FØRSTE KVARTAL 2004
8. marts 2004

4:10

<  >

Artiklen kan på sidste side (s.10) downloades som Word-dokument og PDF-fil, fx til udprintning

ark og ulands

 

 

 

 

 

 

 

4. At blive på sporet

Men hvis man ser på de tre områder - velfærden, udlændinge- og udenrigspolitikken, så kunne man godt beskylde jer for at sige, "Hvor kan vi manøvrere? Det er ikke på velfærden - for der er vi afhængige af Dansk Folkepart,i som jo i nogle henseender ligger til venstre for Socialdemokratiet. På udlændingepolitikken kan vi GODT gøre noget - for vi har DF's opbakning og måske endda Socialdemokraternes lydhørhed, om end de prøver at skjule det. Så fører vi politik dér. Og så er der udenrigspolitikken, hvor vi også relativt billigt kan slå til: holder den borgerlige profil og kompenserer for mange års forsømmelser hos de borgerlige partier." Så de prioriteter, I har valgt, har været determineret af hvor I komme til - og hvor det ville være billigt. Det ville være dyrt at udfordre folk på velfærden - derfor lader I være.

JR: Det er jo ikke billigt at udfordre nogen ved at gå i krig, vil jeg godt sige. Det er måske en af de mest ubehagelige beslutninger, du overhovedet kan tage - som kræver enormt mange overvejelser. Så jeg vil ikke sige det er billigt. Men ja - jeg synes det er mere interessant at gøre det jeg siger end at sige alt det, jeg ikke kan gøre. Og jeg synes ikke alene det er interessant - jeg synes det er en forpligtelse, jeg har, når jeg sammen med andre sidder med en vis portion magt - idet vi er regeringen i Danmark. Så har folk en berettiget forventning om, at det vi går og siger, det bliver også til noget. Jeg læser tit i de borgerlige aviser (hvis man kan kalde dem det; men i hvert fald er lederskribenternes indstilling klart-borgerlig når de skriver): Brug magten!  Hvor man argumenterer for indgreb i efterløn osv. osv. Men så er det bare jeg spørger, hvad er det for en magt, vi har? Hvis vi tager diskussionen om efterløn, hvor det jo er ønsket fra mange sider, at her skal vi gøre noget, så kan man jo sige, jamen: Kan man forestille sig at en Mogens Lykketoft - som jo om nogen er brændemærket af efterlønssagen fra 98 - nogensinde går ind og laver ændringer i efterlønnen? Eller ville proklamere ændringer i efterlønnen i den position han sidder i nu? Jeg kan ikke. Slet ikke. Kan man forestille sig Dansk Folkeparti gå ind og lave ændringer i efterlønnen? Jeg kan ikke. Og så er det blot jeg siger: Hvor skal vi så få det flertal fra - til at lave ændringer i efterlønnen? Vi kan jo ikke lave det med det Radikale Venstre alene, for der er ikke mandater nok. Så kan man blive ved med at snakke om efterløn, hvor folk siger: Hvorfor gør I ikke noget ved det? I har jo regeringsmagten!

Du kan ikke forvente at danskerne skal sidde og tælle mandater på samme måde som vi gør det herinde. Og derfor vil der ikke være nogen forståelse for, at man sidder og lege studiekreds når man sidder i regering. Det gør du mens du er i opposition - der har du tid nok til det, og det er det, du udvikler dine planer for hvad du vil, når du engang får regeringsmagten. Når du så får den, så har du altså en forpligtelse til at det, du går rundt og siger - og der er i hvert fald en forventning om at - det skal helst også blive til noget.

Så de store filosofiske tankespind og diskussioner og refleksioner har man i opposition og i det øjeblik man får regeringsmagten slår man hjernen fra?

JR: Nej. Så bruger du hjernen til at udføre de ting, som du har gået og tænkt over igennem alle de år. Selvfølgelig skal man også videreudvikle og hele tiden se på, hvad er det for nogle ting vi har sat i gang? Men jeg synes jo det er mere interessant at følge op på de ting, man har påbegyndt. Fordi vi har gennemført en lov om frit valg. Fordi vi har gennemført noget indenfor de planlagte operationer på sygehusene - og dét har hjulpet dér. Fordi noget har hjulpet på hjemmehjælpsområdet og andet ikke har. Så har vi jo ikke løst alverdens problemer - hverken på sygehusene eller indenfor hjemmehjælpen.

