”Maastricht-traktaten var en fejltagelse. Dér sagde man netop: "Nu skal vi uddybe det nuværende - økonomiske - projekt ved at skabe en økonomisk og monetær union”. Og man vendte ryggen til Central- og Østeuropa, som havde ét behov, først og fremmest: sikkerhed. […] Vi lukkede os inde og søgte at uddybe det økonomiske projekt: 90erne var et tabt årti for Europa - fordi man netop ikke formåede at udvikle et politisk projekt.”
RÆSON bringer i dag et stort interview med ph.d. Erik Holm, der i 1970erne var danmarkshistoriens første rådgiver i Statsministeriet i spørgsmål om international økonomi og i 80erne chefrådgiver i EF-kommissionen. I dag lancerer han sammen med RÆSON et website under titlen ”Indblik i Europa” - det indeholder 20 af hans kronikker fra de sidste 10 år, den første trykt netop 5. december 1993. (Websitet er gratis og alle artiklerne kan downloades som Word-dokumenter.) Politiken bringer i dag en ny kronik af ham - under titlen ”Nationalstatens Forfald”.
Ifølge Holm har brugen af folkeafstemninger betydet at Danmark nu ” er løbet ud i en situation, hvor vi næsten ikke kan håndtere vores EU-politik”. Han siger: ”Jeg vil meget hellere lade det repræsentative system fungere - således at der bliver indsat folk, der skal bruge al deres tid på at overveje disse ting og lade den debat køre. Det er et heltidsjob at være politiker.”
Om at Frankrig og Tyskland nu har fået lov til at bryde reglerne i ØMUens stabilitetspagt siger Holm: ”Det er et udtryk for at Maastrichttraktaten viser sig at være en misforståelse. At man med Maastricht for hurtigt sprang ud i en økonomisk-monetær-union. [….] Der er ikke politiske forudsætninger i Europa for at have en monetær union endnu. Jeg håber der kunne blive det på meget langt sigt - jeg er ikke imod den i princippet, misforstå mig ikke, men det politiske grundlag har ikke været i orden. Beslutningen om at skabe den blev truffeti en næsten hysterisk periode i 1991-92, hvor reaktionen efter Murens side fra fransk side var: "For Guds skyld! Tyskland må ikke genforenes!"”
LÆS INTERVIEWET NU: