|
||
|
FJERDE KVARTAL 2003 |
|
1:5 Artiklen kan på sidste side (s.5) downloades som Word-dokument og PDF-fil, fx til udprintning |
Morale: ”Hvorfor forholdt topmødet om forfatningen sig ikke langt mere konstruktivt til konventets forslag? Og hvordan kan man tro at man kan blive ved med at forhandle EU's fremtid på plads bag lukkede døre?”
Således spørger de unge liberale europæeres formand, Ellen Trane Nørby, der dog også ser en vis gevinst i forhandlingssammenbruddet: ”Den forhandlingsstrategi som Spanien, Polen såvel som Frankrig havde lagt for dagen inden topmødet i Bruxelles om EU’s forfatning måtte ikke belønnes. Havde dette været tilfældet, så ville de spændte musklers taktik i fremtiden har fundet endnu mere indpas i forhandlingerne om EUs fremtid.”
Af Ellen Trane Nørby, EP-kandidat for Venstre og Præsident for LYMEC – European Liberal
Youth.
1. Hvordan det nok ville gå
2. Hvorfor det så slet ikke gik
3. Konventet blev glemt
4. Definitionen på fiasko
5. Hvem tager telefonen?
6.. Hvordan det nok ville gå
Mens amerikanerne gravede Saddam Hussein op af et hul i Irak, så gravede de europæiske statsledere sig ned i et hul i Bruxelles. Hvad var det egentligt, som skete under forhandlingerne? Der har siden sammenbruddet i forhandlingerne om en fremtidig EU- forfatningstraktat været mange teorier fremme om hvad der gik galt. Mange har kommenteret udviklingen – mange andre manglen på udvikling. Og man har luftet alt fra dommedagsprofetier – ”EU går i opløsning!” - over håbet om ’et tiltrængt pusterum’ til risikoen for et fremtidigt Europa i adskillige hastigheder.
Hvem havde skylden? I de danske aviser er Polen og Spaniens stædighed blevet fremført som hovedgrunden - på linje med Berlusconis åbenlyse mangel på lederskabsevner, mangel på fingerspidsgefühl og, fristes man til at sige, mangel på indsigt i, hvad EU er og baseres på. Har man derimod læst svenske aviser i den seneste uge, så vil man vide, at det var Frankrig med en stædig Chirac i spidsen, som var den altovervejende skurk. I Polen og Spanien er sammenbruddet blevet fremlagt halvt som en sejr: der blev ikke rokket ved Spaniens og Polens massive overrepræsentation i Rådet. Nej – for faktisk blev der overhovedet ikke rokket ved noget.
Mange kommentatorer havde på forhånd forudset, at regeringslederne ville have formået at lukke hovedpunkterne i forhandlingerne. At Topmødet ville være nået frem til en række brugbare kompromisser - og man så ellers have sat hinanden stævne til et nyt rendez-vous. Andre igen havde forudset en gentagelse af nattegilderne fra Amsterdam og Nice. En forhandlingssituation, der kunne strække sig over én dag og et nat, hvor regeringslederne kæmpede sig igennem heftige skænderier, de gensidige beskyldninger og Berlusconis elendige jokes fløj gennem luften – frem til en studehandel. Et kompromis, hvor de institutionelle forhandlinger blev linket til en kommende budgetforhandling, og hvor Polen og Spanien i sidste ende ville give sig som resultat af oprettelsen af et nyt EU-agentur i Krakow og en godtepose af investeringer samt penge fra strukturfondene. Det ville selvfølgelig være blevet endnu et af de topmøder, hvor embedsmændene bagefter ville ende i et nyt slagsmål om hvad detaljerne i aftalen egentligt var blevet.
Ellen Trane Nørby (f.1980) afløste i juni Bertel Haarder som kandidat til Europaparlamentet for Venstre i Københavns Amt. Siden 1999 har hun været vice-præsident og siden præsident for LYMEC – den Liberale Ungdomsorganisation i Europa, som har 67 medlems-organisationer og 150.000 medlemmer. Medlem af Venstre og VU siden 1995. Har arbejdet som politisk sekretær på Christiansborg i fire år. Har fra 1999 været med til at arrangere en række demokrati-, forsonings- og uddannelses-seminarer for unge på Balkan, i Østeuropa og i Mozambique. ETN er født og opvokset i Nr. Nissum i Vestjylland, men flyttede i 1998 til København. Til sommer afslutter hun sin kandidatgrad i Kunsthistorie, som er suppleret med et to-årigt sidefag i Statskundskab. LINKS: |
Illustration: EU