11. juni 2004 | 2. kvartal                                                                                < >

           

                     

 
 

 

        

 

 
   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Et indre marked for forskning og innovation

Af Claus Horsted, formand for VU

DET er vigtigt at den enkelte vælger gør op med sig selv hvilket Europa man ønsker i fremtiden. Også på europæisk plan er det nødvendigt med klare og konkrete prioriteringer. Den enkelte vælger er nødt til at finde ud af om man ønsker et Europa, der er præget af Socialdemokratisk formynderi, hvor man tror at vejen mod mere forskning og flere arbejdspladser gør gennem øgede skatter, eller om man foretrækker et Europa, som er præget af markedsøkonomi, fri bevægelighed og øget vækst.

En af EU’s absolutte største succeser til dato er Det Indre Marked. I løbet af de seneste ti år har Det Indre Marked skabt mere end 2 millioner arbejdspladser. Den enkelte forbruger har fået adgang til en lang række billigere og bedre produkter end tidligere. For ganske få år siden var frugt og grønt sæsonvarer, men i dag er der produkter vi har til rådighed alle steder året rundt.

Efter EU’s udvidelse mod Øst omfatter Det Indre Marked ikke mindre end 450 millioner forbrugere. De europæiske virksomheder har i fremtiden derfor endnu større muligheder for øget eksport og der ligger ligeledes en klar mulighed for at skabe flere europæiske arbejdspladser.

Den europæiske økonomi halter i øjeblikket gevaldigt efter verdens førende økonomier - især den amerikanske økonomi er løbet fra EU’s. Et velfungerende indre marked er alt afgørende for at få sat gang i den europæiske økonomi. Det Indre Marked skal derfor styrkes. Der skal sikres lige vilkår overalt indenfor Det Indre Marked. Der er derfor en lang række af barrierer, der skal fjernes.

Det er ikke kun varer, der skal have lige og bedre vilkår i Det Indre Marked, også arbejdskraftens frie bevægelighed og en gensidig anerkendelse af uddannelser er vigtige forudsætninger hvis vi skal have et stærkt og fremtidssikret Europa. Det Indre Marked kan dermed med stor fordel udvides til i langt større grad også at være et marked for innovation, forskning og uddannelse. Vores bevillinger til disse områder skal fordobles og landbrugsstøtten er et ganske udmærket sted at tage pengene fra. På denne måde sikres fremtiden gennem uddannelse, forskning og innovation samtidig med at der indføres markedslignende principper på landbrugsområdet.

Et indre marked for innovation, forskning og uddannelse vil gøre EU i stand til bedre at satse på forskning indenfor og udvikling af højteknologi. Dette vil sikre europæiske arbejdspladser i fremtiden ligesom vi vil fastholde de mange unge talenter, der ellers ville forsvinde ud af unionen.

EU har et mål om at gøre Europa til verdens mest dynamiske og videnbaserede økonomi senest i 2010. Som jeg har skitseret tidligere i teksten er den europæiske økonomi pt. stagneret og der er lang vej mod målet.

Der skal med andre ord mere fart på hvis ambitionen skal holdes og her er god liberal politik vejen frem. Der skal gang i liberaliseringer af jernbaner og energimarkedet og så skal der udvikles flere og mere fleksible arbejdsmarkeder. Markedskræfterne er uden tvivl den bedste vej mod en forbedret europæisk konkurrenceevne.

Hvis man vil et frit marked skal man også bekæmpe statsstøtte - og forhindre monopoler, prisaftaler og misbrug af markedsdominerende positioner. Og der bør indføres en konkurrencedomstol, der skal fungere som en uafhængig instans, der kan træffe afgørelser i sager omkring begrænsning af den frie konkurrence.

UDGIVET 11.06.04 KL. 7.40 CET

ARTIKLENS FORSIDE

                                                                     

TILBAGE

DOWNLOAD ARTIKLERNE SOM WORDDOKUMENT | DOWNLOAD SOM PDF-FIL