"Samfundet der blev koldere"                                                                              

 

ANDET KVARTAL 2003: 1.april

10:10

<  >

 

 

ark og ulands

 

 

 

Spørgsmål:

  1. Hvad er ifølge Chirac problemet ved ”præventiv krig”? Hvordan skal vi definere udtrykket – og hvordan ville alle krige kunne siges at være ”præventive”?

  2. Hvilke udsigter er der ifølge artiklen for at EU får opbygget en slagkraftig og sammenhængende fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik? På hvilke områder kan Frankrig siges at styrke og svække den mulighed?

  3. Hvad er grundene til at Frankrig mener at have en særlig rolle at spille i forhold til den arabiske verden? Er den franske opfattelse ”en historisk antikvitet” – eller har den også reelle, aktuelle årsager?

  4. Hvad fortæller artiklen os om sammenhængen mellem indenrigspolitik og udenrigspolitik?

  5. ”En vigtig grund til, at der har været så stor opbakning til Chiracs Irak-politik er derfor, at det er lykkedes Chirac at få nationen til at føle glæde over sig selv og sin rolle i verden. […] Ifølge Chirac er det ikke blot Frankrig, der hæves op på niveau med USA. Det er også Europa, fordi fransk og europæisk udenrigspolitisk identitet fremstilles som ét og det samme.” Vil (kun) en samlet europæisk udenrigspolitik kunne udstyre EU-befolkningerne med en fælles stolthed?

  6. Hvorfor er Frankrigs syn på FN skiftet siden den Kolde Krigs afslutning? Er den nye holdning udtryk for at FN har fået en stærkere eller svagere rolle på verdensscenen?

  7. Hvad betyder (i) vassalisering, (ii) hypermagt, (iii) unipolaritet/multipolaritet, (iv) ”et europæisk Europa”, (v) ’blød’ sikkerhedspolitik, (vi) ”de villiges koalition"

  8. Hvori bestod Chiracs ’kattelem’ – og hvori består hans ’kattepine’? Hvor tæt har Chirac været på at gå med i ”de villiges koalition”?

  9. ”mon ikke Chirac nu er bekymret for, om det er T. Blair der sidder med nogle jokere?” Hvordan har britisk udenrigspolitik under Blair adskilt sig fra den franske under Chirac? Hvordan skal vi afgøre om det er Paris eller London, der kan siges at have spillet sine kort bedst?

  10. Forhold dig til det følgende udsagn: ”Det er muligt, hverken Frankrig eller Europa har noget alternativ til ”gammeldags” militær magtpolitik, men det er ikke desto mindre indlysende at en verden med to militære supermagter – fx USA og EU – bliver mere fredelig end den vi kender nu”. Er du enig? Gør det nogen forskel for dit svar om den anden supermagt er EU, Frankrig eller Kina?

                                                                                                NÆSTE SIDE

TILBAGE

ARTIKLENS FORSIDE