Stampe (R) og Jarlov (K): Ud med DF, ind mod midten

Stampe (R) og Jarlov (K): Ud med DF, ind mod midten

29.08.2011

.

Margrethe Vestager (R) og Lars Barfod (K) har givet håndslag på at samarbejde over midten efter valget. Radikales næstformand Zenia Stampe om den aftale: ”Det er et klart signal om, at vores stemmer ikke skal bruges på at føre rød blokpolitik.” Og Konservatives største unge håb Rasmus Jarlov: ”På det økonomiske område har vi langt mere tilfælles med de Radikale, end vi har med DF. Der er ingen grund til, at Radikale render forvildede rundt ovre i rød blok, når nu de er langt mere enige med os omkring økonomi.”

Af Naja Nielsen, RÆSONs Danmarksredaktør

RÆSON: Hvad betyder Vestager og Barfoeds håndtryk for dig og dit parti?
STAMPE: Det var simpelthen det endegyldige dødsstød til blokpolitikken. Og det er jo det, vi har gået og sukket efter de sidste ti år; at vi kunne få lov til at lave brede forlig igen, og at Dansk Folkeparti ikke bare er de suveræne magtindehavere i Danmark. Landets love er noget, der bliver afgjort i dialog mellem partierne i Folketinget, og ikke bare noget, der bliver forhandlet om mellem Pia Kjærsgaard og Lars Løkke Rasmussen.
RÆSON: Hvad betyder det for Radikale?
STAMPE: Der er ingen tvivl om, at det har været rigtig vanskeligt for Radikale Venstre at agere i det politiske blokbillede, der har hersket de sidste ti år. Det har været svært for os, fordi vi er skabt til brede forlig. Vi er skabt som brobyggere. Men når begge blokke slet ikke er interesserede i at bygge bro, så bliver man jo en smule overflødige. Derfor er det også vores eksistensberettigelse, som der bliver sat en meget tyk streg under. Og den har været lidt svær at se de sidste par år, hvor man kun har set blåt og rødt.
RÆSON: Hvorfor peger I på Helle Thorning som statsminister, når I støtter op om Lars Løkkes økonomiske politik?
STAMPE: Der var nogle reformer, som regeringen endelig fik mod til at gennemføre, og dem har vi gennemført sammen med dem. Det er jo faktisk et stort held for os, at vi lige nåede det, inden vi forhåbentlig får en ny regering, som vi så kan gennemføre alt den anden politik sammen med. Faktum er, at vi på langt de fleste områder er på linje med S og SF.
RÆSON: Hånden på hjertet: Er udmeldingen her ikke bare varm konsensusluft?
STAMPE: Nej. Det er et klart signal om, at vores stemmer ikke skal bruges på at føre rød blokpolitik. Vi vil bruge dem til at føre midterpolitik, og vi vil bruge dem til at sætte en streg under et folkestyre med brede forlig. Én ting er de politiske holdninger, man har, en anden ting er holdningen til, hvordan demokratiet skal fungere. VKO har i de sidste ti år syntes, at det var fuldt tilstrækkeligt, at Pia Kjærsgaard har stemt for deres forslag. Så var de tilfredse. Vi ser gerne en ny regering, der søger forlig baseret på andre end Enhedslisten. Så for os er det et håndslag fra Lars Barfoed om, at han står for borgerlige stemmer, som vil samarbejde, uanset hvordan valget falder ud.

RÆSON: Hvad betyder Vestager og Barfoeds håndtryk for dig og dit parti?
JARLOV: Det betyder nogle nye muligheder, fordi vi kan få gennemført noget mere af vores politik, hvis vi har et bredere samarbejde. Vi har været glade for at samarbejde med Dansk Folkeparti, men det er også klart, at når man kun har ét sted at gå hen, så har man selvfølgelig en dårlig forhandlingsposition. På det økonomiske område har vi langt mere tilfælles med Radikale, end vi har med DF. Og der er ingen grund til, at Radikale render forvildede rundt ovre i rød blok, når nu de er langt mere enige med os omkring økonomi. Og så giver det jo mening, at de partier, som ønsker reformer og vækst i Danmark finder sammen. Også i forhold til Danmarks rolle i verden er vi langt mere enige med Radikale, end vi er med Dansk Folkeparti.
RÆSON: Men er det ikke også rigtigt, at der er nogle markante punkter, hvor I er uenige med Radikale; blandt andet i forhold til bankskat, boligskat og topskat?
JARLOV: På skatteområdet ligger Radikale tæt på os. De ønsker godt nok kun skatteomlægninger, hvor vi ønsker skattelettelser, men vi er dog enige om, at skatten skal lettes på arbejde. Der er bestemt områder, hvor vi er uenige: retspolitik, forsvars- og sikkerhedspolitik, og også på udlændingepolitikken har vi nogle store forskelle. Men vi har jo også meget store forskelle i forhold til Dansk Folkeparti, så derfor er det jo rart, at vi alligevel har åbnet op for, at der er mulighed for at arbejde sammen med andre end kun med DF. Vi håber på, at vi kan få et borgerligt flertal i Danmark, som består af partier, der gerne vil lave reformer, så vi kan få gennemført den reform- og vækstdagsorden, som vi altid har haft, og derfor er det naturligt, at vi finder sammen den Radikale nu, hvor økonomien er så afgørende for landet.
RÆSON: Medierne er fulde af historier om, at VKO nu sprænges. Ville I ikke få mere ud af at holde sammen i blå blok?
JARLOV: Jamen vi holder sammen i blå blok. Vi holder sammen om, at vi vil have Lars Løkke Rasmussen som statsminister, og der er ingen som helst slinger i valsen. Jeg mener sådan set, at det ville være godt for blokken, at man viser nogle forskellige holdninger, og at man har nogle forskellige politiske mål, fordi det tiltrækker nogle flere forskellige mennesker til de partier, der ønsker Lars Løkke som statsminister. Så jeg tror, at vi bliver styrket af at fortælle folk, at vi gerne vil samarbejde med Radikale på nogle områder. Og det er jo i sidste ende også godt for mulighederne for at få genvalgt en borgerlig regering.

Naja Bjørn Nielsen (f.1982) er RÆSONs Danmarksredaktør. Cand.comm og freelancejournalist. Tidligere ansat som student på DR2’s Debatten og hos Københavns forhenværende overborgmester Ritt Bjerregaard og nuværende overborgmester Frank Jensen. Har desuden arbejdet fuld tid som redaktørassistent på Politikens ibyen.dk og som student i Undervisningsministeriet. ILLUSTRATION: Rasmus Jarlov (til venstre) og Zenia Stampe (til højre) i Debatten på DR2 27. januar 2011 (DR).