14. Supermagtens modspiller: den offentlige mening
|
CBK: Man kan sige, måske kan det jo godt være at det at man slap relativt uskadt ud af Afghanistan har været med til – som du selv sagde (mon ikke også det er amerikanernes vurdering, eller deres positive vurdering i hvert fald) at Irak er overskuelig, militært set: man KAN slippe ud af det her uden at det eksploderer mellem hænderne på dem. Vil det opildne tror du USA til at indlede sådan et korstog, og så udskifte alle de korrupte regeringer, det er der jo nogle, der har sagt ligger i kortene. Syrien, Nordkorea, andre kunne stå på den liste – Libyen og Cuba, vel trods alt ikke Tyskland!
HELVEG: Nej, bestemt ikke… nej, nogle af skærmydslerne her i denne her sag de vil selvfølgelig dæmpe sig.
Jeg tror det faktisk ikke. Jeg tror egentlig ikke at det vil føre--- fordi jeg tror at den amerikanske regering altså også gør den erfaring at dette her er meget sværere end de havde troet. Og der er altså en modspiller som de har undervurderet. Supermagten USA har undervurderet én bestemt modspiller, og det er: den offentlige mening. Den er ikke sådan til at kontrollere. Og den har det altså også med i denne sag at spille en meget stor rolle. Så man kan sig at Amerika som eneste supermagt har fået en det at tænke over: at man skal altså også hele tiden sørge for at være på den rigtige side af det, der med et lidt mærkeligt udtryk hedder: den offentlige mening.
Dét tror jeg gælder ikke mindst nogle af dem, de amerikanere som har gjort Vietnam med. Ikke mindst en mand som Colin Powell – som jo, siden Vietnamkrigen, ustandselig har fremhævet: man skal aldrig igen komme i en situation, hvor man kæmper en krig i udlandet som ikke har folkelig opbakning hjemme. Det er kolossalt vigtigt. For krig er så alvorlig en beslutning at træffe at hvis ikke der er virkelig folkelig dækning for det, så kommer beslutningstagerne i pinefulde situationer. Så – jeg tror der bag dette med at ”Amerika er den eneste supermagt” står et udråbstegn (!) og nogle spørgsmål, som man må stille sig selv også i Washington: om hvordan håndterer vi egentlig dén modspiller?
Foto: Folketinget