19. april 2004 | 2. kvartal | s.6:7                                                                  < >

           
   
   
   
   

 

 

 

6. Den, der besidder verdensrummet, besidder verden

Er der en parallel til rumkapløbet?

BH: Ja. Der er ingen tvivl om at rumkapløbet nu også går ind i en ny fase. Det har været lidt kulet ned, men nu er der altså åbnet for det igen - og i den sammenhæng tror jeg at USA i højere og højere grad vil satse på rumkapløbet, både den civile og den militære del. Nu talte vi om cyberspace, men der er jo ingen tvivl om at den egentlige krig på længere sigt vil foregå in space - både i cyberspace og i verdensrummet. De to hænger dybt sammen: du kan ikke forestille dig et rumkapløb uden det cyberspace, der styrer det. Jeg vil sige at de her to ting er aldeles afgørende for den militære og økonomiske udvikling i verden: Space og cyberspace.

Du refererer Bush for at have sagt i 2000: 'Vi skal springe en generation af våben over'. I idéen om et tigerspring ligger der jo at man vil demonstrere overfor andre hvad man kan. Hvor tæt er sammenhængen mellem rumkapløbet og det militære område?

BH: I mange år har man faktisk set rumkapløbet, som noget der nok fortsatte, men hvor der ikke skete de store udviklinger. Der er ingen tvivl om at NU er det ved at ske: du ser en større og større grad af sammenhæng mellem det militære og rumudviklingen. Når jeg ser de bevillinger, der bliver givet, så mener jeg absolut at det er noget, som bliver mere og mere sammenhængende - og mere og mere en del af USA's nye positionering som den helt enestående supermagt, der ikke kan angribes, hverken økonomisk, politisk eller militært.

Med verdensrummet er der en parallel til når amerikanerne i landkrige taler om at sikre sig luftherredømmet først?

BH: Fuldstændig.

Nu havde Kina jo sin opsendelse sidste år, der fik meget omtale. Magtspillet har jo nok en fysisk dimension, men er også et symbolsprog: Rusland, Indien, Kina og Europa kan jo vælge at sige, 'Vi er ligeglade med hvad I laver i verdensrummet'. Men det mener du ikke rigtig vi kan gøre?

BH: For det første kan vi sige at verdensrummet er ekstremt vigtigt fordi satellitterne jo styrer næsten alt her i verden. Så herredømmet er afgørende: Den, der besidder verdensrummet, besidder verden. Så derfor er det en meget, meget vigtig ting: ingen kan være ligeglade med det. Europa prøver også på at lave deres egen satellitsystemer - GPS-systemer osv. Noget tilsvarende kan du se at Kina nu også er begyndt på - for ikke at tale om Indien, der jo selvfølgelig på længere sigt ser sig selv som en kommende supermagt. Men der er altså en kløft, som ER stor.

Det ydre rum kommer til at få større og større betydning. Jeg tror ikke at nogen af de lande, som vi taler om her, kan nå op på siden af USA, men de forsøger at være med - det er der ingen tvivl om. Når Kina gør det de gør; når Indien gør det de gør - netop ved at lægge vægt på cyberspace: de er også med på den bølge. Der er ingen tvivl om at det er her, tingene vindes: ved viden, og ikke mere ved den materielle produktion. Og hvad angår vidensproduktion er USA i øjeblikket førende.

 

ARTIKLENS FORSIDE

   NÆSTE SIDE

TILBAGE