Ny artikelserie: Antagelser under angreb

Ny artikelserie: Antagelser
under angreb

21.03.2012

.

RÆSON angriber i denne artikelserie en række almindelige antagelser om væsentlige emner. Hver gang er det antagelser, som ved et nærmere eftersyn er helt eller delvist usande. Serien opdateres løbende med nye artikler her.

Af Magnus Boding Hansen, RÆSONs ansv. chefredaktør


Antagelser under angreb: POLITISK JOURNALISTIK
Personsager fylder mere og mere i den politiske journalistik, men det er IKKE kun mediernes skyld. Politikere og journalister sidder IKKE på skødet af hinanden. Process fylder IKKE mere end substans. De politiske kommentatorer laver faktisk grundige analyser. Og journalister kan sagtens optræde som eksperter. RÆSON angriber fem almindelige antagelser sammen med Mark Ørsten, Troels Mylenberg, og Morten Skovsgaard.


Antagelser under angreb: VIDENSSAMFUNDET
Det er næsten uanfægtede antagelser, at viden får stadig større betydning, at uddannelse og fri forskning er den sikreste vej til vækst og velstand, og at demokrati og kulturel mangfoldighed er med til at sikre innovation og konkurrenceevne. Men de sammenhænge er meget uklare.


Antagelser under angreb: KLIMAPOLITIK:
Kina er IKKE global frontløber på grøn teknologi, Danmark har IKKE afkoblet vækst fra udledning af drivhusgasser, USA er IKKE kun en skurk i forhold til klimapolitik, og det er IKKE en uløselig strid mellem i- og u-lande, der forpurrer COP-processen. RÆSON angriber her fire almindelige antagelser om klimapolitik med hjælp fra Kina-ekspert Jørgen Delman, CONCITOs videnschef Torben Chrintz, USA-ekspert Mads Fuglede og forsker i klimapolitik Lau Blaxekjær.


Antagelser under angreb: NORDKOREA:
Dækningen af verdens uden sammenligning mest lukkede regime er domineret af vanetænkning og spekulation. Vi antager, at landet er et aggressivt og uforudsigeligt kommunistisk styre på randen af hungersnød og humanitær katastrofe. Men hvis man graver lidt dybere, opdager man hurtigt, at Nordkorea langt fra er så tilbagestående og forfærdeligt, som vi går og tror.


Magnus Boding Hansen (f. 1986) er RÆSONs ansvarshavende chefredaktør og redaktør for krig og fred. Kandidatstuderende i retorik med tilvalg i journalistik fra Universidad de Costa Rica og i militær- og fredsstudier. Har været praktikant på DR2 Udland og rapporteret til Information fra Haiti og til Information og Deadline 22.30 fra Sydsudan. ILLUSTRATION: Poul Erik Skammelsen og Helle Thorning-Schmidt.