Marlene Wind: Terrorangrebene i Toulouse sender Sarkozy på sejrskurs

Marlene Wind: Terrorangrebene i Toulouse sender Sarkozy på sejrskurs

24.03.2012

.

”Det er ikke længe siden, at Sarkozy blev betragtet som en færdig mand. Men terrorsagen i Toulouse har styrket hans position markant, og i dag er han et seriøst bud på en vinder af det franske præsidentvalg. I hvert fald hvis han ikke misbruger muligheden.” Det siger professor i statskundskab Marlene Wind til RÆSON.

INTERVIEW af Nikolaj Højberg


VEJEN TIL ÉLYSÉE: François Hollande er Frankrigs nye præsident. En af EU’s mest indflydelsesrige medlemsstater er skiftet fra borgerligt til socialistisk styre. Et skifte, der kommer til at påvirke hele Europa. RÆSON dækkede valget gennem en række portrætter, interviews, analyser og kommentarer.
Sarkozy: Handlekraftig populist på vakkelvorn knivsæg
Fransk præsidentpost: Et permanent statskup


RÆSON: De seneste meningsmålinger viser, at Sarkozy haler kraftigt ind på Hollande. Har terrorangrebene øget Sarkozys chancer for at indhente Hollande?

Marlene Wind: Det har det uden tvivl. Det er ikke længe siden, at Sarkozy blev betragtet som en færdig mand. Men terrorsagen i Toulouse og den efterfølgende debat om immigration, kriminalitet og Schengen har styrket hans position markant. I dag er han et seriøst bud på en vinder af præsidentvalget. Han er kommet stærkt tilbage og har nu lagt sig fast på et spor, der kan føre ham lige ind i Élysée-palæet [den franske præsidents embedsbolig, red.]. Hvor trist terrorangrebet end er, så er det en gave til hans valgkamp, hvilket meningsmålerne også viser.

Så medmindre Sarkozy om nogle uger farer aggressivt ud og bruger terrorangrebet aktivt i valgkampen på en upassende måde, vil han kunne drage stor nytte af den nuværende situation. Selvom han i dag siger, at han ikke vil bruge det, så ved vi ikke, om han om nogle uger alligevel vil prøve at slå plat på historien. Han er jo en meget temperamentsfuld herre. Vælgerne er meget opmærksomme på alvoren, men hvis Sarkozy håndterer det rigtigt, kan det give ham den fornødne vind i sejlene. Vælgerne spørger sig selv, hvem de tror, der bedst kan håndtere en sag som den her: er det en borgerlig præsident, som i forvejen slår hårdt ned på terror og kriminalitet, eller er det en mere blød socialist, som ingen rigtig kender eller ved, hvordan vil håndtere en situation som den her? Her står Sarkozy stærkest i befolkningen.

RÆSON: Hvordan har Hollande og Sarkozy reageret på terrorangrebet i Toulouse?

Wind: Det er en meget vanskelig situation for Hollande. Det har været en del lettere for Sarkozy, fordi det giver ham en oplagt mulighed for at optræde som den alvorlige, seriøse statsmand, der står op imod terror. Terrorsagen har givet Sarkozy nogle nemme point, mens Hollande har skulle lægge ansigtet i de rette folder. Han har ikke kunnet tillade sig at udnytte terrorangrebet i valgkampen. Samtidig er de franske socialister ikke nært så tough on crimes, som Sarkozy og højrefløjen traditionelt er. Det er en langt mindre behagelig situation for en socialistisk leder, end det er for en borgerlig.

RÆSON: De to kandidater har givet hånd på ikke at bruge terrorangrebene direkte i valgkampen. Tror du alligevel, at man vil se fokus flytte sig fra den økonomiske krise mod immigration, terror og anden kriminalitet?

Wind: Det er der overhovedet ingen tvivl om. Det er en mulighed for Marine Le Pen [partileder af Front National, red.] til at profilere sig – specielt i forhold til spørgsmålet om immigranters manglende tilpasning i Frankrig. De vælgere, der ikke helt tilslutter sig Le Pens lejr, men som alligevel er bekymret over udviklingen, vil i stedet lægge deres stemme hos Sarkozy. Både Le Penn og Sarkozy vil kunne høste stemmer på det her.

RÆSON: Kan der være en risiko for, at de næste ugers debat vil bringe Sarkozy for langt til højre, og at han dermed mister sine midtervælgere?

Wind: Jo, det er selvfølgelig en risiko. Det afhænger fuldstændigt af, hvordan han håndterer det, og i særdeleshed om Hollande formår at bringe andre emner tilbage på banen. Hollande har en klar interesse i at få den økonomiske dagsorden og debatten om Sarkozys jetset-liv bragt frem igen. Det kan sagtens lade sig gøre, og det kan stadig nå at få en betydning for udfaldet. Mange midtervælgere tager afstand fra, at Sarkozy har inddraget halalkød, kvinder i slør og Schengen-samarbejdet i valgkampen. De ser det som et billigt forsøg på at tiltrække vælgere fra Le Pen.

Hvorvidt det så vil lykkes Hollande at flytte fokus, er noget andet. Det afgørende er, at der ikke er så lang tid til den første valgrunde. Hvis terrorangrebene var sket for en måned siden, tror jeg, at Hollande havde haft en mulighed for at flytte fokus tilbage på den økonomiske situation og for en stund at lægge terrorangrebet i glemmebogen. Men der er kun en god måneds tid til første runde, så vi er forholdsvis tæt på. Det bliver svært for Hollande at genvinde dagsordenen i valgkampen. Det skyldes også, at dækningen af terrorangrebene har været ekstrem massiv. Alle europæiske medier har fulgt med, og de følger stadig sagen intensivt. Det kan gå galt for Sarkozy, hvis der dukker historier frem om, at hans regering ikke har integreret udlændinge godt nok, eller hvis det viser sig, at hans tropper og efterforskningsenheder ikke har gjort deres arbejde ordentligt. Sådanne afsløringer kan gøre, at terrorangrebene går fra at være en fordel til en ulempe for Sarkozy, så det i stedet giver Hollande et pusterum.

RÆSON: Sarkozy sagde i går ved et valgkampsmøde i Strasbourg, at ”enhver, som regelmæssigt konsulterer internetsider, som promoverer terror, had eller vold skal idømmes fængselsstraf.” Tror du, han agter at følge linjen, hvis han bliver genvalgt?

Wind: Frankrig opfatter sig selv som landet, der opfandt menneskerettighederne. Det vil være en kraftig indskrænkelse af den frie debat og udvekslingen af oplysninger, hvis man bliver for rigid med, hvilke internetsider befolkningen må klikke sig ind på. Men Sarkozy vil højst sandsynligt føre en hårdere linje på en række områder, hvis han genvinder magten. Sidst han blev valgt, var der fokus på de unge immigranters oprør i Paris’ forstæder. Retorikken er altså for så vidt ikke ny for Sarkozy; han brugte den, sidst han blev valgt og vil fortsat bruge den, hvis han bliver genvalgt. Men den vil blive hårdere efter terrorangrebene, og der vil komme en heftig debat i Frankrig om, hvordan man skal takle immigrationsudfordringerne. Præcis hvordan det vil forløbe på den anden side af valget, er umuligt at spå om på nuværende tidspunkt.

Nikolaj Skjoldager Højberg (f. 1991) studerer Statskundskab ved Københavns Universitet. Han medvirker desuden som fast paneldeltager i TV2 Lorrys debatprogram ’Meningsmaskinen’. ILLUSTRATION: Nikolas Sarkozy i London 2008 (Foto: Downing Street via flickr)