17. maj 2004 | 2. kvartal                                                                                < >

           

 

 

   

  

 

 
 

 

        

 

 

 
 

 

4. Det tomme EU og nationernes soliditet

I dit argument ser der ud til at være to elementer i 'den nationale interesse'. Det ene er den kalkule, du refererer til nu - den mere utilitaristiske. Men dertil kommer spørgsmålet om den britiske identitet og den britiske rolle på verdensscenen, som du ikke er klar til at smide på historiens affaldsbjerg!

KM: Nej, nej, nej - slet ikke. Der er ingen tvivl om at der vil være kulturelt-specifikke-aktører på den internationale scene - og dét indbefatter en moralsk dimension. Den Europæiske Union er faktisk kulturelt set meget uspecifik. Hvis du spørger, 'Hvad er dens moralske karakter?' må du se efter i Bruxelles og i Kommissionen. Og hvilken moralsk og kulturel natur Kommissionen har ved jeg ikke. Fx vil de ikke erklære sig selv for kristne. De ønsker, tror jeg, at være multikulturelle. De er i meget høj grad internationalister, der tror på rettigheder. Med andre ord er den Europæiske Union den mærkeligste kombination af luksusmoralisme [up-market moralism] når det gælder menneskerettigheder, ikke-diskrimination og menneskehedens fremtid på den ene side - og en næsten rotteagtig koncentration på den umiddelbare egoistiske på den anden: med alt fra landbrugsstøtten til den måde den behandler bønder i afrikanske og asiatiske lande, som holdes ude af toldmure. EU er så stort og kompliceret at denne ret vage, bureaukratiske organisation kan slippe afsted med at være – kort sagt: på den ene side egoistisk hvad angår de faktiske forhold, på den anden: Høj-moralistisk i sine erklæringer. Med andre ord er det en ganske indholdsløs [vacuous] organisation, mens Storbritannien er en ret meget mere specifikt-kulturel organisation - præcis som Frankrig er det, Tyskland, Danmark. Der er noget mere solidt ved nationalstaterne.

En af visionerne om EU som en udenrigspolitisk aktør er, at det ikke vil opføre som en nationalstat, et imperium eller noget i den retning, men at det i stadigt vil tjene som en model for internationalt samarbejde - i den olympianske ånd, som du taler om. Så når du siger at der ikke er noget ideologisk, kulturelt eller moralsk indhold - well, så ER dét indholdet! Idéen om internationalt samarbejde - at vi kan arbejde os ud af vores uoverensstemmelser.

KM: Præcis. Det ord, du måske bør bruge her, er: aspirational [higende, stræbsom, ambitiøs]. Det, den Europæiske Union består af, er en slags higen efter de høje principper [an aspiration to high-mindedness.]

I det at tale om aspirationen ligger, at man ikke opnår den ambition - og at den ikke kan opfyldes?

KM: Nej. Jeg er ikke sikker. Jeg tror ønsket går ud på, at 'I alle konflikter skal vi have fredsprocesser. Og hvor soldater end er involveret, skal de være fredsbevarende'. Grænserne for den type tænkning er givet af situationer som Israel-Palæstina; Nordirland; baskerne og så videre - måske Cypern. Der er reelle uoverensstemmelser, som ikke rigtigt kan løses på den måde. Vi ser vist flere og flere beviser på, at soldater som i for høj grad er underlagt meget streng kontrol for, hvornår de må skyde osv. for det første ikke er særlig effektive - fordi der ikke er meget, de kan stille op overfor guerilla-taktikker. Og dertil kommer, at de ofte bliver korrumperet og opfører sig ganske skidt. Jeg prøver her at konkretisere et aspekt af det, jeg ville kalde EU's stræben efter moral [aspirational moralism of the European Union]. Et andet aspekt vil handle om stemmeafgivning i FN - og der vil EU, som en bureaukratisk organisation der har ligheder med bureaukratiet i FN, vil være meget indstillet på at internationalisere og bureaukratisere kontrollen over fx maritim jura. Man ville prøve at få fingrene i planeterne, hvis det skulle blive en realistisk mulighed! Modellen vil måske være den fælles landbrugspolitik - eller den fælles fiskeripolitik. Dvs.: med udgangspunkt i central planlægning, snarere end ejendomsret eller noget i den retning.

I det billede er EU ikke en konkurrent eller rival til USA men snarere: en impotent organisation som - via det internationale samfund, den vilde vækst i internationale regler osv. - forhindrer USA i at handle?

KM: Ja. Det er præcis rigtigt. Men det skal betinges af, at EU i øjeblikket har meget lidt magt - næsten ingen militærmagt sammenlignet med USA, som er den eneste militærmagt. EU har meget stærke antiamerikanske tendenser allerede. Hvis det endelig får en forfatning og bliver tilstrækkeligt forenet til at se ud som en enkelt stat, vil det sandsynligvis - i løbet af den næste generation eller deromkring - udvikle ambitionen om at modbalancere USA, konkurrere med USA og muligvis komme ind i ganske direkte konflikt med USA. Det er bestemt en ambition, som mange tidligere eksponenter har haft.

Så i fremtiden vil Europa ikke ønske at spille 'Venus' overfor USA's 'Mars' - men udfordre USA på egen hånd?

KM: Ja. Det ville ikke overraske mig. Det eneste, jeg kan sige, er, at der er tendenser i Europa som ville føre i den retning. I øjeblikket er al retorikken om Europa af den type, jeg har beskrevet, men det er sikkert at disse ting forandrer sig over tid. Jeg tror at internationalisme er helt i stand til at udvikle sin egen magt, før eller siden, og hvis man var i besiddelse af den magt ville man slå hårdt ned ikke mindst på mindre lande, som man ville være i stand til at mobbe. Al denne high-mindedness skal man ikke tage for alvorligt - der ligger lidt alvorligere ting bag [slightly sinister things] - men jeg ønsker ikke at gøre dette til melodrama. 

 

ARTIKLENS FORSIDE

                                                                     NÆSTE SIDE

TILBAGE