PODCAST: Trumps USA #5 – Martin Lidegaard: Selv hvis Trump trækker klimastikket, vil Kina tage del i den grønne revolution

PODCAST: Trumps USA #5 – Martin Lidegaard: Selv hvis Trump trækker klimastikket, vil Kina tage del i den grønne revolution

10.02.2017

.

Går verden i sort med USA i klima-bakgear, eller kan det grønne momentum opretholdes? Vi spørger i denne episode Martin Lidegaard, der også gør sig tanker om Trumps twitterdiplomati og alternative politiske kommunikation. Derudover forklarer Philip Rosenbaum, hvad Trumps økonomiske politik – Trumponomics – egentlig er og hvordan den indtil videre er blevet modtaget af amerikanerne.

Værter: Niels Byrjalsen og Rikke Marie Damborg

Donald Trump narrede meningsmålinger, eksperter og journalister, da han tog sejren for næsen af Hillary Clinton, og blev valgt som amerikanernes 45. præsident. I RÆSONs podcastserie, Trumps USA, analyserer og diskuterer vi med hjælp fra en række eksperter de mange nye spørgsmål, der er opstået i kraft af dette historiske valg.

Find RÆSON Podcast i iTunes.

Find RÆSON Podcast på Soundcloud.



Udvalgte citater fra udsendelsen:

Martin Lidegaard om kinesisk lederskab i klimaspørgsmålet:

”Kineserne siger selv, at de missede den industrielle revolution og it-revolutionen. De vil ikke misse den grønne revolution.”

”Selv i den ubehagelige situation, hvor USA trækker stikket til Paris-aftalen, så er der gode muligheder for, at EU og Kina kan lede den globale indsats mod klimaforandringer.”

Philip Rosenbaum om bekymring iblandt amerikanske økonomer:

”Der er bekymringer iblandt mange amerikanske nationaløkonomer. De går ikke mindst på gældsætningen af USA, der bare vokser og vokser. Der er mange, der sammenligner den nuværende situation med Reagan-tiden, hvor man havde et kæmpe underskud på både stats- og handelsbalancen.”

Martin Lidegaard om Danmarks rolle i kampen mod global opvarmning:

”Det er nu, at den danske regering skal kende sin besøgelsestid, skal banke på dørene i Bruxelles og rundt omkring i medlemsstaterne og skal bakke Kommissionen op om dens ganske ambitiøse tilgang.”

Philip Rosenbaum om amerikanske virksomheders kritik af Trump:

”Pauserne under transmissionen af Super Bowl var fyldt med reklamer, hvor store amerikanske virksomheder som Coca Cola, Airbnb og Budweiser stikkede til Trumps immigrationspolitik.”

Martin Lidegaard om politisk kommunikation på sociale medier:

”Uanset hvordan man opfatter Trumps twitteri, så er det da klart, at det er befriende, at man som politiker kan kommunikere direkte til sine vælgere uden filter. Det synes jeg, at man skal tage til sig. Der er dog i hvert fald to farer, man skal være opmærksom på, dels at man mister journalistikkens kritiske filter, dels at man mister dybden og nuancerne i sine budskaber.”

Philip Rosenbaum om stemningen i Trumps hjemby, New York City:

”Det har været en interessant periode at befinde sig i New York i. Først kunne ingen forestille sig, at Trump ville vinde valget. Derefter var der så en chokperiode imellem valget og hans tiltrædelse, hvor folk ikke rigtigt vidste, om de skulle tage hans udmeldinger alvorligt. Efter hans tiltrædelse render man stort set hver dag ind i demonstrationer på gaden og på universitetet. Folk er meget bekymrede. Det lægger en dæmper på stemningen.”

ILLUSTRATION: Martin Lidegaard (foto: Mogens Engelund)