14.10.03. Eurolighed: Bordplanen vakler, budgetbraget venter og måske skal der være plads til 30 BMWer i kommissionens garage. Dansk Industris Europapolitiske chef, Lykke Friis, har netop udgivet bogen ”EU fra fundament til konvent” og analyserer i den anledning EU's dagsorden – præget af Østudvidelse, Irakkrig, krisetid og forfatningsforberedelse.

 

At situationen er kompleks og aktørerne flere end nogensinde før ændrer imidlertid ikke ved, at Danmark på grund af sine undtagelser fortsat befinder sig i en speciel situation. Om regeringens plan for et reformeret retligt forbehold siger hun: ”Det forhold, at man går ind på selve tankegangen om at man altså godt kan have forbehold - det er nyt. Og det tror jeg ikke at man skal undervurdere, for det er også noget som kan give dønninger i debatten, hvor man kan sige: "Hvis man kan have forbehold på ét område, hvorfor skulle man så ikke kunne have forbehold på et andet område?"

 

Jeg tror ikke man skal sige det er et fundamentalt skifte, og at vi ser en helt anderledes Europapolitik - så vidt vil jeg ikke gå. Men jeg vil sige at det er nyt at man går ind på forbeholdstankegangen - det har man ikke set ja-partierne gøre tidligere.”

Artikel | Pressemeddelelse

 

   

 

”Det er fuldstændig som hvis du og jeg skal have gæster derhjemme og vi inviterer 10 flere gæster, end vi først havde regnet med - så bliver vi nødt til at lægge en plade i bordet, finde nogle ekstra stole og lave lidt om på bordplanen. Der er forfatningstraktaten på mange måder simpelthen anden halveg af udvidelsen.

 

 

 

Anders Fogh Rasmussen og Romano Prodi (1. juli 2002). Øverst: Jacques Chirac  Illustrationsfotos: EU