31.10.2011
.”Vi er gået fra i 10 år at have haft en borgerlig regering, der har ført socialdemokratisk politik, til nu at få en socialdemokratisk regering, som fører socialdemokratisk politik – selvom alle prøver at opretholde en illusion om, at den skal til at føre borgerlig politik.” Det siger politisk ordfører Simon Emil Ammitzbøll (LA) til RÆSON. ”Hele det danske politiske spektrum er de seneste 10-15 år flyttet markant til venstre – på nær på udlændige og retspolitikken. Før LA’s genrejsning var det ikke muligt for vælgerne at stemme på et liberalt parti.”
INTERVIEW af Lasse Marker
Udvalgte pointer
– Liberal Alliance får en udenrigspolitik ”i løbet af de kommende måneder”
– ”Hele det politiske spektrum er de seneste 10-15 år flyttet markant til venstre”
– ”En illusion” at tro, at den ny regerings politik bliver liberal
– De mange uskolede MF’ere vil styrke Liberal Alliance
RÆSON: Kan Liberal Alliance fortsætte som et parti, der ikke har en politik på alle områder, men primært på nogle få liberale mærkesager?
Simon Emil Ammitzbøll: Det er ikke en forudsætning for, at vi kan blive et etableret parti i fremtiden, at vi har en politik for alt. En journalist i Politiken har karikeret sagt, at vi ikke har nogen udenrigspolitik. Men det har ikke været afgørende for 176.000 vælgere. Udfordringen ligger i, hvordan vi udbygger partiet uden at rive fundamentet væk – i hvordan vi tiltrækker flere vælgere, men samtidig holder fast i de vælgere, der stemte på os denne gang. Der er ikke mange af de vælgere, der stemte på Ny Alliance i 2007, som stemte Liberal Alliance denne gang. Det nytter ikke, at vi tiltrækker nye vælgere, hvis vores gamle vælgere forlader os. Vi vil helt uundgåeligt få mere politik på alle hylder. Vores fire mærkesager – lavere skat, øget vækst, mere effektivitet i den offentlige sektor og mere personlig frihed – er i virkeligheden langt bredere end som så og kan føres ud på mange politikområder. Det handler også om at få styr på partiet på andre områder. Vi har en ambition om ved næste kommunalvalg at få valgt flere kommunalbestyrelsesmedlemmer end det ene, vi har i dag. At vælgerne kan se, at der er et medlem fra LA i deres kommunalbestyrelse, vil også medvirke til, at vi kan blive et mere ”rigtigt” parti i folks øjne. Når jeg lytter til journalister, vælgere og andre politikere, har jeg fornemmelse af, at de fleste efter folketingsvalget 2011 betragter os som et ”rigtigt” parti. Og det er vigtigt at blive det uden at blive en dårlig kopi af de andre partier og få deres dårlige vaner med sig. Vi skulle gerne forblive et nutidigt projekt.
RÆSON: Har I så et fuldt udviklet program på alle politikområder ved næste folketingsvalg?
Ammitzbøll: I virkeligheden har vi politik på langt flere områder, end folk tror. Vi formulerer løbende politik på en masse områder. På vores hjemmeside kan du se, at vi har et videnskabsudspil, folkeskoleudspil, landbrugsudspil, handicapudspil. Og for at give svar på tiltale tror jeg ikke, at man skal blive overrasket, hvis der kommer et udenrigspolitisk udspil i løbet af de kommende måneder. Men vi vil hellere fremlægge fire mærkesager, som vælgerne kan tage stilling til, end en bred palet af alt muligt. Når næste valg kommer, vil vi igen pege på enkelte specifikke områder, hvor vi kan forvente at få særlig indflydelse.
RÆSON: Får du og Anders Samuelsen så travlt med at oplære folketingsgruppens nye uskolede politikere, at der ikke bliver tid til at føre liberal politik?
Ammitzbøll: Vi har flere politikere med folketingserfaring (fire ud af ni, red.) end både de radikale og Enhedslisten. Så på den måde, tror jeg ikke, at man skal være særlig bekymret for os, men måske mere for andre. Vi har fået de spidskandidater, som vi selv bad om at få valgt. Vi har fået valgt de ni kandidater, vi førte frem i forreste række, hverken færre eller flere. Så folketingsgruppen kender hinanden godt og synes godt om hinanden. Det er et rigtig godt udgangspunkt. Alle har fået mindst et ordførerskab, som de rigtig gerne ville have. Det gør det lettere at starte, for de får lov at beskæftige sig med noget, som de havde håbet på. De nye i folketingsgruppen, som kommer med en anden baggrund end politisk, vil komme med nye ideer – og blandingen af forskellige typer er snarere en styrke end en svaghed.
RÆSON: Hvorfor er der brug for Liberal Alliance i dansk politik?
Ammitzbøll: Vi er gået fra i 10 år at have haft en borgerlig regering, der har ført socialdemokratisk politik, og nu har vi så fået en socialdemokratisk regering, som fører socialdemokratisk politik – selvom alle prøver at opretholde en illusion om, at den skal til at føre borgerlig politik, fordi den fortsætter der, hvor den tidligere regering slap. Hele det danske politiske spektrum er de seneste 10-15 år flyttet markant til venstre – på nær på udlændige og retspolitikken. Derfor er der brug for et parti, der står for det, der engang var borgerlig snusfornuftig politik. Før LA’s genrejsning var det ikke muligt for vælgerne at stemme på et liberalt parti. Det har vist sig, og det, tror jeg også, vil vise sig i fremtiden, at der er klart plads til et liberalt parti i Danmark.
RÆSON: Hvad kan LA bidrage med til dansk politik, som ingen andre partier kan?
Ammitzbøll: Vi var på et tidspunkt nede at snuse til 0,0 procent i meningsmålingerne. Vores udgangspunkt er, at vi ikke er bange for vælgerne og ikke lader os dirigere af udefrakommende interesser. Vi siger det, vi mener. Vi har ingen ambitioner om at få de store gyldne kæder på, men ”blot” at repræsentere de liberale synspunkter. Det kan vi gøre fra en anden position som et nyere parti, der ikke er bundet af fortiden, men som kan starte i nutiden. Det er måske også det, der til en vis grad har været DF og Enhedslistens fordel. Det giver nogle andre bevægelsesmuligheder.
RÆSON: Hvilke udfordringer står LA overfor?
Ammitzbøll: Vores udfordring er, at vi skal fortsætte med at udbygge den position, som vi nu har grundlagt. Mange tror, at vi er kommet over målstregen med folketingsvalget 2011 – vi føler selv, at vi er kommet hen til startlinjen. Det er først nu, vi er kommet med i løbet. Vi skal vise en dualitet, som alle de borgerlige partier taler om i øjeblikket: Vi skal på den ene side være en klar opposition, men samtidig være konstruktiv og trække Danmark i en mere liberal retning, hvor det kan lade sig gøre. På økonomi og skat bliver det svært, men på mange områder er der mulighed for at få indflydelse – specielt i forholdt til retsstaten. Vi skal minde den nye regering om den forsømte retsstat.
Lasse Marker (f. 1986) er medlem af RÆSONs chefredaktion. Han har to bachelorgrader fra Københavns Universitet – en i Dansk og en i Statskundskab – og er kandidatstuderende på Statskundskab og Historie på KU. Han er desuden ansat på Politiken. ILLUSTRATION: Simon Emil Ammitzbøll.