Stine Bosse: I Venstre må man gøre op med sig selv om prisen for magten er blevet for høj

Stine Bosse: I Venstre må man gøre op med sig selv om prisen for magten er blevet for høj

27.06.2017

.

OM RÆSON: Denne artikel er, som de andre indlæg i RÆSONs Kommentarserie, gratis. Et årsabonnement på magasinet (inklusiv 4 trykte magasiner sendt med posten og nye betalingsartikler hver uge) koster blot 250 kr., 200 for pensionister, 200 for studerende
_______

Inger Støjberg-sagen truer grundlaget for retsstaten: At lovens bogstav gælder også for dem, der får de højeste embeder. Det må man efterleve i ethvert parti, der ønsker regeringsmagten.

Kommentar af Stine Bossse

At vi lever i en retsstat er noget af det helt fundamentale for os. I en retsstat, der respekterer os som individer og vores rettigheder som borgere. Ingen står over os, hverken nogen Gud eller noget menneske. Det er en særlig samfundsform. Den beskytter os mod korruption, sjusk, nepotisme og endda: mod diktatur. Og den forudsætter, at vores øverste ledere holder loven.

Man må efter den senere tids blæst omkring integrationsminister Inger Støjberg forstå, at lovovertrædelser skal ses i lyset af hvem, de rammer. Har vi gjort os klart hvad dette betyder? Dette er i direkte modstrid med al det, som vores Grundloven, vore traktater og de konventioner, vi her i landet, har ophøjet til lov. De siger tværtimod at loven beskytter os – uanset, køn, etnicitet, alder, kultur eller religion.

Dansk Folkeparti synes at være ligeglade med lov og ret, når blot de der mærker konsekvenserne, ikke er etnisk danske. Nu må alle demokrater og frihedselskende danskere tænke sig godt om. Hvad er det for en vej, der legitimeres? Vil alle tre regeringspartier lægge ryg til dette forfald?

Hvis ikke lov er lov, nedsmelter retssamfundet. Så degenererer det demokrati, vi ellers har stolet på – og som af og til er besværligt, men som trods alt er den styreform, der har bragt mest velstand, frihed og sikkerhed.

 

Tydelige løgne gennem hele forløbet, godt smurt ind i et tykt lag spin
_______

 

Derfor er der så uendeligt meget på spil i sagen om Inger Støjberg, der punkt for punkt blotlægger ministerens “trylleri”. Instruks bliver til pressemeddelelse. Og bliver atter til instruks. 4 bliver til måske 1, og senest er 6 blevet til muligvis 1. Tydelige løgne gennem hele forløbet, godt smurt ind i et tykt lag spin. Tilsyneladende reddes ministeren af Dansk Folkeparti.

Men kun tilsyneladende. Det er ikke netop Støjberg, DF redder – partiet mener jo slet ikke at NOGEN i Danmark er forpligtet af konventionerne. De er i vejen for partiets politik. Som for Trump, Le Pen og andre i den boldgade. DF er den rene vare. Højrenationale, der ikke kan eller vil se nogen form for menneskeret, anerkende de internationale forpligtelser endsige en human tankegang, der rækker ud over landets grænser. Det kan ingen være i tvivl om.

Det egentlige problem er, at de tre regeringspartier i stedet for at træffe beslutningerne optræder som støtteparti, til fordel for en politik, der kræver omgåelse af sandheden og fordrer, at alle midler skal tages i brug, uanset lovligheden. Venstre må – som traditionelt regeringsbærende parti – overveje, om dette er vejen frem.

Men bedre bliver det ikke når Socialdemokratiet konsekvent bejler til samme Dansk Folkeparti, som på den måde får indflydelse langt over hvad mandaterne rækker til. Både S og V må tænke længe over hvorfor Le Pen íkke kom i nærheden af en sejr i Frankrig. Hvorfor UKIP helt forsvandt ved valget i Storbritanien og hvorfor Alternative Für Deutschland ikke står til at opnå indflydelse ved valget til efteråret.

Den højrenationale bølge, alle konsekvent maler op som et europæisk fænomen, er snarere gået hen og blevet en dansk ting. Ikke på grund af Dansk Folkepartis styrke, men netop på grund af de to store partiers konsekvente frierier til partiet.


Den højrenationale bølge, alle konsekvent maler op som et europæisk fænomen, er snarere gået hen og blevet en dansk ting

_______

 

Noget at tænke på for os borgere, der tror på et forpligtende europæisk fælleskab og de frihedsrettigheder, vi har i kraft af samme fællesskab. Vi er 500 millioner borgere i den frieste og rigeste del af verden. De universelle menneskerettigheder er lagt ind i EU-traktaten og dermed ophøjet til lov i Danmark.

Man kunne have et fromt ønske om at V og S brugte sommer ferien til grundigt at overveje, hvem vi som land vil være? Og hvem de to partier selv vil være?
Se på den dagsorden, der har bragt Macron til magten og som har så godt fat i Tyskland, at de to store lande synes at kunne stå imod de indre trusler i relation til det europæiske projekt og enhver snak om lukkede grænser.

I Venstre må man gøre op med sig selv om prisen for magten er blevet for høj. Progressive kræfter, som rummer både liberale grundværdier og stærk social bevidsthed i Tyskland og Frankrig, ser ud til at kunne tilføre ny energi både de to nationer óg til EU ny energi. I mellemtiden hænger vi i Danmark på national konservatisme. Mest af alt fordi andre partier lader sig fortære bid for bid.

 

I mellemtiden hænger vi i Danmark på national konservatisme. Mest af alt fordi andre partier lader sig fortære bid for bid
_______

 

Stine Bosse er formand for Europabevægelsen. ILLUSTRATION: Jens Dresling/Polfoto

OM RÆSON: Denne artikel er, som de andre indlæg i RÆSONs Kommentarserie, gratis. Et årsabonnement på magasinet (inklusiv 4 trykte magasiner sendt med posten og nye betalingsartikler hver uge) koster blot 250 kr., 200 for pensionister, 200 for studerende
_______