16.10.03. Nikolaj Petersen, der er professor i International Politik ved Aarhus Universitet, rejser i dag i RÆSON spørgsmålet om hvorvidt regeringens beslutning om at gå med i Irakkrigen er Danmarks forsøg på at komme udover ’småstatstanken’ – den forsigtige opførsel, som små stater ellers ofte siges at forfølge i deres udenrigspolitik.

 

I interviewet analyserer han årets to altdominerende udenrigspolitiske spørgsmål for Danmark – EU og Irakkrigen – på historisk baggrund. Irakforløbet bør, ifølge Petersen, have lært Danmark at man bør være forsigtig med at acceptere de argumenter, som store allierede ligger frem: "Det, man kan sige, det er at de juridiske begrundelser, som er blevet givet fra dansk side, ikke er særlig stærke i forhold til dét at deltage i krig."

 

Men han tilføjer: ”Nu må man jo sige at regeringen har været ret forsigtig i den måde, man har argumenteret for deltagelse i Irak-krigen på. Man har ikke hængt sin deltagelse 100% op på den formodede forekomst af masseødelæggelsesvåben. Det man har gjort er i meget høj grad at hænge det op på regimets karakter […] Man har ikke stukket hovedet i løkken på helt samme måde som Tony Blair. Og derfor er man nok ikke så udsatte på troværdigheden.”

Artikel | Pressemeddelelse

BAGHDAD INTERNATIONAL: En amerikansk 'faldskærmsredder' firer sig ned fra kontroltårnet i Bagdads Internationale Lufthavn under en øvelse. Der er tale om en af amerikanernes "pararescuemen" -  tilknyttet luftvåbnets 304. "Rescue Squadron", som er baseret i Portland, Oregon. Foto: US Air Force (Master Sgt. James M. Bowman)

 

   

”Det er helt, helt klart at det er da den vanskeligste og mest komplicerede opgave som man nogensinde har sat danske soldater til at udføre - måske med undtagelse af de specialstyrker, der blev sendt til Afghanistan, som var direkte krigsdeltagende. Det har den styrke vi nu har i Sydirak jo ikke været. Men ikke desto mindre så er det vel den mest komplicerede, mest vanskelige, mest stressende situation som man nogensinde - eller ihvertfald i efterkrigstiden - har sat danske soldater i.”

 

 

 

 
 
     

Eurolighed. Bordplanen vakler, budgetbraget venter og måske skal der være 30 BMWer i kommissionens garage:

Gæt hvem der kommer til middag!  Dansk Industris Europapolitiske chef, Lykke Friis, analyserer EU's dagsorden – præget af Østudvidelse, Irakkrig, krisetid og forfatningsforberedelse.
(14. oktober)