30. april 2004 | 2. kvartal | 1:6                                                                            < >

 

           

 

  30. april 14.32 CET | Under Bush har den arabiske modvilje mod USA nået nye højder og mange håber, at demokraten John Kerry vil bringe amerikansk Mellemøstpolitik ind på et bedre spor, hvis han bliver valgt som ny præsident. Men man kan frygte, at de gør regning uden vært.

 

 

Af Lars Erslev Andersen

 

 

   

Lars Erslev Andersen (f.1956) er cand. mag. i Idéhistorie (fra Aarhus Universitet, 1986) og i Mellemøststudier (Odense Universitet, 1992); han har været lektor i Mellemøststudier ved Syddansk Universitet fra 1996 og var centerleder for området (1994-99). I øvrigt har han blandt andet forsket for Rigspolitiet (2000-2), været valgobservatør i De Palæstinensiske Selvstyreområder, Nicaragua og Yemen, samt fagkonsulent i Mellemøstens geografi for Den Store Danske Encyklopædi. Han har skrevet bl.a.: "Den afghanske forbindelse. Afghanistan-veteraner, al-Qaida-netværk og den globale terrorisme" (KBH 2002) og udgav i april 2003 bogen "Den amerikanske orden - USA og det moderne Mellemøsten" (Aschehoug).

 

 

 
   

Illustrationsfoto: Dept. of Defense

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.      Bush forbløffer Sharon

2.      Israel vil ikke forhandle

3.      Sharon’s motiver

4.      Sharon-modellen set fra palæstinensisk hold

5.      Bush’s motiver

6.      Kerry som alternativ

 

1.      Bush forbløffer Sharon

I april chokerede George W. Bush den ganske verden og navnlig araberne ved bramfrit at give sin udelte støtte til den israelske ministerpræsidents ensidige løsningsplan for Palæstina-konflikten. Chokket skyldtes, at Bush med et smil på læben og ros til Sharon uden videre brød med 37 års amerikansk Mellemøstpolitik.

Ganske vist har verden efter snart tre et halvt år med Bush ved roret modstræbende måtte erkende, at han står for en revolution i amerikansk udenrigspolitik. Men det gav rystrelser såvel i Europa som i Mellemøsten at Bush både ville støtte Sharon i, at de bosættelser på Vestbredden, som det amerikanske Udenrigsministerium strengt taget betragter som værende i strid med international lov kan blive permanente uden forhandling med palæstinenserne og at de palæstinensiske flygtninges FN sanktionerede ret til at vende tilbage til Israel skal fratages dem – ligeledes: uden forhandling.

En forbløffet, men glad Sharon kunne således vende tilbage til Israel fra sit møde med Bush, hvor han havde fået mere end han kunne håbe på og meget mere end nogen havde forventet. Det var dermed en stærkt styrket ministerpræsident, der kun få dage senere med stolthed kunne rose sit militær for endnu et mord på en Hamas-leder, da det lykkedes en israelsk kamphelikopter at dræbe Abdel Aziz Rantissi, kun tre uger efter missiler havde dræbt Ahmad Yassin, bevægelsens grundlægger. Sædvanen tro, kan man med en vis kynisme sige, fordømte den ganske verden Israels mord, mens USA - ligeledes sædvanen tro - holdt hånden over regeringen i Jerusalem og bedyrede, at israelerne naturligvis har ret til at forsvare sig mod terrorister som Rantissi og Yassin, der har stået bag selvmordsaktionerne rettet mod de israelske borgere: I den såkaldte krig mod terrorisme er Israel og USA i samme båd og de ser ingen forskel mellem foregribende angreb – mord – på terrorister, uanset om de tilhører Hamas eller al-Qaida.

Vi er med andre ord vidne til, at USA nu ikke længere betragter hverken israelske bosættelser på den besatte Vestbred eller palæstinensernes flygtningestatus som forhandlingsspørgsmål. Samtidig med, at israelske mord på palæstinensiske ledere anses som legitime og velbegrundede med Arafat som en i denne sammenhæng ejendommelig undtagelse. Ejendommelig fordi såvel Israel som den amerikanske regering længe har betragtet den palæstinensiske modtager af Nobels fredspris som dybt involveret i terrorisme. Så når amerikanerne beder Israel om at tage Arafat af listen over palæstinensere som frit kan likvideres skyldes det ene og alene, at et mord på den gamle PLO-leder trods alt virker lidt for provokerende.

På denne baggrund kan det være rimeligt at stille spørgsmålet, hvad Israel egentlig har gang i og hvorfor Bush finder det rimeligt og meningsfuldt at støtte en politik som det meste af resten af verden anser for ganske illegitim for nu ikke at sige helt hinsides lov og ret? I lyset af det nærtstående amerikanske præsidentvalg kan en vurdering af John Kerrys holdning til den israelsk-palæstinensiske konflikt ligeledes være en overvejelse værd.

 

ARTIKLENS FORSIDE

                                                                     NÆSTE SIDE

TILBAGE