FØRSTE KVARTAL 2004
2. februar 2004

3:4

<  >

Artiklen kan på sidste side (s.4) downloades som Word-dokument og PDF-fil, fx til udprintning

ark og ulands

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Videnserviceerhvervene er en ressource

Dansk erhvervsliv er kendetegnet ved mange små virksomheder med begrænset egenkapacitet til at modtage og udnytte forskningsresultater og anden ny viden ”ufordøjet”. Fordøjelsen udføres i høj grad i virksomheder med det som speciale. De såkaldte videnservicevirksomheder.    Videnservice dækker over så vidt forskellige erhvervsområder som f.eks. itvirksomheder, revisions- og advokatfirmaer, rådgivende ingeniører, design- og reklamebranchen, osv. Disse virksomheder har alle viden som deres kerneprodukt. De er alle afhængige af adgangen til kvalificeret arbejdskraft og udfordres af konkurrenter på det globale marked og af kravene til moderne ledelse. For disse virksomheder er evnen til at kunne forny og videreudvikle deres produkter og processer ved at tilføre dem ny viden et afgørende konkurrenceparameter.

I de senere år har netop videnservice været et område i betydelig vækst i Danmark, både hvad angår værditilvækst og beskæftigelse. Den er samtidig en forudsætning for den videnbaserede vækst og værdiskabelse inden for andre sektorer. En bæredygtig forskningspolitisk vision for Danmark i det 21. århundrede må derfor gå skridtet dybere og anerkende behovet for at skabe og tilføre forskningsbaseret viden til alle de virksomheder, der tilsammen udgør vidennetværket i forretningsprocesserne. En forskningspolitisk vision, der alene fokuserer på 3-4 udvalgte erhvervsområder, er derfor ganske simpelt utilstrækkelig.

 

5. Rammebetingelser for at nyttiggøre forskningen

Selv en forskningspolitisk vision, der lægger op til yderligere forskning i hele værdikæden inden for alle dele af vidennetværket, må imidlertid suppleres af en række politiske initiativer, der imødekommer OECD’s konkrete anbefalinger vedrørende rammebetingelserne for at nyttiggøre viden og for at tiltrække viden og videnmedarbejdere. Lad mig bare nævne fem områder, hvor der er behov for politisk handlekraft. Der skal:

§         Etableres langt stærkere samarbejder mellem offentlige forskerparker og erhvervslivet.

§        Udarbejdes en videnstrategi, der kan sikre, at Danmark bliver blandt de førende nationer, når det gælder hjemtagning af patenter og immaterielle rettigheder.

§        Skabes grobund for, at Danmark bliver et attraktivt sted for internationalt anerkendte forskere at søge hen, bl.a. gennem gunstige skattevilkår og udfordrende forskermiljøer. Danmark har i dag en nettoindvandring af lavtuddannede og en nettoudvandring af højtuddannede.

§        Udvikles forsknings- og udviklingsaktiviteter i virksomhederne, bl.a. i samarbejde med kunderne, så der skabes større sammenhæng mellem forskning og marked.

§        Skabes mere specialiserede universiteter, såvel  forsknings- som undervisningsmæssigt. Kun derved kan danske universiteter komme frem i den internationale elite.

   NÆSTE SIDE

TILBAGE

ARTIKLENS FORSIDE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                         

 

 

 

 

Illustration:
Mærsk