ANDET KVARTAL 2003: 30.april

 

 

2:10

<  >

ark og ulands

 

 

 

 

Viljen til demokrati

CBK: Hvis nu 11.september, som du selv nævnte har løssat nogle kræfter eller åbnet for nogle inklinationer man ville have haft alligevel, hvordan ville situationen have været hvis et af de fly der faldt ned i USA var faldet ned i Big Ben, Brandenburger Tor eller i et beboelsesområde i København? Hvordan ville Europa så have stillet sig?

SP: Jeg tror ikke chokket havde været så stort. Hvis man på nogen måde kan tale om en europæisk folkesjæl hvad jeg betvivler så kan man sige at dette kontinent har prøvet det, der var værre. Men det nærmeste amerikanerne er kommet noget de bare mindede om det var overfaldet på Pearl Harbour, og hvor man jo som en dyb selvforståelse i det amerikanske samfund i hvert fald har det, at det amerikanske fastland var en frihedsø, et sted hvor de forfulgte, de fattige, de misbrugte kunne søge til og skabe sig selv en tilværelse – og som stod urørt. Med Reagans ord: the shining city upon the hill, som, for nu at blive i det sprogbrug, ondskabens akse ikke kunne nå på nogen måde.

Jeg mener vi – som i hvert fald har læst historie, og stadigvæk jo nogen levende – kan jo erindre sig brandbombardementet af Dresden, har oplevet Rote Armee Fraktion operere i 70erne, har oplevet alle de ting som gør Europa til det kontinent det nu engang er. Og derfor tror jeg ikke chokket havde været lige så stort – og dermed heller slet ikke viljen til at gøre noget ved det.

CBK: Når du siger at man ikke havde taget 11.september så alvorligt, så ligger der også i det at man ikke havde faret ud som amerikanerne så gør nu de er så langsomme om at ’fare ud’, kan man sige, at man ikke havde ageret militaristisk men havde taget det på sig og vendt den anden kind til. Eller hvad?

SP: Hvis man skal sammenligne det med de to køn så er det nærmeste vi vel nok kommer Europa: en hermafrodit. Hvorimod Amerika i høj grad er mandigt – altså baseret på en selvstændighedsevne og en vilje til at bruge magt, også brutalt, hvis det er det, der skal til. Den evne og vilje besidder Europa ikke. Og altså, for mig at se, med den stigende kritik, der – synes jeg berettiget – er af FN som en såkaldt demokratisk institution, hvor verdens værste forbryderregimers stemmer tæller lige så meget som anstændige demokratiers, og den stigende konflikt man så i amerikansk politik rettet mod FN – også før 11.september, der tror jeg kun det var et spørgsmål om tid før Amerika reelt optrådte som de demokratiske nationers – altså dem med viljen til demokrati også andre steder end hos sig selv. Det var et spørgsmål om tid før Amerika et eller andet sted nåede frem til hvad man vel, hvis man skal banalisere det, kan kalde en form for moralsk udenrigspolitik. Altså en udbredelse af demokratiets evangelium verden over.

Det er jo paradoksalt nok, synes jeg, at der nogle der i dag bebrejder Amerika at ’Ja, men de ser jo forskelligt på det – det er jo ikke alle, som man behandler på den måde som man gør med Irak’, og ’vi kan jo huske i 70erne og 80erne’. Der tror jeg ikke man har gjort sig klart, at den Kolde Krigs afslutning jo har betydet et helt nyt samfundssyn: den Kolde Krigs afslutning har jo betydet at man nu ikke længere behøver agere med diktatorer som sine venner, fordi alternativet er risikoen for en fuldstændig destabilisering af en region med en efterfølgende totalt-udslettende atomkrig - som en reel risiko. I dag agerer man uhildet af den trussel – den er der ikke mere på samme facon.

Og derfor er det logiske næste skridt jo i virkeligheden allerede blevet nævnt af George Bush’s egen far, nemlig: en ny verdensorden. En ny verdensorden hvor diktatorer ikke får lov til at agere, bare fordi de passer ind i en bestemt interesse i stormagternes spil. En ny verdensorden hvor frihed og demokrati i virkeligheden er stabiliserende faktorer, og hvor alternativet til det, er det, der kan rokke ved verdensordenen. Så derfor så tror jeg i virkeligheden det kun havde været et spørgsmål om tid før Amerika alligevel havde kastet sig ud i den rolle som man er i gang med.

                                                                                          NÆSTE SIDE

TILBAGE

INTERVIEWETS FORSIDE

 

 

 

        

       

FOTOS: Kit Gärtner, Bygge- og Teknikforvaltningens Hjemmeside (Københavns Kommune), U.S. Department of Defense