11. juni 2004 | 2. kvartal                                                                                < >

           
       
 

                               
 
   

                            

                                                                
  Aimée Kjær (Cambodia) Klaus Langhoff-Roos (Schweiz) Henrik Werdelin (England) Jonas Parello-Plesner (Frankrig) Morten Spenner (England)
 

  R Æ S O N S  G L O B A L E  P A N E L

   
 
 

      

Jonas Parello-Plesner er diplomat ved den danske ambassade i Paris og studerer for tiden ved Ecole nationale d'administration i Paris. JPP har brede interesser – han har skrevet manuskripter til flere fiktionskortfilm med støtte fra Filminstituttet; bl.a. vist på DR (og har endnu flere liggende i skuffen). Han skriver også artikler, boganmeldelser og lign. i tidsskrifter og aviser. I RÆSON skriver og spørger han fuldstændig for sin egen regning.

 

 

 

 

 
   

 

3. Parello-Plesner: “Pay or decay”?

PARELLO-PLESNER. 'Pay or decay!' [Betal eller forfald!] Så nøgternt og dikotomisk gav tidsskriftet The Economist deres bidrag til den britiske debat om indførelse af differentierede tuition fees på engelske universiteter. The Economist's liberale konklusion var klar. Der eksisterer to modeller for at finansiere uddannelsessystemer. Det privatfinansierede nordamerikanske og det europæiske statsfinansierede. Den amerikanske model har vist sig at levere bedre resultater og at være økonomisk bæredygtig. På lister over verdens højest rangerede universiteter besætter USA næsten enerådende de første 15 pladser. Europæiske universiteter skal man langt ned på listen efter. De europæiske universiteter har nok en glorværdig og lang fortid, men venter der dem en glorværdig fremtid? Har The Economist ret, eller er der en farbar vej uden om betalingsuniversitet?

Universitetetsreformen indeholder en række elementer, der vil styrke de danske universiteter, og som gør at forslag om at danskerne skal betale en kæmpe formue for at gå på universitetet ikke er en diskussion, der er relevant i Danmark. Vi har i øvrigt også sikret stabile finanser i de kommende år, så universiteterne har budgetsikkerhed. Og det er noget som de længe har bedt om.

OECD har også rost os for universitetsreformen på flere felter. Bl.a. bliver ledelsen styrket, så der kan træffes fremadrettede, strategiske beslutninger, der kan være upopulære i det korte øjeblik, men som er nødvendige på det lange sigt. Dernæst ligger der en uddannelsesreform, der skal sikre uddannelserne retter sig mod arbejdsmarkedets behov. Og endelig er vi i fuld gang med at styrke internationaliseringen af vort uddannelsessystem.

PARELLO-PLESNER. I EU-kommissionens nye udspil til flerårige budgetter i perioden 2007-2013 mere end fordobles bevillingerne til forskning. Alligevel anerkender Kommissionen, at det langt fra er nok til at indfri hovedmålsætningen i Lissabon-processen, om at blive den mest vidensbaserede økonomi i 2010. Hvad skal der til for at køre EU's forskningsniveau op i verdensklasse? Flere penge ville hjælpe, men er det nok?   

Det er afgørende for EU’s konkurrencekraft, at vores uddannelses- og forskningskvalitet er i top. Statsministeren har foreslået, at vi på europæisk plan markant øger forskningsindsatsen, bl.a. ved at hente pengene inden for andre felter. EU’s stats- og regeringscheferne har efter statsministerens klare tale markeret sig positivt for styrket europæisk forskning. Og i EU’s ministerråd har jeg klart markeret regeringens holdning, og vi arbejder aktivt med.

Udfordringen bliver at sammentænke regeringens mål om et højteknologisk Danmark med de europæiske mål på forskningsområdet.

Dertil vil jeg gerne føje, at det er lige så afgørende, at vi får kvalitet for pengene. Jeg vil ikke bare bede om midler uden at der er sikkerhed for, at der er fuld valuta for pengene, og dermed til gavn for job, vækst og velfærd. Det er bl.a. også derfor, at jeg betoner behovet for at sikre, at der kommer nye forskere på banen, så vi får et generationsskifte, der batter.

 

ARTIKLENS FORSIDE

                                                                     NÆSTE SIDE

TILBAGE