16. juni 2004 | 2. kvartal                                                                                < >

           
 

 

 

 

 

  

 
 

 

 

 

 

 

 
   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Foghs fem punkter må relanceres

Danmark er med, selv om Danmark er et lille land. Vi bærer en del af ansvaret, men vi har også indflydelse til at præge løsningerne. Hvad vil da være den politisk mest realistiske platform at stille sig på, når det gælder formuleringen af en proaktiv dansk menneskerettighedspolitik? Det vil være statsminister Anders Fogh Rasmussens fem budskaber til mødet med præsident Bush i Det Hvide Hus fredag den 28. maj.

1. USA skal redegøre for, hvordan man vil forhindre nye torturskandaler.

2. Magten i Irak skal reelt overdrages til irakiske politikere den 30. juni. Udenlandsk militær bliver kun i landet på anmodning fra irakere.

3. USA skal styrke indsatsen og arbejde for en løsning på Israel-Palæstina-konflikten.

4. Fangerne på Guantanamo-basen skal enten løslades eller retsforfølges.

5. De vestlige lande skal i et ligeværdigt partnerskab med den arabiske verden skabe mere demokrati i Mellemøsten.

Der er et positivt perspektiv i de fem punkter. Der er i det første punkt en klar understregning af, at fremtidige torturskandaler skal undgås ikke kun i Irak, men overalt hvor USA optræder. I det ligger der en erkendelse af, at det vi har set i Irak ikke kun er enkeltpersoners fejltrin, men et indbygget problem. Det er altså ikke kun et spørgsmål om nogle retssager mod de skyldige, men også om en kritisk gennemgang af systemet med henblik på at sikre det mod gentagelser.

Andet punkt handler om, at magten skal overdrages til irakiske politikere – ikke kun symbolsk, men reelt - den 30. juni. FN’s rolle skal styrkes. Her skete der betydelige fremskridt med den seneste resolution i Sikkerhedsrådet, om end menneskerettighederne ikke fik den nødvendige plads. Men den danske regering skal være med at følge sagen til dørs - forhåbentlig som medlem af Sikkerhedsrådet fra 2005.

Tredje punkt sammenkæder de aktuelle problemer med terror med Israel-Palæstina-konflikten. USA er nødt til at tage et ansvar for at bringe konflikten ud af den onde cirkel, som kun fremmer terror. Påpegning af dette ansvar og denne sammenkædning er vigtig. Det er udtryk for en erkendelse af, at terroren ikke opstår af ingenting, men rent faktisk hænger sammen med andre konflikter især i Mellemøsten. Den danske regering bør - både direkte over for USA, men også gennem EU- opbygge det pres, der kan få USA til at agere. 

Fjerde punkt er befriende klart. Der sidder fortsat 600 fanger i Guantanamo. Nu skal deres sager afgøres. Enten skal de anklages for noget og stilles for en dommer, eller også skal de løslades. Hold fast i det punkt, højt og tydeligt. 

Femte punkt har samme grundelement som tredje punkt. Terrorismen kommer ikke af ingenting. Den har sine årsager. Og vi vinder ikke kampen mod terror ved blot at føre krig mod den. Vi skal også tage fat på de bagvedliggende årsager. Her peges på det ligeværdige partnerskab med den arabiske verden for at skabe mere demokrati i Mellemøsten. Vi skal sammen med EU være rede til at byde ind med de ressourcer, det kræver. Og det er nok ganske mange.

Statsministerens fem punkter er kloge og fremadrettede. De er klare og lige til at gå til. Det mest ærgerlige lige nu er, at vi ikke har hørt så meget til dem efter den fredag med mødet i Det Hvide Hus. Den danske regering opfordres til at relancere punkterne, så vi kan komme fremad.

 

UDGIVET 16.06.04 kl. 6.59 CET

 

DOWNLOAD SOM WORDDOKUMENT | DOWNLOAD SOM PDF-FIL

 

ARTIKLENS FORSIDE

                                                                     RÆSONS FORSIDE

TILBAGE

 

 

 

DOWNLOAD SOM WORDDOKUMENT | DOWNLOAD SOM PDF-FIL