Som altid kan interviewet på sidste side (s.10) downloades som Word-dokument, fx til udprintning

FJERDE KVARTAL 2003:
14. november

6:10

<  >

 

ark og ulands

 

 

 

 

Tjetjenien: Ruslands tragedie

Så det er lige før det for russerne bliver en selvopfyldende profeti?

IF: De bliver så slået tilbage, men Rusland kan nu, med den nyudpegede Putin som ministerpræsident, bruge dét som anledning til at forsøge at banke Tjetjenien tilbage i føderationen, som man jo de facto har været ude af.

Hvor vigtigt har det været for russerne at indlæse det i Krigen mod Terrorisme og lægge vægt på den islamiske fundamentalisme?

IF: Det spiller jo en vældig stor rolle i den russiske og i sær i Putins argumentation. Det er klart, at islamisk fundamentalisme, som jeg antydede: rykker frem, men det interessante er, at den sufi-islam, som er tjetjensk tradition er helt helt anderledes end wahabismen. Så min tolkning er, at det er krigen, der gør det muligt for fundamentalister---

Og med ’anderledes’ mener du 'ikke-fundamentalister'?

IF: Sufierne er ikke fundamentalister i den forstand, vi normalt bruger ordet, og der er en meget stor forskel og både teologisk og politisk konflikt mellem sufierne og wahabier. Men wahabierne er altså trængt frem. Dermed får vi den anden krig, som jo ikke er mindre grusom end den første, og det giver så igen grobund for ekstreme bevægelser. Det seneste har jo så været selvmordsbombefolkene og dem, der besatte teatret i Moskva osv. som ikke er typiske for den tjetjenske guerilla, som vi så under den første krig og begyndelsen af den anden. Jeg tror det er fuldstændigt degenererede unge mennesker, som også er i strid med tjetjensk tradition. Krigene, især den anden krig, har betydet, at det tjetjenske samfund simpelthen er i opløsning, også normmæssigt: at de gamle klanstrukturer - med familieoverhovederne, byældste osv. - er brudt fuldstændig sammen.

Hvad er situationen nu, p.t.? Hvor sprængfarlig mener du den er?

IF: Nu er det jo svært at vurdere dels den folkeafstemning og dels det præsidentvalg, der har været i Tjetjenien, fordi der har ikke været internationale observatører, men alt tyder på, at der blev manipuleret voldsomt ved begge valg.

De russiske soldater i området måtte stemme, osv.

IF: Ja. På den anden side, så er jeg ikke i tvivl om, at mange almindelige tjetjenere nu er så krigstrætte, at de næsten er villige til at vælge hvadsomhelst for at undgå krig - og også er meget bitre på de yderliggående i guerilla- og terroristbevægelsen. Der kan meget vel have været et meget betydeligt antal tjetjenere, som stemte bare for simpelthen at slippe ud af den frygtelige situation de er i nu. Men jeg tror ikke, at folkeafstemningen og valget overhovedet vil løse problemet: jeg tror desværre, at Tjetjenien-problemet er uløseligt. Der er skabt meget had, og der er vokset en ny generation af specielt drenge og unge mænd op, som nu snart ikke har kendt andet end krig, og hvis fædre og onkler og brødre er døde. Den anden krig vil betyde en vedligeholdelse - en styrkelse af et had til russerne. Den russiske-tjetjenske konflikt starter jo ikke i 1991 eller 1994, den er 200 og 300 år gammel: det her er en tragedie først og fremmest for det tjetjenske folk, som har været udsat for umådelige lidelser, og det er så stor en tragedie, at jeg synes det er overordentligt svært at se noget som helst perspektiv for en langsigtet, holdbar og menneskelig løsning. På den anden side kan tjetjenere jo heller ikke rive sig løs - altså: ingen af parterne kan vinde dette her.

Det har været umådeligt omkostningsfyldt for den tjetjenske befolkning, men samtidig er det også en tragedie for Rusland. Tjetjenien-problemet er helt centralt i spørgsmålet om demokratiseringen i Rusland. Rusland kan ikke blive et ægte demokrati så længe man med militær magt holder folkeslag inde i føderationen, som ikke vil være der - og specielt ikke, når man gør det med overordentligt grove overgreb på civilbefolkningen.

Der ligger i det billede du tegner næsten, at Putin - eller en anden magthaver, der måtte komme efter ham - har en vis form for interesse i, at der skal være problemer af en størrelse, hvor de ikke truer ham på livet, men giver regeringen en berettigelse til at optræde autokratisk?

IF: Det kan du måske sige. Nu har jeg talt om den russiske interesse i sådan at holde gryden lidt i kog i Sydkaukasus - jeg tror på den anden side at Tjetjenien-problemet er så voldsomt og så alvorligt, at det ER et problem for Putin. Det er klart, at det kan bruges - som det jo blev brugt, da han i sin tid kom til magten - og også kan bruges idag, til at føre en meget håndfast, stram indenrigspolitik - "det styrede demokrati", som han kalder det. Men jeg tror på den anden side, at Tjetjenien-problemet bliver større end han kunne ønske sig.

Det er ikke noget, han bare kan lege med?

IF: Nej, det er for alvorligt. Og selvom opinionen, pressen har været mindre kritisk overfor krigsførelsen i anden omgang, i den anden krig end den var under den første, så er der mange russere, der er bekymrede for denne her konflikt og dens fortsættelse.

ARTIKLENS FORSIDE

   NÆSTE SIDE

TILBAGE

 

 

 

 

 

   

 

Illustrationsfotos: Ib Faurby, NATO (montage)