12. juni 2004 | 2. kvartal                                                                                < >

           

                     

 
 

 

        

 

 
   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lad os få politikken ind i EP-valgkampen

Af Jacob Bjerregaard

Det vigtigste er ikke, hvilket valgtema, der bliver dominerende i de sidste dage af valgkampen. Det vigtigste er, at vi får nogle valgtemaer med et reelt politisk indhold, og det er ikke for sent. Valget til Europaparlamentet bør handle om meget andet end manglende politisk deltagelse og fastlåste ja/nej-diskussioner.

EP-valgkampen, hvis man da kan tale om en valgkamp midt i diverse royale og sportslige begivenheder, har indtil videre ikke været noget at råbe hurra for. Langt størstedelen af historierne i medierne har handlet om forskellige undersøgelser, som påviste manglende viden om EU, manglende lyst til at stemme og i det hele taget manglende engagement i valgkampen. Den ene dag er det de unge, der ikke ved nok og den næste dag er hovednyheden, at danskerne slet ikke interesserer sig for EU.

Samtidig er det påfaldende, hvordan de danske EU-diskussioner stadig hænger fast i en uendelig og i øvrigt dybt ukonstruktiv pro/kontra-diskussion. Det gælder desværre også for diskussionerne op til EP-valget, og det er synd.

Heldigvis har der været lyspunkter i valgkampen. Enkelte kandidater har været rigtigt gode til at diskutere, hvilken politik, de rent faktisk har tænkt sig at føre i Europa-Parlamentet. Ikke mindst diskussionerne om fødevarepolitik og forbrugersikkerhed har været spændende. På dette område er der en reel forskel på, hvad de forskellige partier og lister ønsker. Nogen ønsker den bedst mulige sikkerhed for forbrugerne, mens andre vægter hensynet til industrien højere, og her har vælgerne noget reelt at tage stilling til. Desværre har der været langt imellem disse type diskussioner, og det er heller ikke denne type stof, som bringes i medierne. Det manglende politiske indhold fører til en generel ligegyldighed fra vælgernes side, som igen fører til lav valgdeltagelse. Det er synd for politikken og det er synd for demokratiet.

For sandheden er jo, at der er forskel på, den politik, som de forskellige partier og lister fører i Europa-Parlamentet. Eller sagt på en anden måde: EU-politik er politisk, og det betyder, at der er mange flere nuancer end dem, man ser i den danske ja/nej-diskusion. Den vigtigste skillelinie i Europa-Parlamentet er jo ikke, som man måske kunne tro, hvis man ser isoleret på den danske valgkamp, om man er for eller imod EU. Den vigtigste skillelinie er derimod den klassiske højre- venstreskala, præcis som i Folketinget.

Europa-Parlamentet har rent faktisk mest indflydelse på områder som for eksempel miljøpolitik og forbrugerpolitik, som netop er nogle af de områder, hvor højre- venstreskalaen giver god mening. Derimod har Parlamentet kun en begrænset indflydelse, når det gælder de temaer, som rent faktisk har fået bevågenhed i den danske valgkamp, som for eksempel Tyrkiet og spørgsmålet om en EU-forfatning.

Det er ikke for sent at diskutere EU-politik med et reelt indhold. Hvis medierne her i de sidste dage rent faktisk vælger at sætte fokus på de reelle politiske uenigheder, som eksisterer imellem partierne, er der ingen tvivl om, at vælgerne vil få et langt bedre grundlag for at tage stilling til, hvor de ønsker at sætte deres kryds.

Diskussionerne om, hvem der er mest imod landbrugsstøtten og hvilket vælgersegment, der ved mindst om EU, fører ingen vegne. Hvis vi skal have de sidste 50 % af danskerne til at engagere sig i EU-politikken, bliver vi nødt til at give den et reelt indhold.

UDGIVET 12.06.04 KL.14.27 CET

ARTIKLENS FORSIDE

                                                                     

TILBAGE

DOWNLOAD ARTIKLERNE SOM WORDDOKUMENT | DOWNLOAD SOM PDF-FIL