FØRSTE KVARTAL 2004
23. februar 2004

1:4

<  >

Artiklen kan på sidste side (s.4) downloades som Word-dokument og PDF-fil, fx til udprintning

ark og ulands

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23. feb | Af Mette Frederiksen, kulturordfører for Socialdemokraterne

  1. Monopoliseringen og magten
  2. Murdochs mål og midler
  1. TV2-privatisering: En gambling med indholdet
  2. Dagbladene er uundværlig

 

1. Monopoliseringen og magten

 Vi plejer at definere det mediepolitiske værdigrundlag med ordene: ytringsfrihed, mangfoldighed og alsidighed. Så kører demokratiet. Eller gør det?

Måske er det mest af alt en bekvem måde at tale på, som ingen for alvor kan være uenig i. Det interessante er i hvert fald, at ytringsfriheden kan være en mærkelig størrelse, hvis ikke der er adgang til at ytre sig. Ligesom man for let lader sig tilfredsstille, hvis mangfoldigheden er tilstede - i øvrigt uden skelen til alsidigheden.

Igennem de seneste årtier er der sket en markant koncentration af ejerskaber i medielandskabet. Det gælder ikke mindst i en særdeles trængt dagbladsbranche. Ca. 2/3 af de dagblade der fandtes umiddelbart efter 2. verdenskrig er enten lukkede eller fusioneret med andre. Berlingske Tidende, som i øvrigt er røget på udenlandske hænder, er sammen med det nyligt etablerede JyllandsPolitiken involveret i langt hovedparten af dagbladsudgivelserne. Dette gælder praktisk talt i hele landet. Hvordan man end vender og drejer det tal, så har det selvfølgelig konsekvenser. For antallet af vinkler - og for antallet af måder at tænke på. Dagbladene vågner hver eneste dag op til lidt færre abonnenter. Det går den forkerte vej. Og i mange af redaktionslokalerne er man overbevist om, at vejen frem er konvergens: Radio, tv og avisen smelter sammen. Det har vi efterhånden mange lokale eksempler på. Og en landsdækkende tendens er måske startet. I hvert fald laver Berlingske nu også radionyheder - under overskriften ”Berlingske Update”.

Med andre ord ejes stadig flere medier af stadig færre virksomheder. Nationalt forstærkes udviklingen i retningen af færre indgangsvinkler af regeringens angreb på portostøtten, besparelserne på de lokale radio- og tv-stationer, salget af den nye landsdækkende radio til Rubert Murdoch og de overvejede privatiseringsplaner for TV2. Globalt går tendensen i samme retning i form af en tiltagende monopolisering og ringe grad af national regulering på området.

Med ejerskab følger magt. Med færre tilgængelige medier, er der selvsagt færre steder, hvor ytringsfriheden potentielt kan opleves som både reel og konkret. Og så har det såmænd ikke den helt store betydning, hvorvidt vi har fået flere kommercielle medier, hvis primære sigte er underholdning til folket. Det giver måske nok plusser i mangfoldighedsregnskabet, men det betyder jo ikke nødvendigvis hverken mere eller mindre alsidighed.

Når det kommer til stykket, kan hverken mangfoldighed eller alsidighed stå alene. Det er i kombinationen af de to, at det demokratiske grundlag for alvor cementeres.

   NÆSTE SIDE

TILBAGE

ARTIKLENS FORSIDE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aviskiosk på Hovedbanegården
Illustration:
Den Danske Billedbase, KB

 
 

      

Mette Frederiksen (f.1977) kulturordfører for Socialdemokraterne. Medlem af Folketinget for Københavns Amtskreds fra 20. nov. 2001. Studier i samfundsfag ved AUC 1997-2000. Ungdomskonsulent i LO 1. marts 2000-1. dec. 2001, arbejdede med unges forhold, politiske som faglige. Næstformand i Socialdemokratiets udenrigs- og sikkerhedspolitiske udvalg 2001-04. Medlem af arbejdsudvalget i Nyt Europa fra 1999.

 

LINKS:

- Mette Frederiksens hjemmeside

- Social
demokraterne

 

 

Links:

 

 

 

Illustration: Den Danske Billedbase, KB