Som altid kan interviewet på sidste side (s.11) downloades som Word-dokument, fx til udprintning

FJERDE KVARTAL 2003:
16. oktober 2003

PRESSE

<  >

 

ark og ulands

 

 

 

 

 

 

PRESSEMEDDELELSE

Nikolaj Petersen i RÆSON | Farvel til småstaten?

”Det er helt, helt klart at det er da den vanskeligste og mest komplicerede opgave som man nogensinde har sat danske soldater til at udføre - måske med undtagelse af de specialstyrker, der blev sendt til Afghanistan, som var direkte krigsdeltagende. Det har den styrke vi nu har i Sydirak jo ikke været. Men ikke desto mindre så er det vel den mest komplicerede, mest vanskelige, mest stressende situation som man nogensinde - eller ihvertfald i efterkrigstiden - har sat danske soldater i.”

Nikolaj Petersen, der er professor i International Politik ved Aarhus Universitet, rejser i dag i RÆSON spørgsmålet om hvorvidt regeringens beslutning om at gå med i Irakkrigen er Danmarks forsøg på at komme udover ’småstatstanken’ – den forsigtige opførsel, som små stater ellers ofte siges at forfølge i deres udenrigspolitik:

”Der er jo ingen tvivl om at den nuværende regering ikke opfatter Danmark som en småstat - og jo også har det som et programpunkt at komme udover småstatspolitikken, især det, man kalder tilpasningspolitikken, som er den betegnelse, der bliver givet til dansk politik under Den Kolde Krig.”

I interviewet analyserer han årets to altdominerende udenrigspolitiske spørgsmål for Danmark – EU og Irakkrigen – på historisk baggrund. Irakforløbet bør, ifølge Petersen, have lært Danmark at man bør være forsigtig med at acceptere de argumenter, som store allierede ligger frem: "Det, man kan sige, det er at de juridiske begrundelser, som er blevet givet fra dansk side, ikke er særlig stærke i forhold til dét at deltage i krig."

Men han tilføjer: ”Nu må man jo sige at regeringen har været ret forsigtig i den måde, man har argumenteret for deltagelse i Irak-krigen på. Man har ikke hængt sin deltagelse 100% op på den formodede forekomst af masseødelæggelsesvåben. Det man har gjort er i meget høj grad at hænge det op på regimets karakter: her var et ondt regime, som fortjente at blive afskaffet, at blive væltet af pinden. Det er jo noget, som der har været bred sympati for, fra befolkningens side. […] Man har ikke stukket hovedet i løkken på helt samme måde som Tony Blair Og derfor er man nok ikke så udsatte på troværdigheden.”

LÆS INTERVIEWET NU:

Nikolaj Petersen i RÆSON | Farvel til småstaten?

ARTIKLENS FORSIDE

   

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
   
 
 
 

 

 
 
 

 Illustrationsfoto: US Air Force