21. maj 2004 | 2. kvartal                                                                                < >

           
 

         

 

 

   
 
 

 

 
   

 

 

4.      Det rødlige hjertes skønne drøm

I virkeligheden hopper Gade blot et niveau op: den politik, Gade vil have til at gælde for det danske samfund, skal blot overføres – og udleves som EU’s social-, skatte-, fordelings-, velfærds- og økonomiske politik. Taget i betragtning, at det endnu ikke er lykkedes at overbevise Anders Fogh, eller et flertal udenom ham, om fortræffelighederne i en sådan politik, må man undre sig over, hvordan Gade med så megen lethed kan se det gennemført i et EU, der for nuværende er ledet af Berlusconi, Blair, Chirac, Schröder m.fl.

Hvis man er venstreorienteret eller socialdemokrat, vil det politiske indhold i bogens forslag til det sociale, grønne, og retspolitiske Europa sikkert vinde gehør. Men Gade gør som Nyrup: Det er ikke lykkedes os at gennemføre det her nationalt, så nu vil vi så gøre det i EU. Uden blik for de strukturelle eller politiske begrænsninger, der ligger i at etablere en bombastisk og altfavnende socialdemokratisk velfærdsstat af EU-dimensioner. Endsige vurdering af det ønskelige heri. Man skal være ganske tillidsfuld for at tro, at blot man af et rødligt hjerte poster magt i EU, så vil EU også per definition bruge den magt rødligt. Uanset sammensætning af Ministerrådet. Og så er man end ikke nået til at kigge på EU’s indbyggede liberalisme og deregulering, endsige Unionens magtfordelingsstrukturer, som lader næsten alt tilbage at ønske, hvis man har demokrati-briller på.

Gades Europa er den skønne drøm om, at man kan skabe en Union, der for altid vil opføre sig efter en bestemt politisk ideologi. Den gode stormagt med alle de rigtige holdninger og rettænkende EU-borgere er yndig og idyllisk - man fristes næsten til at sige: Morten Korch goes European. Men mest er det svært ahistorisk. Projekt ”EU-stat” er ganske enkelt ikke en mulig option, hvis man forholder sig til virkeligheden. Der ER ikke et europæisk folk, en fælles politisk bevidsthed endsige fodslag, hvilket der nødvendigvis må være i en stat, hvis den skal overleve.

Og Gades europæiske Union, der tager sig af alt, bliver meget indadvendt og lukket, fordi Unionens primære formål er at sikre os selv og fuldføre EU-staten. Projektet bliver, som det gjorde for Christine Antorini i MetroXpress (19.3.), til sin egen Gud. Man vil føderalstaten - eller enhedsstaten, der fødtes som ide i 1950’erne - koste hvad det koste vil. Europa sættes øverst – i genspejling af ”America First”.

Men verden starter, hvor Gades vision lukker - nemlig ved EUs yderste grænse. Derfor kan EU ikke nøjes med at tage vare på sig selv, at sikre sig selv og fuldende Unionsprojektet før vi løfter blikket og ser på verden ude omkring. I så fald bliver den overvejende relation baseret på spørgsmålet: ”Hvad kan verden udenfor gøre for os”. Gade synes at glemme den globale dimension. Og det er temmelig paradoksalt for en socialist. Fraværende er i forvejen både diskussionen om struktur, som det altid har været venstrefløjens styrke at sætte på dagsordenen - samt den om nærdemokrati, der altid har været venstrefløjens og de liberales tankegods. Og det globale perspektiv, internationalismen, som også er et venstrefløjs-kendetegn, er reduceret til et eneste mantra på to bogstaver: EU.

ARTIKLENS FORSIDE

                                                                     NÆSTE SIDE

TILBAGE