|
||
|
FØRSTE KVARTAL 2004 |
|
PRESSE Artiklen kan på sidste side downloades som Word-dokument og PDF-fil, fx til udprintning |
PRESSEMEDDELELSE:
Jørgen Grønnegård Christensen og Jens Blom-Hansen i RÆSON |
EU og illusionerne: Periferien der fylder og maskinen der fungerer
"Hvis man bare aflæser den politiske debat - og ser på, hvor meget snak der er omkring EU i dansk politik, så får man det indtryk at EU fylder mere end undersøgelsen viser. Hvorfor det forholder sig sådan kunne man godt spørge politikerne om. Og det, der så fylder som EU-stof i debatten er faktisk nogle områder, som fylder meget lidt i EU.”
I februar udsendte professor Jørgen Grønnegård Christensen og lektor Jens Blom-Hansen ”Den Europæiske Forbindelse” – en af de sidste bøger i Magtudredningen. I et dobbeltinterview med RÆSON tegner de et billede af EU som en maskine, der fungerer mere effektivt på færre områder end kritikerne vil indrømme – men også et EU, som langtfra lever op til de mest floromvundne løfter, der udstedes ved topmøderne:
Topmøderetorikken er ’meget iscenesat’ – og pressen deltager i iscenesættelsen, når den overdriver betydningen af både successer og fiaskoer. Grønnegård: ”Se på det topmøde, der fandt sted i Berlin , hvor den franske, den tyske og den engelske regering siger, 'Nu skal vi gøre noget mere for at koordinere den økonomiske politik og skabe vækst' - lige efter de har overtrådt reglerne i stabilitetspagten! [ironisk:] Det er jo en stærk troværdig erklæring! Men ikke desto mindre: hvis du så overskrifterne i alle aviser, danske som udenlandske, så var hovedbudskabet: 'Nu sker der noget stort her!'
Selvom EU dybest set både var og er et handelspolitisk samarbejde mener Blom det ville være forkert at kalde samarbejdet udynamisk: ”Hvis du går ned og kigger på kerneområderne, så er der en betydelig tilpasningsdygtighed." Han fastslår: ”Når man stiller spørgsmål som: ”Hvad hvis EU nu begynder at levere varen?” - tænker man på EUs handlekraft i forhold til Jugoslavien-krisen og sådan nogle ting. Men på de områder, som virkelig er vigtige i EU-samarbejdet - hvor regelmassen er koncentreret og samarbejdet er stærkest - der leverer de faktisk meget. Det virker.”
LÆS
INTERVIEWET NU:
Jørgen Grønnegård Christensen og Jens Blom-Hansen i RÆSON |
EU og illusionerne: Periferien der fylder og maskinen der fungerer
Illustration: EU