FØRSTE KVARTAL 2003: 14.FEBRUAR
2. “THE real bond between the United States and Europe is the values we share: democracy, individual freedom, human rights and the Rule of Law. These values crossed the Atlantic with those who sailed from Europe to help create the USA. Today they are under greater threat than ever.” [fra statsledernes brev af 30.januar, www.timesonline.co.uk] Er det rigtigt at disse værdier er i større fare end nogensinde før? |
||
Nej. Sammenlignet med truslerne fra Nazismen og Kommunismen som USA og Europa har overvundet i fællesskab, må den aktuelle situation heldigvis siges at være mindre dramatisk Men det er rigtigt, at vores fælles værdier endnu engang er blevet udfordret i forbindelse med krigen mod terror. |
Kristian Madsen, DSU |
|
Der er ingen tvivl om at de på mange måder er truet af den internationale terrorisme. Om truslen så er større end under den kolde krig er jo svært at sige, men et er sikkert; truslen er mere diffus end under den kolde krig. Jeg tror alle er enige om at vi skal forsvare vores værdier, men vi skal også passe på ikke at træde dem under fode i kampen for det gode. Sagen om fangerne på Guantanamo-basen er et tragisk eksempel på, at der åbenbart ikke er langt til totalitære tendenser. |
Simon Emil Ammitzbøll, RU |
|
På sin vis ja eftersom terrorismen og kampen imod den kan æde de åbne og frie samfund op inde fra. Nazismen og kommunismen var selvsagt større fjender militært og ressourcemæssigt, men terrorismen rammer os hvor det gør allermest ondt, idet vi og særligt USA har indført love, der indskrænker den personlige frihed og retssikkerhed for at dæmme op for terroren. Det er en ond cirkel, hvor frustrationen over ikke at have en synlig konkret fjende og frygten for nye attentater virkeligt kan splitte et åbent og frit demokratisk samfund. Tænk blot på stemningen i Washington i ugerne hvor snigskytten hærgede. Kampen mod en synlig fjende skaber sammenhold og moral, som under 2.verdenskrig, mens en diffus og ukonkret kamp mod terrorismen og de restriktioner myndighederne indfører kan splitte et samfund.
|
Troels Krarup Frandsen. CDU |
|
|
Ja – disse værdier er mere truet end de har været i lang tid (om de er i større fare, end på noget andet tidspunkt i verdenshistorien, vil jeg ikke kaste mig ud i en vurdering af). Disse værdier er ikke truet på grund af splittelsen mellem USA og Europa. De er derimod truet af en højrebølge, der rammer det meste af verden i øjeblikket. Indskrænkningen i disse værdier ses tydeligst i USA, men også i Europa (og dermed Danmark) ses det. Eksemplerne herpå er mange; blandt andet Schengen, Echelon og diverse ”terrorpakker”. Den førte politik fra USA går på alt for mange punkter direkte imod menneskerettigheder og international ret. Derfor er det helt forståeligt, at befolkningerne overalt på jorden viser deres modstand mod en politik, der kaster verden ud på det ene risikable og usikkerhedsskabende togt efter det andet. Det har vist sig, at menneskerettigheder og international ret ikke er naturlige ting for verdens ledere. Derfor er der en kæmpe udfordring for os internationalister i at bevare og styrke disse.
