Mogens Lykketoft i RÆSON: Danmark og den store dreng i klassen
Mogens Lykketoft mener, at Irakkrigens væsentligste lektie er at få styrket det europæiske samarbejde – også omkring udenrigspolitikken: ”Der er ingen af os der er i tvivl om, at USA uden sammenligning er verdens militære og økonomiske supermagt. De kan sådan set gøre hvad de vil. Men dét, der er vores mulighed, det er at komme ud fra en styrkeposition, som kun opstår ved enighed.” I et stort to-delt interview med RÆSON fremlægger han sin vurdering af hele det internationale landskab: i dag omkring Irakkrigen, i morgen om EU.
Det er Lykketofts vurdering at USA besluttede sig for opgøret med Saddam umiddelbart efter 11. september. ”Jeg undrede mig meget over at den danske regering traf den beslutning: at være militært tilstede sammen med ganske få andre lande. Det gjorde jeg både fordi jeg mener at det ikke var den rigtige profil for Danmark at deltage i en aktion, som et flertal af FN's medlemslande jo ikke ønskede på det tidspunkt, men jeg undrede mig også over det fordi jeg kunne ikke - i de forudgående samtaler jeg havde haft med dette lands udenrigsminister - have nogen som helst anledning til at tro at regeringen ville træffe den beslutning: at deltage militært i en aktion, der ikke havde noget mandat fra FN og ikke var bakket op af et bredt flertal i Folketinget.”
Hvordan vil Danmark stille sig hvis den amerikanske linie fortsætter? ”Der er jo ingen tvivl om at statsministerens tilbøjelighed er at følge den store dreng i klassen: gå sammen med amerikanerne. Det har også at gøre med en, efter min mening, lidt forældet og unuanceret opfattelse af sikkerhedspolitik […]”
Lykketoft håber ikke, at regeringens beslutning skyldtes et ønske om at ’gøre fodnoteperioden god igen’: ”Jeg mener hele den diskussion, der nu foregår om fodnotepolitikken, føres på et næsten forvansket grundlag - når det gælder billedet af hvad der egentlig foregik i 80erne. […] Og man kan sige: hvis det var så stort et problem for den borgerlige regering, at der var de fodnoter, hvordan kunne den så i så mange år leve med bare at stikke dem i lommen? Hvis det har været så stort et moralsk problem, som det nu fremstilles? Hvorfor blev den regering så siddende?”
Han siger: ”Jeg synes statsministerens definition af danske sikkerhedsinteresser tyder på at han er mere tvetydig i forhold til hvilken rolle EU skal spille end Venstre har været - bare i Uffe Ellemanns formandstid. Hvor vi andre måske i virkeligheden er blevet mere afklarede --- der er en enkelt undtagelse: Torben Lund --- men gennemgående er vi vel blevet meget mere afklarede i Socialdemokratiet om at vore muligheder for at forfølge de mål, de idealer vi har for denne her verdens udvikling, ikke har noget bedre fundament end et velfungerende europæisk samarbejde. Det er besværligt med, men det er umuligt uden.”
LÆS INTERVIEWET NU:
|
Illustrationsfoto: The White House
|
|
|
|
|