1. Danmark tøver overfor globaliseringen
|
CBK: Emnet for interviewet er jo altså det danske EU-formandskab, der netop er blevet overstået – og også set i et mere, skal vi sige, overordnet strategisk perspektiv, i forhold til Danmarks situation. Lad os starte et andet sted end lige måske med EU-formandskabet som udgangspunkt. Du har en artikel i Dansk Udenrigspolitisk Årbog fra 2002, hvor du taler om Danmarks holdning til globaliseringen, og måske kunne man sige, Danmarks sådan strategiske forholden-sig til globaliseringen. Og dér når du en konklusion der på overfladen i hvert fald vil forekomme mange folk at være counter-intuitive, altså, modsat den almindelige opfattelse, nemlig hvor du siger at Danmark i virkeligheden opfører sig ganske konservativt og reaktionært og sådan lidt selvbeskyttende i forhold til. globaliseringen. Der er jo mange danskere, der har et billede af landet som meget åbent og meget internationaliseret og meget modtageligt for påvirkninger udefra. Hvordan harmonerer de to ting?
MOURITZEN: De harmonerer i og for sig meget godt fordi det billede, det bygger jo på vores sprogkundskaber, som er ganske fornemme, og det bygger på vores positive holdning til frihandel og vores megen turisme og så videre, men det, der er problemet i forhold til globaliseringen det er, når den kommer til at handle om, at der er mennesker der kommer hertil fysisk og vil bo her, i princippet permanent. Så er det altså det skaber nogle vanskeligheder for den politiske kultur vi har udviklet historisk. Og det er så det, politikerne reagerer på – hvor de i stedet for at være opinionsførende, og sige ’nu er der altså en ny tid og nu, sådan-og-sådan’, så agerer de mere ved at følge opinionen, og så bygger de noget, som nogen har kaldt ”Fort Danmark” indenfor ”Fort Europa”. Så der bliver dobbelt-beskyttelse.
CBK: Men i det, du siger der, ligger der jo også at det måske er en reaktion. Altså at denne her reaktion mod indvandring også er en europæisk tendens, altså ikke er en ren dansk tendens, men også er noget bredere europæisk. Vi har Le Pen i Frankrig...
MOURITZEN: Jo, men forskellen er jo at netop, at han ikke er trængt igennem. Altså, han står og råber højt på sidelinien, men det har jo ikke infiltreret det franske politiske system. Og det vil sige – set i forhold til vores sådan umiddelbare omgivelser – Holland, England, Sverige, Tyskland – så er vi det mest restriktive land på det her område.
CBK: Og er blevet det meget hurtigt, jo i virkeligheden?
MOURITZEN: Ja, det må man sige. Fra ca. 97, hvor det kom til at dominere kommunalvalget, og så kom folketingsvalget i 98 det ligeledes dominerede, og så kom så Folketingsvalg og Kommunalvalg i 2002 hvor det var helt og aldeles dominerende.