Så skal man jo videreudvikle fra det, man har gennemført: det spor, vi er gået ind på - det skal man fortsætte ud af. Hele tiden udvikle ad det spor - og ikke opfinde nye spor, hele tiden, som er blinde fordi du ikke kan gennemføre dem, når der ikke er mulighed for at få et politisk flertal for det. Hvor du, fordi du føler dig desperat over at meningsmålingerne går lidt ned, tænker at 'så må vi opfinde nye projekter'. Dét gjorde Nyrup hele tiden - og hvad fik han ud af det? At han blev beskyldt for at han ville prøve at fjerne opmærksomheden fra at det ikke gik alt for godt. Det er i øvrigt også det, vi ser lige i øjeblikket: at når der kommer forslag fra os, så bliver det hele tiden skudt ind at 'Det er fordi I skal gøre noget ved de dårlige meningsmålinger!' Der er man bare nødt til at sige: vi er nødt til at fastholde det spor vi har lagt - fordi vi tror på det spor. Og hvis vi ikke havde troet på det spor fra starten, så skulle - og skal - vi ikke sidde hvor vi gør.

Nu nævnte du de borgerlige lederskribenter. De er vel ikke ude på at skade jer? Når de siger, "Brug magten!" og vil have jer på banen med de store visioner og idealer, så er det vel fordi de vel have jer til at forklare befolkningen hvad det er for et samfund, vi skal i retning af hvis folk skal ofre noget --- gå ned i velfærd, acceptere større usikkerhed, acceptere vi skal i krig. I skal ud at pudse idealerne af - for ellers ved befolkningen ikke hvor det er, I vil lede dem hen.

JR: Jeg kunne godt tænke mig engang imellem at sætte en parentes omkring dansk politik og så sige, ”Fint - nu tager vi lige 6 måneder og så gør vi lige nøjagtigt som I siger, derude. Og så ser vi hvordan det går.”

Hvordan ville det gå?

JR: Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om at så har du sikret et socialdemokratisk-radikalt flertal i det danske folketing i mange år fremover - i rigtig mange år fremover. For det er den arv og gæld, vi jo har med fra 10 år med socialdemokratiske-radikale regeringer - der oven i købet har haft historisk høje konjunkturer.

Så indimellem så kan jeg godt stille mig selv det spørgsmål om borgerlige-liberale mennesker egentlig er bedre til at sidde--- om vi har evnen og viljen til magten? Om vi egentlig ikke er bedre til at sidde ude - og kritisere det, de andre laver? End selv gå ind og tage ansvaret og stå ved de ting vi gør? Når jeg oplever den kritik fra egne rækker, som vi indimellem får. For hvad er alternativet? Man skal jo som borgerlig-liberal stille sig selv det spørgsmål -- hvis man sidder ude i en virksomhed, hvis man sidder i Dansk Industri, hvis man sidder ude i en Venstrevælgerforening, og synes at ”det er ikke godt nok”, og ”skatterne kommer ikke langt nok ned” og ”det offentlige forbrug det stiger jo stadigvæk - det var da ikke meningen!:

Hvad er alternativet? At det offentlige forbrug vil stige markant. At man som virksomhed får lønsumsafgift og andre afgifter, hvis der kommer en SR-regering. Vi har givet virksomhederne ro til at disponere, fordi skatter og afgifter ikke stiger.

Man skal tænke over hvad alternativerne er. Det offentlige forbrug oppe på 2,2% igen? Eller mere? Det skal man bare huske engang imellem, når man beskylder os for ikke at være borgerlige-liberale nok. På de områder hvor man retter den kritik og skriver om Schlüter-regeringen, ”at dér var man da borgerlige” - der er det jo kun retorisk at man i Schlüterregeringen var mere borgerlige. Vi leverer jo egentlig mere i dag end Schlüterregeringen gjorde. Stigningen i den offentlige sektor: den var gennemsnitligt: 2% - over de 10 år. Vi er nede på 0,5-0,7 i øjeblikket. Skatterne steg under Schlüterregeringen - det har de ikke gjort her. Vi har oven i købet gennemført nogle skattelettelser - så kan man altid diskutere om de er store nok.

Det kan godt være retorikken ikke er så flammende - og vi ikke har sat de samme mål op om at 'væksten i den offentlige sektor skal være 0', som Schlüter sagde. 'Vi skal have gjort op med regler for det private erhvervsliv og administrativt bøvl’ … 'Det skal være lettere at være dansker'. Det blev det jo ikke nødvendigvis, vel? Her har vi rent faktisk opnået resultaterne.

I prøver at holde mere end I lover?

JR: Ja, egentlig. Fordi det er vigtigere for os. Også på grund af hele den diskussion, som - i hvert fald i den tid jeg har været politisk bevidst - har været oppe meget oppe: nemlig politikerleden: 'I siger ét og gør noget andet'.

   NÆSTE SIDE

TILBAGE

ARTIKLENS FORSIDE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

      

 

Links:

 

 

Illustration:
U.S. Air Force