|
Torben Kastrup, SFU |
Det er da rigtigt at værdier som individuel frihed og menneskerettigheder er mere truede end nogensinde før, men det er ikke, som mange fejlagtigt tror, pga. andre "værdisæts" øgede indflydelse, men snarere et resultat af de såkaldt frie landes velvillighed til selv at gå på kompromis med de glorificerede begreber. Frihedsbegrebet har ganske simpelt mistet sin betydning i de vestlige lande, fordi man her konstant i netop frihedens navn, legitimerer angreb der reelt medfører en indskrænkelse af individets frihed. Religioner og religiøse mennesker (især Islam og muslimerne) er i særlig grad udsat for stigmatiserende tiltag og voldsom mistænkeliggørelse i disse anti-terror tider. Som følge af frygten for religionen som en magtfaktor og potentielt undertrykkende instans qua dens absolutisme, søger man i vestlige lande at legitimere en undertrykkelse af religionen og dens tilhængere, hvilket naturligvis selv underminerer friheden totalt. Heri består det mest farlige angreb på de reelle frihedsværdier i dag, - at man underminerer dem af frygt for at andre skulle gøre det samme. Filosoffen Slavoj Zizek har sagt det på følgende tankevækkende facon: "Er det ikke sådan, at de liberale krigere på en fuldstændig tilsvarende måde er så ivrige efter at bekæmpe den antidemokratiske fundamentalisme, at de selv ender med at bortkaste frihed og demokrati, hvis de ellers blot kan bekæmpe terror. Det er dem magtpåliggende at bevise, at den ikke-kristne fundamentalisme er den vigtigste trussel mod friheden, at de er parat til at falde tilbage på den position, at vi her og nu i vores angiveligt kristne samfund må begrænse vores egen frihed. Hvis "terroristerne" er parate til at tilintetgøre denne verden af kærlighed til den anden, så er vores krigere mod terror parat til at tilintetgøre deres egen demokratiske verden af had til den anden muslimske verden. (Velkommen til virkelighedens ørken p. 98) Hvis friheden bruges som incitament til at skabe krig, er der selvsagt sket en alvorlig logisk forskydning, fordi krigen er frihedens totale modsætning. En sikring af frihed, menneskerettigheder etc. kræver en udredning af de knuder, der skaber konflikter og terrorangreb, men dette kræver vilje til indrømmelser også fra Vesten og den vilje er desværre ikke-eksisterende i øjeblikket.
|
Signe A.E. Larsen, Min. |
|
Den islamiske verden identificerer sig som kontrast til Vestens værdier. Den islamiske verdens styrke er kraftigt tiltaget siden murens fald - senest illustreret ved de mange terrorangreb imod vestlige interesser. Enhver kan se, at vore værdier - vor civilisation og kultur - er mere truet end nogensinde før. Kun ideologisk kulturrelativisme i sin mest absurde form kan bortforklare dette faktum! |
Morten Messerschmidt DFU |
|
Uden at ville negligere den trussel fjendtligtsindede regimer og terrorister udgør i dag, tror jeg, at koldkrigs-kommunismen og nazismen/fascismen i 40'erne udgjorde større farer. Samtidig har udvidelsen af NATO og EU skabt et historisk godt klima for de demokratiske værdier. Brevets forfattere ignorer, at der - trods vores fællesskab om demokratiet - eksisterer en substantiel sikkerhedspolitisk uenighed mellem EU og USA. Mens EU-landene har bevist at samarbejde, handel og overnationalt demokrati er en effektiv vej til fred og sikkerhed, er Bush-administrationens eneste kort stadig militær intervention og trusler om krig.
|
Bruno Langdahl, KFU |
|
Retsstaten, menneskerettighederne, demokrati og respekten for det enkelte individ er ikke størrelser, der kan tages for givet i den verden vi lever i. Disse principper har før været i særdeles strid modvind, f.eks. under to verdenskrige. Tydeligvis er de også i strid modvind i Irak og tydeligvis er terroren disse værdiers diametrale modsætning. Der er derfor alt mulig grund til at kæmpe for disse værdier, som vi sætter så højt. Om truslen er større i dag end tidligere er et spørgsmål for de historieinteresserede.
|
Torsten Schack Pedersen, VU |
|
Ja, disse værdier er under større pres end nogensinde. Men truslen kommer i overvejende grad fra medunderskriverne af støtteerklæringen. Siden 11. september er der sket en markant indskrænkning af de borgerlige frihedsrettigheder. I Danmark er terrorloven fra forrige år med til at mistænkeliggøre politisk aktivitet og solidaritetsarbejde ved at sammenkæde disse med terror. Politi og efterretningstjeneste har fået øgede beføjelser til at kontrollere og overvåge borgerne uden nogen som helst form for demokratisk kontrol. Kigger man på EU-niveau med opbygningen af Schengen og Europol bliver det på ingen måde bedre. Og på Guantanamo-basen holdes hundreder af folk fanget i total retsløshed, glem ikke det. Vi mener, det er en demokratisk ret at gøre modstand mod uretfærdighed. Det er den globale sociale ulighed der skaber grobunden for terrorismen. Derfor vil vi udvikle demokratiet og kæmpe for sociale forbedringer - for at beskytte os mod terror.
|
Charlotte Walkusch, Anissi Thorndal, Lars Lyndorff Krelskov, Socialistisk Ungdomsfront |
|