Nyhedsperspektiv: Fransk terrorkamp i Vestafrika

Nyhedsperspektiv: Fransk terrorkamp i Vestafrika

15.01.2013


NYHEDSPERSPEKTIV. Fredag gik franske styrker ind i kampen imod oprørsgrupper i Mali. Beslutningen om at støtte den malisiske regering militært er blåstemplet af FN og kommer efter de islamistiske oprørerer angreb en række strategiske områder i sidste uge. Oprørsgrupperne kontrollerer i forvejen store dele af det nordlige Mali, og ifølge New York Times så intet ud til at kunne ryste dem. Men den franske intervention har vendt situationen på hovedet, skriver avisen. Trods oprørernes beskyldninger om bombedrab på civile, så har franskmændende i sinde at blive så længe, det er nødvendigt. “Terroristerne skal vide, at Frankrig altid vil være der,” sagde præsident Hollande i en artikel i New York Times 11/1.


RELEVANTE RÆSON-ARTIKLER:

Mali-ekspert Gregory Mann (15/01 2013):
Malis regering ønsker en offensiv kamp imod islamisterne

”Hvis radikale grupper får frit spil, kan de bruge områderne som træningslejr for terrorister med vestlige mål,” siger Mali-eksperten Gregory Mann. USA og Europa vil forsøge at inddæmme truslen, men Malis regering foretrækker en mere offensiv kamp mod islamisterne.

Interview med Nigers udenrigsminister, Mohamed Bazoum. (21/10 2012):
Værste situation i 20 år – store dele af mit land use af kontrol

”Vi har aldrig før set så stort et område besat af terrorister og kriminelle,” siger Nigers udenrigsminister Mohamed Bazoum til RÆSON. Situationen er den værste i Vestafrika i 20 år. Et militært indgreb i Mali, hvorfra problemer siden et statskup i marts er sivet ud, er den eneste mulighed for fred.

Marianne Haahr (27/09 2011):
Al-Qaeda i Niger: Styrket af Gaddafis fald

Muammar Gaddafi rygtes på vej til Niger – som allerede huser en af den afsatte libyske diktators sønner og andre af hans støtter midlertidigt. RÆSON har bedt Nigerekspert Marianne Haahr fortælle om det fattige lands komplicerede forhold til naboen mod nord. Gaddafi er både elsket og hadet i Niger, hvor hans fald har styrket Al-Qaeda.

[Foto: “Oprørerer i Tourag, Mali”. Flickr – Magharebia]