FØRSTE KVARTAL 2003: 12.februar

9:12 <  >

"Man kan ikke..."

ark og ulands

 

 

 

8. "Man kan ikke vinde et valg på udenrigspolitikken..."

CBK: En af dine interesser har jo været Grundloven. Og det er jo en diskussion som I har vækket indimellem, og man kan sige at omkring EU og omkring de her spørgsmål, hver gang vi har en afstemning og et afstemningsforløb, så bliver vi lovet at ”nu skal der sandelig holdes liv i debatten omkring EU”, ”nu skal EU tæt på danskerne i deres dagligdag, det skal de mærke”, ”nu skal vi diskutere, nu skal tingene på bordet, nu skal de politiske perspektiver lægges frem, vi skal væk fra flæskepriser.” Og det er jo et omkvæd som man kan sige vi hører i forbindelse med afstemningerne og så er det som om at politikken falder mærkeligt i baggrunden.

Vi har formandskabet i øjeblikket, selvfølgelig, og det vækker en vis opmærksomhed, men det var jo interessant at se hvor fraværende EU var fx i valgkampen op til det valg der bragte en VK-regering til magten. Hvad er din vurdering dér? Tror du at Venstre har lært af Uffe Ellemann-Jensens blå sokker med de gule stjerner? At man skal holde en lav profil på de her områder, og så må man så tage debatten omkring de konstitutionelle emner, omkring grundloven, omkring demokratiet, EU’s sådan på den måde politiske grundlag i forbindelse med afstemningerne, hvor det er nødvendigt, og så bare lade det dø ud imellem afstemningerne?

HELVEG: Det synes jeg jo ikke man skal – bare lade det dø ned, jeg synes der ligger en selvstændig opgave i at man hele tiden fører en engageret diskussion om hvor vi skal hen med det europæiske samarbejde. Men: jeg tror at det der sket – det er vi da i hvert fald nået frem til i diskussionerne i Det Radikale Venstre – det er, at vi må være mere realistiske med hvad vi skal forvente folk vil interessere sig for. Og i valgkampe der tror jeg der gælder den gamle læresætning som jeg tror Harold Wilson formulerede, at man kan tabe et valg på udenrigspolitikken men man kan ikke vinde et valg på udenrigspolitikken. Det er de nære ting, der i en valgkamp altid – i sidste ende – bliver udslagsgivende. Børnenes skolegang, pleje af de ældre, og så sygehusene, vejene osv. Og dét tror jeg bare man skal tage til sig: sådan er verden og den ændrer sig ikke. Det er meget menneskeligt at man først og fremmest interesserer sig for de nære ting.

Men samtidig synes jeg ikke man skal blive for pessimistisk, fordi der er jo virkelige mange danske – og især mange unge, der interesserer sig meget levende for udenrigspolitiske spørgsmål og Europa-spørgsmål. Det er noget jeg synes vi mærker kolossalt meget i det Radikale Venstre i disse år, hvor nye medlemmer helt tydeligt har Europa-spørgsmål og udenrigspolitik som hovedinteresse.

                                       NÆSTE SIDE

TILBAGE

TIL FORSIDEN

 

 

 

Foto: Folketinget