
RÆSONs chefredaktør

ark og ulands 

 

 

 

 

 

   

 

6. Indien, Kina, Pakistan: En meget lykkelig udvikling

Det fjerde punkt er forsoningen mellem Indien og Kina og tilnærmelsen mellem Indien og Pakistan.

NH: Ja, jeg synes det er vel DEN store glædelige begivenhed her på det seneste: at Kina-Indien-Pakistan, som jo altså tilsammen er vel snart op imod næsten halvdelen af jordens befolkning - at der dér, tydeligt, er en politisk udvikling i gang. Jeg tror meget, det har at gøre med Kinas nye styrke - og at de kinesiske ledere har været meget forsigtige med ikke at føre sig provokerende frem i forhold til deres naboer. I hvert fald slet ikke i de senere år.

Og så har det noget at gøre med at Indien er ved at vågne. De kan jo ikke blive ved med at se på, at den kinesiske økonomi buldrer af sted med høje vækstrater og en enorm udvikling mens den indiske ikke gør det. Bare et par tal viser lidt om det indiske dilemma: de direkte fremmede investeringer i Kina ligger på over $50 milliarder om året - men for Indien, som er næsten lige så folkerig en stat, har det været på omkring $3 milliarder. NU er der kommet gang i det - nu liberaliserer Indien også sin økonomi - og bæres jo frem også af den indiske styrke på softwareområdet. Det ser jeg som en utrolig lykkelig begivenhed, fordi det omfatter så mange mennesker, som får mulighed for at komme ud af fattigdommen. Beregningerne viser jo, at der er  måske 300 millioner kinesere, der indenfor de sidste 10-15 år er kommet ud af hvad man betegner som fattigdom. Det er jo noget, der virkelig tæller - og hvis det her smitter af på Indien-Pakistan, så er det virkelig, for verdensøkonomien, en kæmpe begivenhed, og for store dele af verdens befolkning: en meget lykkelig udvikling.  For Indien ligger udviklingen jo i virkeligheden meget lige for: de har jo en infrastruktur af universiteter; de taler engelsk - og har dermed adgang til en række muligheder, som er langt sværere for kineserne.

Og de har retssystemet fra kolonitiden også - til forskel fra Kina.

NH: Ja. Så det ser jeg som en stor lykke. Om det er holdbart, det kan man ikke vide - men hvis det kunne vise sig at være en holdbar udvikling - tilnærmelsen mellem Indien og Kina; samtidig med liberaliseringen og en stærkere økonomisk udvikling i Indien så ville det være en stor lykke.

NÆSTE SIDE

TILBAGE

ARTIKLENS FORSIDE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

           

                    

 

 

Illustration: U.S. Air Force