Forsigtighedsprincippet: Forstår S-SF hvad det er, de har lovet danskerne?

Forsigtighedsprincippet: Forstår S-SF hvad det er, de har lovet danskerne?

31.08.2011

.

Oppositionen har lovet deres vælgere, hvad Tea Party-bevægelsen ikke kunne komme igennem med i USA. At balancere budgettet. Det er så borgerligt, at de blå ikke har opdaget det.

KOMMENTAR af Kenneth Praefke, RÆSONs økonomiske kommentator

INGEN penge kan bruges, før de er skaffet et andet sted. Det er argumentet bag S-SFs forsigtighedsprincip, som de præsenterede sammen med deres valggrundlag ”Sammen om Danmark”. Det er så borgerligt et forslag, at de borgerlige tilsyneladende ikke har opdaget det. S-SF har med forsigtighedsprincippet sneget sig om på den anden side af regeringen og er blevet det blå økonomiske parti.

NU ER DET ikke mejslet i granit, hvad forslaget egentlig betyder. I forslaget skriver S-SF: ”Efter et regeringsskifte vil den økonomiske politik bygge på et meget klart forsigtighedsprincip. Pengene skal være der først. Ingen nye udgifter uden at der er skaffet penge gennem mindst lige så store nye indtægter eller besparelser. Eneste undtagelse er de initiativer, som vi tager i 2012 for at kickstarte dansk økonomi.” Og det var nogenlunde det samme, som Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal sagde ved deres pressemøde. Men det er altså meget mere vidtgående økonomisk forslag, end det endnu er gået op for nogen.

TAGER MAN DET helt ned til, hvad der står, så betyder det, at budgettet skal balancere for alle nye initiativer fra og med en ny regerings første arbejdsdag. Med undtagelse af kickstarten i 2012. Egentlig har S-SF brugt princippet i lanceringen af deres initiativer de sidste to år: Først skal afgiften på cigaretter op, før der bliver brugt flere penge på kræftbehandlingen på sygehusene. Der skal vedtages en betalingsring gør det bliver billigere at køre i tog. Bankerne skal beskattes hårdere før, der kommer færre elever i klasserne. Det er de eksempler, S og SF selv bruger. Men det betyder så også, at man ikke kan fremrykke offentlige investeringer næste gang en økonomisk krise rammer. Det er jo det, de skriver. Pengene skal skaffes med skatter eller et andet sted, før de bruges igen. Og dermed fratager S og SF sig selv muligheden for at føre konjunkturudlignende politik efter år 2012. Det er opsigtsvækkende. Mildest talt.

I EU MÅ man have et budgetunderskud på op til 3 pct. af BNP. Og det vil Danmark formentlig snildt holde sig inden for i fremtiden med forsigtighedsprincippet – med undtagelse af 2012, hvor både oppositionen og regeringen budgetterer blodrødt. Men med forsigtighedsprincippet vil budgetunderskuddet i fremtiden – efter 2012 – kun kunne opstå via det budget, der allerede er på plads – og ikke via nye initiativer. For der skal pengene jo passe og budgettet balancere. Så er det slut med at kaste en kæmpe hjælpepakke i søen, hvis økonomien er ved at drukne. For du finder ikke den slags penge andre steder i en økonomisk krise uden at det vil have tilsvarende negativ effekt. I krisetider skal man gældssætte sig for at tvinge hjulene til at dreje rundt. Men det har Helle og Villy jo lige lovet, at de ikke vil.

JEG VED IKKE, om Socialdemokraterne og SF er klar over, hvad det er, de har foreslået. Jeg ved heller ikke, hvor troværdig deres reelt set uskrevne regel er. Hvem skal sikre, at den overholdes? Hvad er straffen, hvis den ikke holdes? Vælgernes foragt? Og hvad er den værd, hvis alle er arbejdsløse og bare beder om, at en rød regering får spenderbukserne på? Med det forbehold, at alt, der er skrevet på fire linjer kan omformuleres med en femte linje, så er det et ganske opsigtsvækkende forslag, som S og SF har præsenteret. Så borgerligt, at de blå ikke kan se det. Eller også er det en fis i en hornlygte – som oppositionen ikke kan holde fast i sommerfuglenettet særlig længe.

Kenneth Praefke (f. 1987) er økonomisk kommentator for RÆSON. Kenneth er kandidatstuderende i økonomi ved Københavns Universitet. Tidligere både økonomisk og daglig redaktør på RÆSON. I foråret 2010 økonomisk praktikant ved den danske ambassade i Washington DC. ILLUSTRATION: Thorning-Schmidt og Søvndal lancerer Forsigtighedsprincippet (foto: Socialdemokraterne)

SKRIV EN KOMMENTAR TL RÆSON:
send dit forslag til redaktionen@raeson.dk