ANDET KVARTAL 2003: 25.APRIL

 

 

 

 

 

1 2 3 4 5 6 <  >

 

4. Det var Abraham Lincoln, der lærte os: "I am a firm believer in the people. If given the truth, they can be depended upon to meet any national crisis. The great point is to bring them the real facts." Bør tillid som Lincolns være styrket eller svækket efter befolkningens reaktioner på Irakkrigen?

Problemet er netop, at VK-regeringen ikke har tillid til befolkningens vurdering af noget som helst. Den valgte helt bevidst IKKE at forelægge sin vurdering af Irak-krisen for de danske vælgere.

Mens Tony Blair stred mod byge efter byge af kritiske spørgsmål i det britiske underhus tog Anders Fogh på vinterferie i optakten til denne dramatiske udenrigspolitiske situation. Tony Blair var sågar på MTV og forsvare sit synspunkt overfor unge fra hele verden, mens Anders Fogh Rasmussen ikke engang ville debattere Irak krisen med andre partiledere på DR.

Ægte politiske ledere gemmer sig ikke for diskussion med vælgerne. Det gjorde Anders Fogh Rasmussen under hele optakten til Irak krisen.

Kristian Madsen, DSU

Ingen af delene. Tilliden mellem folk og politikere er grundlaget i folkestyret. Graden af tillid bør ikke svækkes af hvad man selv mener i en konkret sag, i forhold til hvad folkeflertallet mener. Sidste del af citatet er dog interessant. For hvad er de rigtige/sande facts? Prøv at spørge Søren Søndergaard, Anders Fogh og Marianne Jelved om det i forbindelse med Irak-krigen!

Simon Emil Ammitzbøll, RU

Historien viser os, at flertallet næsten altid er imod krig. Hvis Lincolns teori var praksis under 2. verdenskrig havde denne debat foregået på tysk. Dette er netop årsagen til at vi har vores repræsentative demokrati! Så vi har valgt nogle folk, som kan holde hovedet koldt og sætte følelserne til side, når de hårde beslutninger skal tages.

Rasmus Paludan Malver, KU

Svækket – det er svært at leve op til de ord, selv for en amerikansk præsident… Mediernes rolle spiller naturligvis også ind her, og ”the great point to bring them the real facts” er det sprængende punkt da sandheden, udover at være krigens første offer, har udviklet sig til en relativ størrelse for både medier og politikere. 

Troels Krarup Frandsen. CDU

 

 

Tilliden er svækket. Store dele af befolkningen var imod krigen, men det blev fuldstændig ignoreret af regeringen.

Torben Kastrup, SFU

Jeg finder Lincolns ord styrkede efter krigens lykkelige afslutning. Vi har jo netop kunnet se, hvordan de pacifistiske bevægelsers opbakning i befolkningen er svundet, efter befrielsen har fundet sted og informationerne om Husseins regime er fremkommet.

Morten Messerschmidt, DFU

Tilliden til befolkningen må være et demokratisk grundprincip. De mange, der har deltaget i demonstrationer, læserbreve mv. vidner netop om, at befolkning ønsker at engagerer sig og tages med på råd. Det problematiske er tilliden til "the real facts".

Mediernes virkelighedsbillede vil altid ekskludere visse oplysninger og kan derfor aldrig være "de relle fakta". Borgerne får derfor både ansvar for at vælge verdensbillede og (derpå) vælge holdning. Medierne har et stort ansvar for en nuanceret, kritisk og selvkritisk linje, der understøtter vores mulighed herfor. Det ansvar mener jeg danske medier - både sammenlignet med tidligere lignende begivenheder (fx. 1. golfkrig) og andre lande - har håndteret fornuftigt.

Regeringens forsøg på at give indtryk af, at man fulgte FN-sporet (i en situation, hvor USA havde forsøgt og mislykkedes med at få en ny resolution gennem sikkerhedsrådet), er derimod kritisabelt når det gælder ansvaret for at præsentere "the real facts".

Bruno Langdahl, KFU

Noget tyder på, at jo mere situationen i Irak blev diskuteret, jo større opbakning i befolkning fik regeringens beslutning. Politik handler om at forfølge politiske mål og påvirke vælgerne. Hvis baggrunden for at træffe en beslutning altid var meningsmålinger, så er det ikke meget politisk handlekraft og mod tilbage. Politikere vil af og til træffe beslutninger, som ikke har stor forståelse hos størstedelen af befolkningen. Hvis vi skulle have Gallup-demokrati ville skattetrykket være 0 pct. og de offentlige udgifter 10 gange større end i dag!

Torsten Schack Pedersen, VU

5  

Var debatten op til Irakkrigen af en sådan kvalitet, at den udgjorde et solidt grundlag for regeringens beslutning om at lade Danmark deltage militært? Lader medierne politikere og vælgere slippe for let - og lader politikerne og vælgere MEDIERNE slippe for let?

1 2 3 4 5 6 <  >