17. april 2005
 
 
       
   

 

Jørgen Ørstrøm Møller (www.oerstroemmoeller.com) blev cand.polit. fra Københavns Universitet og samme år ansat i Udenrigsministeriet, hvor han bl.a. har været departementschef. I 1997 blev han udnævnt til at være Danmarks ambassadør i Singapore og Brunei Darussalam, siden 2002 også i Australien og New Zealand. Han er adjungeret professor ved Handelshøjskolen i København. I 1969 skrev han sin første bog om international politik og økonomi – og siden har han skrevet 33 til: den nyeste på dansk er ”En ny verdensorden – eller slet ingen”, der udkom sidste år (Thorups Forlag, 2004).

RÆSON interviewede ham 2. maj 2003: ”Verden uden automatpilot” (interviewet indgik i RÆSON-bogen ”USA | Europa – fjender i fællesskab?").

         
 

Jørgen Ørstrøm Møller blev interviewet af RÆSON 2. maj 2003: ”Verden uden automatpilot”. For at få adgang til interviewet skal man købe RÆSON-bogen ”USA | Europa – fjender i fællesskab?" direkte fra RÆSON: den koster 149 kr. inklusiv porto og ekspedition. Herunder pressemeddelelsen, som blev udsendt samme dag:

 

02.05.03. Jørgen Ørstrøm Møller i RÆSON: Verden uden automatpilot

 

”Indtil omkring 1990, der kørte det atlantiske samarbejde af sig selv. Det har det måske også gjort de seneste 10 år, men det har været en lille smule på automatpiloten. Nu kommer vi jo, som Irakkrisen viser, til det punkt hvor vi må gøre op med os selv – og det gælder ikke alene europæerne, det gælder også amerikanerne: føler vi stadigvæk at vi har tilstrækkelig meget tilfælles til at vi kan være i alliance, eller gør vi det ikke? […] derfor vil jeg sige: for dem, der ønsker et atlantisk fællesskab, partnerskab eller alliance, kald det hvad du vil og dem hører jeg til : der skal der arbejdes for det. For det er ikke mere end given sag.”

I dag vurderer Jørgen Ørstrøm Møller i et stort interview med RÆSON den internationale situation og globaliseringens fremtid i lyset af de aktuelle begivenheder fra Irakkrigen til SARS. Ørstrøm er Danmarks ambassadør i Singapore, adjungeret professor ved Handelshøjskolen i København og forfatter til omtrent 30 bøger om internationale forhold - “The End of Internationalism or World Governance” [2000] fik Harvard Universitetets Andrew Moravcsik, selv en yderst fremtrædende politolog, til at kalde Ørstrøm ”one of our most creative international thinkers”.

I bogen er Ørstrøms tese, at de samfundsmæssige eliter svigter internationalismen ved ikke at forsvare den overfor deres egne befolkninger, og ved ikke at udstyre det internationale samfund med de mekanismer, der er nødvendige for at afbøde de stadig mere dramatiske problemer, som den ellers fundamentalt set positive globalisering fører med sig: ”Der var ingen, der for 5 år siden ville have forudset, at en ting som SARS-lungebetændelsen kunne på det nærmeste lamme luftfartstrafikken i hele Østasien. Men det er sket.”

Ifølge Ørstrøm er nationalstaten klemt både af den økonomiske internationalisering og af den ’kulturelle decentralisering’, i en grad hvor suveræniteten ikke længere nyder nogen særlig respekt: ”Ville du have troet, for 10-20-30 år siden, at man kunne have – om jeg så må sige – overset nationalstaten og dens suverænitet? Som man jo har gjort i Kosovo og Irak?"

Han tror ikke på en fremtidig ”arbejdsdeling” mellem Europa og USA, hvor europæerne kun fører udenrigspolitik med de bløde midler og amerikanerne kun med de hårde: ” både Europa og USA – og også hvis der kommer andre spillere på banen i den liga – må se i øjnene, at man er kun troværdig hvis man er i stand til at bruge alle sikkerhedspolitikkens midler.”

Om Irakkrigen siger han: ”det basale er jo, trods alt, at situationen i Mellemøsten igennem en længere årrække har udviklet sig til det værre. Det er jo ikke sådan at amerikanerne ved aktionen i Irak rent faktisk har stoppet en progressiv, positiv, god, optimistisk udvikling, der var ved at udfolde sig – det tror jeg ikke du kan finde ret mange, der vil komme og skrive under på.”

Men ambassadøren advarer mod den begyndende jagt på nye fjendebilleder: ”nu hvor Sovjetunionen er væk som fjende for USA og Europa, så leder vi med lys og lygte, og så finder vi ud af at Kina måske om 25-30-40 år bliver en fjende – og derfor skal vi nu træffe nogle foranstaltninger for at hindre det. Så vil jeg sige: så er det en meget trist verden vi lever i.”

 

Trods problemerne insisterer Ørstrøm dog på at verden bevæger sig mod et fælles sæt af værdier: ”nu kan du bare se hvad der sket i det kinesiske samfund med SARS - igennem flere måneder, der har regeringen og embedsapparatet og alle mulige andre holdt det hemmeligt, som var traditionen i Kina. Så kommer der en ny politisk ledelse, de ser at det kan ikke lade sig gøre, og de slår til – og rent faktisk gennemfører nogle massive afskedigelser: sundhedsministeren og Beijings borgmester bliver afskediget, og der bliver åbnet for en reel oplysning i det kinesiske samfund om SARS. Noget, der for bare få år siden ville have været uhørt – og for 20 år siden ville det have været totalt 100% utænkeligt.”

 

LÆS INTERVIEWET NU:

02.05.03. Jørgen Ørstrøm Møller i RÆSON: Verden uden automatpilot

Interviewet indgår i RÆSON-bogen ”USA | Europa – fjender i fællesskab?", der kan købes direkte fra RÆSON for 149 kr.

 


     

Jørgen Ørstrøm Møller blev interviewet af RÆSON 2. maj 2003: ”Verden uden automatpilot”. Interviewet indgår i RÆSON-bogen ”USA | Europa – fjender i fællesskab?", der kan købes direkte fra RÆSON for 149 kr.:

APROPOS KINA OG USA: "From China with Love: Kan romancen mellem USA og Kina holde?" af Peder Hofmansen (23. marts 2005)

APROPOS NORDKOREA: "Nordkorea: Hverken irrationel eller uberegnelig" af Rasmus Leander Nielsen (21. marts 2005)