FJERDE  KVARTAL 2003
10. november 2003

2:5

<  >

Artiklen kan på sidste side (s.5) downloades som Word-dokument, fx til udprintning

ark og ulands

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Spændende og væsentlige konklusioner…

Det skal endnu engang understreges, at rækken af ganske optimistiske konklusioner i rapporten er betydelig og spændende:

·        Lokalt deltager borgerne mere snarere end mindre. Nok er deltagelsen i de politiske partier blevet meget mindre, men befolkningen er aktive i en lang række andre sammenhænge – og der er høj valgdeltagelse. Så alt i alt kan befolkningen fortsat vurderes som aktivt deltagende i de demokratiske processer.

·        Folketinget har ikke fået mindre indflydelse, og den indflydelse, det har afgivet, er sket bevidst og kan trækkes tilbage.

·        Kommuner bliver ikke styret dårligere.

·        Partierne har færre medlemmer, men de har stabiliseret sig på dette niveau og opfylder stadig deres funktioner som fødekæde til det repræsentative system.

·        Mediebilledet har ændret sig, men dagsordenen sættes stadig af politikerne

·        Virksomhederne - specielt deres organisationer og de store selskaber - har indflydelse, men ikke for meget.

Analysens konklusioner er dog langt fra entydigt positive, idet der tændes advarselslamper på en række ganske væsentlige områder:

      En stadig mere isoleret politisk kaste. Flere af politikerne har hele deres karriere i politik og dermed et væsentligt mindre erfaringsfællesskab med dem, de repræsenterer.

      Reel magtoverdragelse til EU. En meget stor del af den nye lovgivning har sit udspring i EU - og de processer i Danmark, der bidrager i denne proces, er meget lidt åbne for offentlig indsigt.

      Fra information til underholdning i medierne. Der er blevet væsentlig færre medier. De elektroniske nyhedsmedier er blevet dominerende, og det er deres nyhedskriterier, der sætter rammerne for, hvordan den politiske diskussion kan foregå.

      Fra korporatisme til lobbyisme. Inddragelsen af omverdenens interessenter i lovgivnings-processerne har ændret sig - fra en formel inddragelse af bestemte organisationer i forberedende udvalg m.m. til mere ad hoc prægede og uformelle kontakter. En udvikling, der kan gøre det mindre gennemskueligt, hvem der egentlig har indflydelse på hvilke beslutninger.

 

…men er de dækkende?

Der er ingen tvivl om, at ovenstående konklusioner er helt centrale for forståelsen af magt og demokrati i Danmark. Men Magtudredningen indeholder implicit - gennem sin størrelse og samfundsmæssige placering - et udsagn om, at den dækker alle de væsentligste aspekter af magtens fordeling og magtens anvendelse i Danmark, og tilsvarende de væsentligste aspekter af demokratiets funktion. Det ville have været en hjælp for læseren, hvis der havde været en beskrivelse af, hvilken systematik der var anlagt for at inkludere eller udelade forskellige aspekter af magt og demokrati i analysen.

   NÆSTE SIDE

TILBAGE

ARTIKLENS FORSIDE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      

 

 

 Illustrationsfoto:
Det Kongelige Bibliotek