21. maj 2004 | 2. kvartal                                                                                < >

           
 

         

 

 

   
 
 

 

 
   

 

 

2.      For de hæderlige verdensborgere?

På side 114 finder man en ”hovedpointe med denne bog… [at] der skal opbygges noget meget mere solidt, hvis vi for alvor skal blive hæderlige verdensborgere”. Og det er jo ganske vist. Men hvad?

”Behovet for overnationale spilleregler og virkningsfulde initiativer er fortsat stort”. Det er også ganske vist – men hvilke?

Det er godt og prisværdigt, at Gade vil kalde til samling mod de politiske og økonomiske kræfter, der udgør og udnytter - og som afslører ”globaliseringens hæslige ansigter”. Politiske valg i internationale institutioner og i regeringskredse verden over har i et par årtier fulgt samme mantra om de-regulering, eller afregulering. De frie markedskræfter er med andre ord et resultat af politiske valg – og med globaliseringen begynder de politiske vinde nu at blæse i retning af en erkendelse af behovet for gen-regulering. Der er med andre ord skabt momentum for at udstikke en ny politisk kurs for, hvordan det internationale system kan reorganiseres på en måde, så styring, demokrati og udviklingsretning generobres af mennesker, der er politisk valgte.

Med mine egne ideologiske fødder placeret i det såkaldte centrum-venstre, deler jeg langt hen ad vejen Gades analyse af en på mange måder fucked-up verden, fordi man har overladt al for megen magt til markedets frie udfoldelse. Vi deler ambitionen om og troen på et stærkt internationalt forpligtende samarbejde, hvor lande afgiver suverænitet til et større fællesskab. Fordi verden har udviklet sig på en måde, hvor dele af den nationale suverænitet er af så formel karakter, at man kan vinde reel suverænitet og generobre det tabte ved at afgive til fællesskabet. Fordi det er meningsløst at tro, at man bare kan fedte rundt i hver sin nationalstat og bilde sig ind, man kan løse alle problemer alene. Det tidsaktuelle - og dermed interessante og relevante - spørgsmål er, hvor meget suverænitetsafgivelse, på hvilke områder, til hvem - og på hvilke betingelser. Som progressiv internationalist må man nødvendigvis stille visse krav til de system/den organisation, man afleverer magten til.

Det spørgsmål besvarer Gade ikke. Fra analysen og beskrivelsen af verdens tilstand, der munder ud i delkonklusionen om at der ”skal noget andet og internationalt til” – går han direkte over til at konkludere, at EU er svaret. Diskussioner om netop ”hvordan vi gør det dér internationale” er helt fraværende - ligesom analysen af, hvorvidt det konkret eksisterende Unions-samarbejde har den rette form og det rette indhold til rent faktisk at besvare de behov, som Gade oplister. Dermed når bogen ikke for alvor videre, end der, hvor debatten i Danmark stander allerede.

Selvfølgelig har det stærke forpligtende samarbejde både et europæisk og et globalt niveau. EU-samarbejdet kan i teorien være et genialt redskab til at genvinde demokratiet for nationalstaten og til at styrke den globale retsorden ved at gøre sig selv til et middel, ikke blot et mål i sig selv. Men det konkret eksisterende EU er overbelastet, og soklen lider af metaltræthed. Ikke mærkeligt, eftersom den ikke er blevet skiftet ud siden EFs fødsel, mens verden omkring som bekendt har forandret sig grundlæggende. Vi lever i en helt anden verdensorden, en anden politisk virkelighed og i høj grad en anden sikkerhedsmæssig virkelighed.

EU er simpelthen for ofte i underskud, når målestokken hedder demokrati, fleksibilitet, dynamik, progressive foregangsperspektiver eller global ansvarlighed. Det kræver en ombygning af EU’s vaklende unions-model, hvis EU skal være det redskab, som Gade efterlyser. EU skal aflastes og soklen styrkes.

Hvad man gør? Man vender ikke ryggen til og melder Danmark ud. Men man bygger heller ikke videre på den anakronistiske model og gør den til en enhedsstat, hvor oven i købet endnu flere politiske opgaver skal flyttes til EU. Det er her, vi skal bruge nytænkning – og ikke som Gade blot gøre EU til den globaliserede tidsalders nationalstat med dertil hørende dårligdomme.

Udkastet til en EU-forfatning sætter demokratiet skakmat. Ikke bare på nationalt niveau, fordi medlemslandene i høj grad tømmes for politisk magt, men også på EU-niveau lades demokratiet i stikken. Selve rammen skal bygges om. Hvis ikke man ændrer EU’s grundlæggende strukturer, vil EU netop af strukturelle årsager ikke kunne levere de reguleringsmekanismer eller politiske rammer, der er nødvendige for at løse de globale problemer. EU skal opdateres – ligesom ens software skal med jævne mellemrum. Det er ikke sket siden 1957.

Det hele handler om at finde den rette dynamiske cocktail. Men den kan ikke skrives helt endeligt og detaljeret ned i et kompetencekatalog, fordi verden udvikler sig – mellem det nationale, det europæiske og det globale. Vi er for små til at putte alt ind i nationalstaten, Europa er for mangfoldigt til at putte alt ind i EU, og verden er for stor til at begrænse sig til EU. Det handler netop om at binde de nationale og europæiske strukturer sammen på en dynamisk og fleksibel måde.

 

ARTIKLENS FORSIDE

                                                                     NÆSTE SIDE

TILBAGE