9. Europas udsigter
|
I den nuværende situation er det bedste Europa kan gøre at undgå protektionisme, at støtte internationale regler og regimer, at hjælpe med at udbedre ”globaliseringsskader”, skævheder og monopol-udviklinger. Man kunne også arbejde for, at verdens formelt sjette-største økonomi, reelt andenstørste, kommer med der hvor globale økonomiske problemer diskuteres og regler fastlægges, eksempelvis i G8.
Helt generelt er der behov for at analysere og behandle Kina som et ”normalt” land, der i eksprestogsfart er på vej gennem de forandringer, vi andre brugte århundreder på. Kapitalismens gennemslag giver de kendte grelle problemer med ulighed og polarisering, men foreløbig er det bemærkelsesværdige ved Kina, at det er lykkedes at bevare stabiliteten, at blive på sporet (selvom skinnerne – lidt længere fremme – endnu ikke er lagt). Der er brug for at medierne starter en ny ”tolv-års ramme”. Efter ’alt er godt’ og ’alt er skidt’ bør det måske nu blive ’det er væsentligt, vi er der og vi rapporterer nuancerne så præcist vi kan’. Mere plads til de glimrende enkelt-analytikere: en Flemming Ytzen, eller en Vera Bundgaard.
I det kommende årti venter forude for eksempel OL i 2008 og EXPO i 2010, men personligt tror jeg, at de virkelig spændende historier ligger i det kinesiske samfunds livtag med en økonomisk udviklingstakt som ikke længere har noget sidestykke i verdenshistorien.
KOMMENTARER ELLER SPØRGSMÅL TIL FORFATTEREN?
DOWNLOAD ARTIKLEN SOM WORD-DOKUMENT
(Word-dokumentet kan printes, gemmes osv. og indeholder spørgsmål til undervisningsbrug)