ANDET KVARTAL 2003: 23.juni 2003

 

 

 

 

 

1 2 3 4 5 6 <  >

 

2. Er det i særlig grad Danmarks opgave at holde USA og Europa sammen?

Nej, der er ikke i særlig grad Danmarks opgave at holde USA og Europa sammen. Men jeg ser det da helt sikkert som positivt, at vi medvirker til det. Alt andet lige bør de demokratiske samfund holde sammen i kampen for at få demokratiseret resten af verden. Og som et lille land har Danmark nok en særlig interesse i at de store i ”slås”.  Men den væsentligste opgave for Danmark er for mig at se, at få fokus slået ind på hvorledes vi kan være med til at sikre en større grad af fodslag mellem EU-landene i udenrigspolitikken, så EU kan blive en global aktør.

Simon Emil Ammitzbøll, RU

Nej. Vores primære opland er Europa – og vi bør stå sammen.

Rasmus Paludan Malver, KU

Det er i hvert fald i vores og såmænd også resten af Europas interesse. Løsningen af de mest alvorlige konflikter og humanitære problemer i denne verden sker bedst i fællesskab mellem USA og Europa. Naturligvis skal der være meningsforskelle og tvister, men hvis Europa og USA konsekvent begynder at modarbejde hinanden vil det ikke være til gavn for nogen.

Troels Krarup Frandsen. CDU

 

 

Nej.

Torben Kastrup, SFU

Nej. Danmark har ikke tilnærmelsesvis indflydelse nok til at kunne påtage sig en sådan mæglerrolle.

 

Signe A.E. Larsen og Carsten Stage, Min.

Det er i hele klodens interesse, at USA og Europa holdes sammen. Det er ikke noget, som Danmark kan påtage sig opgaven for, men noget som USA og de enkelte europæiske lande må forstå. USA og Europa udspringer af samme kulturkreds og har – med 500 års forskel – samme historie. Sagt med andre ord: Det er i Danmarks interesse, at USA og Europa holder sammen, men ikke vor opgaven – alene…

Morten Messerschmidt DFU

Nej. Den transatlantiske alliance har haft stor betydning for Danmarks sikkerhed. Men i en tilstand uden ordinære sikkerhedspolitiske trusler, har vi større interesse i - ikke mindst som et lille land - at opbygge overnationale demokratiske spilleregler og institutioner. I en situation, hvor USA udgør en trussel for rammerne om internationalt samarbejde og retsregler, er det snarere Danmarks opgave at holde sammen på EU og FN.

Bruno Langdahl, KFU

Det er forkert at forsøge at opstille et modsætningsforhold mellem Europa og USA. I utrolig mange væsentlige internationale forhold har Europa og USA en fælles interesse. Danmark har som europæisk land et medansvar for at sikre, at uenighed over Atlanten ikke føre til unødvendig grøftegravning.

Torsten Schack Pedersen, VU

  Svar tilføjet 22. oktober

 

 

Sammenbruddet skyldtes helt og aldeles USA og EU. De ville sætte Singapore-emnerne til forhandling uden at ville snakke om landbrug overhovedet. Hvis alle skal vinde i WTO kræver det helt andre tilgange til hvordan verdenshandelen skal indrettes.

En liberalisering på Singapore-områderne vil styrke ilandenes virksomheder, frem for befolkningerne i både nord og syd.

Cancún bragte tre gode ting med sig:

  1. Der blev sat en stopper for mere liberalisering og privatisering på områder, hvor liberalisering notorisk vil øge uligheden i verden.

  2. Ulandene formåede at koble de forskellige del-aftaler i WTO sammen.

  3. Ulandene stod for første gang sammen i en så stærk blok, at man kunne knægte EU og USA.

Torben Kastrup, SFU

3. Bør EU udvikle en stærkere fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik? Kan og bør den i givet fald koncentrere sine kræfter om EU's nærområde?

1 2 3 4 5 6 <  >