|
||
|
FJERDE KVARTAL 2003 |
|
4:7 Artiklen kan på sidste side (s.7) downloades som Word-dokument, fx til udprintning |
20.000 sider Stasi-akter
Forfatteren var selv aktiv part i begivenhederne. Han var talsmand for besætterne på den danske DDR-ambassade i 1988, for hvilket han blev idømt 3 års betinget fængsel. Dette medvirker til, at afhandlingens 730 sider er præget af et stort personligt engagement og er levende skrevet. Men det betyder også, at forfatteren behandler stoffet noget tendentiøst, fordi han selv har ”aktier” i sagen. Afhandlingen har da sine steder også præg af selvhyldest.
53-årige Wolfgang Mayer er i dag lærer i hjembyen Erfurt i Thüringen, hvor han er aktivt medlem af det højreorienterede parti DSU, Deutsche Soziale Union, der er beslægtet med regeringspartiet i Bayern, CSU. Mayers ’Doktor-Vater’ på universitetet i Bonn var professor Hans-Helmuth Knütter fra den tysknationale højrefløj i det konservative CDU. Derfor kan det ikke overraske, at afhandlingens politiske vurderinger er gennemsyret af antikommunistiske og nationale synspunkter.
Men under alle omstændigheder er afhandlingen et stort stykke arbejde, der bidrager til at lægge nok et par brikker i puslespillet med at beskrive DDR-diktaturets totalitære sider. Kildematerialet består af dokumenter fra ministerier i øst og vest, ikke mindst Stasi-arkivet i Berlin. Her har han brugt fire år på at gennemlæse mere end 20.000 sider Stasi-akter, især fra den såkaldte ”Zentrale Koordinierungsgruppe” (ZKG). Også afhandlingens 1650 fodnoter vidner om grundigt forskningsarbejde. Afhandlingen indeholder 200 sider aftrykte dokumenter, hvor de fleste ikke tidligere har været offentliggjort.
”Flucht und Ausreise” er også velegnet som et bredt anlagt opslagsværk om den totalitære Stasi-stats raffinerede og umenneskelige undertrykkelse: Afhandlingens første kapitler omhandler DDR’s udvikling og den politiske forfølgelse. Der redegøres også grundigt for begreber, navne, strukturer og statistikker om alt fra de 150.000 Stasi-ansatte til tusindvis af flugtaktioner (som i DDR-sprog hed ”Republikflugt”). Alene Mayers grundige beskrivelser af de mange halsbrækkende flugtaktioner gennem DDR’s historie er en koldkrigs-krimi værdig. En del af flugtforsøgene – succesfulde som mislykkede - gik i øvrigt over Østersøens vilde vover med det frie Danmark som ønsket destination.
|
Illustrationsfoto:
NATO